Отговори на тема  [ 3015 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 197, 198, 199, 200, 201
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коли
Новите модели не знам, но старите Тойоти не са зле, а аз имам тяхно камионче, вече 10 години, първо едно после друго, няма много за оплакване ...за сега ...

Чет Окт 01, 2026 3:38 pm
Профил

Член Първи написа:
да се изразя на простоват български ... електродвигателя се превключва в генераторен режим... има и втори електродвигател, който регулира съоtношението на предавките, оттам се нарича CVT.

Ние сме си простоватички, нормално е да ни говориш простичко. Сега освен 2-та електродвигателя, някакво ЦВТ което не е ясно как изглежда (ама втория електродвигател го регулира) се появи и превключвател който превключва между мотор и генератор.
Само не разбрах като пали на "бутане" аз трябва ли да слезна да я бутам или те са сложили малки япончета в багажника дето да я бутат.

Ицо, имаше преди 20-ина години изследвания на приуси 2-ро поколение кое колко процента деградира след 1 милион километра. Има батерии на почти 30 години които държат поне 50% от капацитета си. Те са НиМХ и зора е да не ги прегрееш. 1 и 2-ро поколение са добре направени от към охлаждане и не прегряват. Трето малко са спестили място и чарколяк и лесно влиза мръсотия която запушва отворите между клетките и прегряват. Дори за кратко да е - пиши я бегала.
Мисля, че рекорда за приус беше 2.2 милиона километра с 3 или 4 смени на батерията.

Чет Окт 01, 2026 4:48 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Pif написа:
Само не разбрах...

Виж сега, аз и на Ицо споменах че от автомобили не разбирам, каквото споменавам тук съм го прочел или видял някъде. Питаш ме какво е туй животно e-CVT - отговарям ти на прост български - същото нещо, което свързва двигателя и електродвигателя на Приус-а ти. На всички хибриди на Тойота принципът е един и същ. Ако ти имаш япончета в багажника на Приуса, които да бутат при палене то по всяка верочтност и аз ги имам.

Чет Окт 01, 2026 5:50 pm
Профил
Аватар

CVT е вид автоматична трансмисия, бестепенна, и е позната и се използва в леките автомобили от десетилетия.
В други превозни средства (возила на селтик) като скутерчетата, сигурно почти откакто съществуват.
Има предимства, има и недостатъци. За тежко натоварени машини по-скоро има само недостатъци.
Та, т.нар. CVT няма общо с хибридното задвижване, дори и последното да е вградено в кутията.

На мен ми харесва като вид кутия, въпреки особеното и не много логично поведение на двигателя.
Разбира се, харесва ми ако е нова и в гаранция. Такава кутия, милионник, и на снимка не искам да я виждам. :D
За справка - ранните ревизии на Мултитроник на Ауди. Не съм се интересувал дали на новите са им излекували болежките.

Чет Окт 01, 2026 6:30 pm
Профил

Ами навсякъде го пише e-CVT, явно си има разновидност за хибридите, може би само на Тойота, щото знам че на Нисан няма механична предавка, има си генератор, твърдо закачен за двигателя и оттам се зарежда батерията и се захранва електродвигателя, който пък е твърдо закачен за колелата. А за Тойота скоростната кутия е умна, има втори двигател който разпределя мощностите и управлява товари/източници в смисъл електродвигателя може да е товар когато е в генераторен режим или пък източник, когато бута колата.

Чет Окт 01, 2026 6:46 pm
Профил
Аватар

по тракторите се нарича Power Shift.
собствениците са особено доволни, когато навъртят, да кажем, 50 моточаса. айде 100 да са.
и са безкрайно доволни :evil: ако машинката е зелена с еленче :axe:

забелязва се някакъв сговор, особено в по-северните щати, да се търсят ръчки, които могат да се оправят с чук и гаечен ключ в полето.

Чет Окт 01, 2026 6:49 pm
Профил

itso.t написа:
Такава кутия, милионник, и на снимка не искам да я виждам. :D

Тойота са хитри и са патентовали паралелно-последователен хибрид. Има само паралелни, само последователни и двата вида не са патентовани. Ама тойота са били хитри и никой не може да им ползва идеята. Иначе "кутията" им може да изкара и 10 милиона без да мръдне. То вътре няма какво да се развали. Няма превключвания, няма триещи елементи като веригата на аудито. Вечна е. Най-много магнитите на моторите ама не можеш да ги прегрееш щото са потопени в масло. Лагерите са преоразмерени 10 пъти - и на полуоските, дефиренциала и на моторите. Доста електрички страдат от лагери. Тойота са си вързали гащите.

Виж някои нови модели бият яко на китайско. Вчера гледах, че и те даже са направили скридти дръжки на вратите дето се показват като трябва. Не се загледах кой е модела ама беше грозно. Някъв се въртеше около колата и я караше да си покаже дръжката.

Чет Окт 01, 2026 7:14 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Тойота са хитри и са патентовали паралелно-последователен хибрид. Има само паралелни, само последователни и двата вида не са патентовани. Ама тойота са били хитри и никой не може да им ползва идеята. Иначе "кутията" им може да изкара и 10 милиона без да мръдне. То вътре няма какво да се развали. Няма превключвания, няма триещи елементи като веригата на аудито. Вечна е...

Заинтригува ме как е направена безстепенна скоростна кутия без ремък или верига и погуглих.
Ама от Койтота наистина са много хитри и са направили скоростна кутия без триещи се части, без верига, Абе без нищо на практика. Явно затова е вечна и изкарва милиард или гугълион километра.
Тъй, това беше скоростната кутия на Койота по описание на Пифа.

А ето как изглежда тя в реалността. С всичките и търкалца, лагери, верига и куп други триещи се части.
Велцоме у реалния свят както се казва... :D
Прикачени файлове:
cvt.jpg
cvt.jpg [ 38.1 KiB | Прегледано 94 пъти ]

Пет Окт 02, 2026 9:49 am
Профил

Туй на снимката мяза на ауди, не на тойота.
Реално в тойотата няма скорости. Само на 5-та предавка е. Има и 2 диференциала. Единия е към двете предни колела а другия е между ДВГ-то и малкия мотор. Големия мотор е директно на колелата закачен през диференциала за колелата. Няма и съединител. На ДВГ-то има само постоянно зацепен с болтове демпфер и влиза оста на кутията. Всичко се постига с въртене на тока между двата електромотора. Като тръгваш двг-то дава обороти ама от другата страна на малкия диференциал оборотите са нула и енергията отива в малкия мотор/генератор. Той прави ток и дава на големия дето е зацепен за колелата и има голям стартов момент и колата тръгва. После като вдигнеш по-голяма скорост малкия мотор почва да се прави на спирачка и енергията си минава директно към колелата щото нали колата е постоянно на 5-та предавка. Така при 120-140 оборотите на двг-то могат да са 1000 могат да са и 5000. Това което не са го доизмислили е, че двата мотор/генератора си обменят енергия на 500/650 а в новите модели май и на 750 волта докато батерията ти е 200-250 волта. Сега в последното поколение я вдигнаха до 400 волта но винаги имаш степ ъп конвертор между батерията и моторите. Което си е загуба на ток. Дори в ЕВ режим почти никога не тръгва мотора на 200 волта. Винаги го качва до 500 и като му трябва мощност го вдига още повече. Динамично в зависимост от натоварването. Конвертора е двупосочен и сваля за зареждане на батерията. Има един двоен транзистор в полумост и един огромен дросел от силициева ламарина дето бачка на 5-10кхц. Честотата му се мени. Тя и на моторите се мени. Не е постоянна. А сега в последните модели са я модулирали с някаква музика, да звучи по фешън. Освен това са минали на правоъгълно управление на моторите (само тръгването е синусоида) и са вдигнали мощностите от единица кило мотор. Установили са, че ако е правоъгълник а не синусоида загубите в мотора се вдигат ама в транзисторите падат много повече и мотора по-лесно се охлажда. И така са го направили в 4-то поколение и след това. До 3-то гонят синусоидата. Затова и моторите са по-тихи. А модулацията с музика е предполагам да не звучи гадно цвърчене от правоъгълниците.

Пет Окт 02, 2026 10:42 am
Профил

Може и на Тойота да е ама CVT-то дето го слагат на чистите бензинки Айго и Ярис. На хибридите е коренно различка история, така както Пиф го описа.

Пет Окт 02, 2026 12:39 pm
Профил

itso.t написа:
А, каква стана тя...
Цитат:
Под 3 на сто: дизелова Skoda Superb измина 2 800 км с един резервоар

https://fakti.bg/avto/1009378-pod-3-na- ... -rezervoar

Това предполагам е отговор на китайските изпълнения. Малко несериозно като отговор, в смисъл при китайците е официално с рекорди на Гинес, комисии и т.н., докато тук един пилот, без независими наблюдатели...
Както и да е, надявам се че двигателя на шкода е наистина икономичен без китайските номера. Щото за китайския двигател нямам съмнения, че е икономичен. Там съмненията са други... по това, което дават като информация са направили две неща - вдигната е компресията и променили термалния мениджмънт. И двете неща и баба знае, че подобряват кпд-то. И не е като никой да не е сетил, но... повишената компресия скапва екологията и двигателя. За съжаление няма информация по тема за китайците, затова и си запазвам известен скептицизъм. Не по отношение на кпд-то - там е ясно, другото не е.

Pif написа:
Има батерии на почти 30 години които държат поне 50% от капацитета си.

Може, може... това сме го дъвкали ;-)
При LiOn стареенето (ако я държиш при нормални условия) е от порядъка на 0.8% до 1.2% на година. Ако я държиш заредена на 100% при >60C си заминава за броени месеци. Но нормално пак казвам не е проблем да изкара 15-20 години (докато падне на 80% от капацитета си).
При NiMh нямам информация, но предполагам че нещата са в същия дух. Въпросът е какво се случва ако не само я държиш, но вземеш и да я ползваш като батерия. И тук вече зависи как я ползваш. Ако я ползваш като истинска батерия, си има нещо наречено цикъл и там е ясно, че NiMh е с около 700-800 цикъла, NMC-та са 1400-1600, LFP са 2000-3000, а някои (сторидж изпълнения) са с много повече цикли.
Ако обаче ползваш микроцикли от порядъка на 10% DoD вместо обичайните 80% то живота на всички тия батерии се вдига с порядъци. Не е нещо специфично само за едната или другата химия. При LiOn специално няма особен смисъл, защото тя батерията така или иначе старее, т.е. да я пазиш, да я пазиш, пък за кога да я пазиш? За 100 години?
И другия фактор, който влиея на живота е токът... До 0.5С обикновено няма проблем. Затова и при сторидж се ограничава до толкова. При колите обаче, за да вървят трябва мощност и се прави компромис до към 2С. Естествено има и бегачки дето дърпат над 10С, но там е ясно че е вредно. Това е при LiOn... При NiMh мисля, че пускат малко повече ток но не е безкрайно много.
Та какъв е извода... За да се движиш на ток ти трябват едни 50-100kW пикова мощност. Тая мощност не е невъзможно да се изкара и от 20kwh батерия, ама няма да има дълъг живот. И няма как да я циклиш по 10% щото при тоя капацитет са ти няколко км пробег. Просто електричка с малка батерия е "нещо като нищо". Мисля, че е ясно защо. И мисля, че няма учудени, че типичния живот на малките батерии е 100-150к км. След това сменяш.
Това е изводът за LiOn. Но ако някой си мисли, че може да направи електричка с NiMh то... явно няма предвид съществуващите технологии. Може би нещо от друга галактика... NiMh и то малка, просто не става. Което не значи, че хибридите на Тойота са нещо лошо. Просто при тях основното задвижване си е ДВГ, електрическото е със съвсем минимален принос. Да ускори 1-2 пъти или да се избегне празния ход на ДВГ-то и до там. Пак казвам, няма нищо лошо. Но да се приписват някакви супер параметри на батериите им или на технологиите им... тц!

Пет Окт 02, 2026 4:26 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Новият Toyota Hilux оцеля след падане на 760-килограмова каравана

https://auto.dir.bg/novini/noviyat-toyo ... a-karavana

Кораво животно: https://www.youtube.com/watch?v=_gsIWTuR2Q8

И част едно от оригиналния тест проведен от Топ Гиър: https://www.youtube.com/watch?v=xnWKz7Cthkk

Пет Окт 02, 2026 4:32 pm
Профил
Аватар

еCVT и CVT имат общо само в името. Идеята е че колата няма скорости и скоростта се определя от съотношението на оборотите на двата електродвигателя. Или нещо такова. Съответно ускорението е плавно и непрекъснато като при CVT.

Механично е изключитено опростено, но в същото време много хитро направено.

Пет Окт 02, 2026 4:39 pm
Профил

Точно такова ми е текущото камионче в Мексико ....ммм не е толкоз кораво :) на това степените още се държат, на предното едната я бяха огънали мексиканските, имам един големичък, тежичък най вече явно много се е возил, новото не го карат, затова може и да е още здрава ...за камионче според мен са кекаво направено но на мен ми върши работа, но в никакъв случай не може да се сравнява със шевито в инди, нито като дебелина на рамата нито на ламарините, шевито да му се невиди е бая кораво, не очаквах, но пък американско, отдоле вече има ръжда, то имаше на 4-тия месец :)

Пет Окт 02, 2026 5:00 pm
Профил

itso.t написа:
Кораво животно: https://www.youtube.com/watch?v=_gsIWTuR2Q8

Скука. Ето този е известен идиот, в няколко епизода тества същата Тойота.
https://youtu.be/Yl1FNX08HFc
https://youtu.be/pUWMc92W1wQ?list=PL019 ... EoSzmjNMfc
https://youtu.be/e9Yy5P6FUes

Пет Окт 02, 2026 7:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3015 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 197, 198, 199, 200, 201