Отговори на тема  [ 3004 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 197, 198, 199, 200, 201
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коли
Новите модели не знам, но старите Тойоти не са зле, а аз имам тяхно камионче, вече 10 години, първо едно после друго, няма много за оплакване ...за сега ...

Чет Окт 01, 2026 3:38 pm
Профил

Член Първи написа:
да се изразя на простоват български ... електродвигателя се превключва в генераторен режим... има и втори електродвигател, който регулира съоtношението на предавките, оттам се нарича CVT.

Ние сме си простоватички, нормално е да ни говориш простичко. Сега освен 2-та електродвигателя, някакво ЦВТ което не е ясно как изглежда (ама втория електродвигател го регулира) се появи и превключвател който превключва между мотор и генератор.
Само не разбрах като пали на "бутане" аз трябва ли да слезна да я бутам или те са сложили малки япончета в багажника дето да я бутат.

Ицо, имаше преди 20-ина години изследвания на приуси 2-ро поколение кое колко процента деградира след 1 милион километра. Има батерии на почти 30 години които държат поне 50% от капацитета си. Те са НиМХ и зора е да не ги прегрееш. 1 и 2-ро поколение са добре направени от към охлаждане и не прегряват. Трето малко са спестили място и чарколяк и лесно влиза мръсотия която запушва отворите между клетките и прегряват. Дори за кратко да е - пиши я бегала.
Мисля, че рекорда за приус беше 2.2 милиона километра с 3 или 4 смени на батерията.

Чет Окт 01, 2026 4:48 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Pif написа:
Само не разбрах...

Виж сега, аз и на Ицо споменах че от автомобили не разбирам, каквото споменавам тук съм го прочел или видял някъде. Питаш ме какво е туй животно e-CVT - отговарям ти на прост български - същото нещо, което свързва двигателя и електродвигателя на Приус-а ти. На всички хибриди на Тойота принципът е един и същ. Ако ти имаш япончета в багажника на Приуса, които да бутат при палене то по всяка верочтност и аз ги имам.

Чет Окт 01, 2026 5:50 pm
Профил
Аватар

CVT е вид автоматична трансмисия, бестепенна, и е позната и се използва в леките автомобили от десетилетия.
В други превозни средства (возила на селтик) като скутерчетата, сигурно почти откакто съществуват.
Има предимства, има и недостатъци. За тежко натоварени машини по-скоро има само недостатъци.
Та, т.нар. CVT няма общо с хибридното задвижване, дори и последното да е вградено в кутията.

На мен ми харесва като вид кутия, въпреки особеното и не много логично поведение на двигателя.
Разбира се, харесва ми ако е нова и в гаранция. Такава кутия, милионник, и на снимка не искам да я виждам. :D
За справка - ранните ревизии на Мултитроник на Ауди. Не съм се интересувал дали на новите са им излекували болежките.

Чет Окт 01, 2026 6:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3004 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 197, 198, 199, 200, 201