Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
DC/DC 10-24V на 5V 3А 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
plameniv написа:
С тези 3А сякаш не е за там. Грее ли ?
Защо не потърсиш от някое компютърно захранване, имат много хубави шотки диоди на изхода за 5V/12V. Шотки диод означава бързодействие (ns ) на превключване.
HER601/608 - малко са големички но стават .
SK22 има ги в най различни джаджи в комбинация с 34063 за 3-5V стабилизатори, там го има и дросела който търсиш . (стар SWITCH, Router, PC mother board)

Не грее. По принцип дават MC-to 1.8 А за това реших да има запас и да правя захранването за 3А (каквото е и оригиналното). Не знам дали самия диод трябва да е също 3А - реших така защото беше избран в примера за максимален ток 3А. Не знам що него са избрали. Има таблица в която ги избират от 1N5820 do 1N5822 в зависимост от напрежението в обратна посока. Иначе хич не е малък. Платката ми е с 0.8 мм дупки и не влезе. трябваше да разпробия на 1мм. А самия диод е около 10-15мм и диаметър към 6-7. Може би са го избрали защото е на 52 kHz. LM2676 например е на 260 kHz и там са избрали SR305 за пример.
Понеже не знам дали наистина ми трябват 3А или може и с по-малко, затова гледам да слагам точно каквото е дадено в примерите

А, ето го
Цитат:
The catch-diode current rating must be at least 1.2 times greater than the maximum load current

Цитат:
The reverse voltage rating of the diode should be at least 1.25 times the maximum input voltage.

Тъй като не знаех какво ще е входното напрежение реших да приема максимума.

Иначе HER601/608 ги няма в комет (там ми е най-близо). Захранване старо имам, но става само за пробата. Ако се наложи да направя 4-5 захранвания ще ми трябва някой който може да се купи отблизо. В даташит-а дават тези шотки:
1N5822
MBR340
31DQ04
SR304
и тези "fast recovery":
31DF1
HER302

Цитат:
Because of their fast switching speed and low forward voltage drop, Schottky diodes provide the best efficiency, especially in low output voltage switching regulators (less than 5V). Fast-Recovery, High-Efficiency, or Ultra-Fast Recovery diodes are also suitable, but some types with an abrupt turn-off characteristic may cause instability and EMI problems.

Пише че най-добре е да се ползва шотки за ниски напрежения. Значи не съм бъркал - ниския пад в права посока също е характерен за шотки.

Сря Мар 10, 2010 7:11 pm
Профил WWW

Мнение 
Все пак графиката на самия стабилизатор показва че при<=20V КПД-то пада. Така че колкото и да се напъвам няма да скочи кой-знае колко. При 24 V ... тук може и да сбъркам в сметките ... тока е 0.35А - 8.4W макар че не съм мерил напрежението дали е точно 24V - уж е стабилизирано. При 1.3A и 5 V на изхода има 6.5W. Това прави някъде 6.5/8.4 = 77% ефективност, а го дават 80. Т.е. кондензаторите и другите неща които съм объркал може да оказват влияние за тези 3%, а може просто да си е в границите.
При 12.06V беше 1.2-1.3 А ... по спомен - 14-15W. 6.5/14 = 46%. Може би пък нещата които съм объркал (кондензаторите) да имат по-голямо значение при по-ниски входни напрежения.

Също така не съм проверил всички връзки ли са солидни. Някоя по-тънка пътечка може да прецаква работата. от интегралата нататъксъм пуснал дебел проводник - около 1-2 см дълъг до бобината и кондензатора, но на входа някои връзки са тънки. Ами да - аз меря входното напрежение малко по-към акумулатора. Може тънките проводници да правят пад и на входа да е примерно 10-11V. Ще направя всички връзки дебели. Масата също ми е 2-3 мм тънка пътечка (не знам колко е слоя) - може би и по нея трябва да пусна дебел проводник.

Сря Мар 10, 2010 7:35 pm
Профил WWW

Мнение 
Леле пак оплесках работата ... да не проверя елементарни неща. Кабела с щипките, които купих от Конрад се оказа със съпротивление 1.8Ом ... едната !!! Това не са кукички, а здраво хапещи крокодили - човек би помислил че са 1 квадрат.
При 12.22V на входа тока е 0.65А - 7.943W. При 1.23 А на изхода и да кажем грубо 5V (после го измерих - 4.99V) -> товара е 6.15 -> КПД 77% ... даже над указаното в даташит-а. Да не говорим че почти си запазва КПД-то при 9V.

Много се извинявам че ви занимавах напразно .... е, не беше напразно защото получих добри съвети за какво трябва да внимавам и как да избирам елементите.

Много благодаря на всички. Май доста хора в тоя форум станаха за черпене :) Като се пооправи времето ще почерпя.

Сря Мар 10, 2010 10:10 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ми то конрад си е една ширпотреба.
Единствено пластмасовите им куфари ми харесват. :)

Прави ми впечатление, че LM25xx се държат мноого по стабилно с дросел по-голям от цитирания в пдф-а.
Аз слагам около 200uh.

Чет Мар 11, 2010 12:34 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Това за дросела и аз съм го забелязал.По - добре малко по-голям от оказания в ПДФ-то.
Един съвет и от мен сложи един обратен диод вход изход на чипа , ако нямаш.При работещ конвертор ако укасиш
вдоха, чипа си заминава веднага , пробвано е.Ако ги правиш на експериментална платка неблегни на топологичните особенности
при конструирането на импулсното , дори и при тази относително малка честота пак има значение.

Чет Мар 11, 2010 8:42 am
Профил

Мнение 
Тествам на експериментална платка, но като всичко е наред ще направя платка.
Цитат:
Един съвет и от мен сложи един обратен диод вход изход на чипа , ако нямаш.

Ще сложа диод. 1N4007 става ли или и там да сложа шотки?

Иначе за дросела ще го имам в предвид, ама по-нататък ще ползвам LM2676 или LM2673 (ако ги намеря) щото са с по-добро кпд. За тях важи ли съущотоо за дросела?

Последна промяна npelov на Чет Мар 11, 2010 1:26 pm, променена общо 1 път

Чет Мар 11, 2010 10:57 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Избора на дросел е компромис между няколко параметъра. Може да изпусна нещо но това са - режим на работа (прекъснат - непрекъснат ток), пулсации на тока, стабилност на ОВ, бързодействие при стъпаловидно именение на товара, капацитет на изхода и кой знае какво още.
При по-голям дросел (индуктивност) запасената в него енергия ще е повече и ще имаш отскоци на изхода при рязко натоварване/разтоварване. Но пък делта I ще е по-малко и може да се сложи по-малък кондензатор на изхода.
Не е критично - може да си поиграеш в тази насока.

Шотки диода има по-малък пад на напрежение в права посока и затова грее по-малко. Това все пак е важно в захранване в което се гони КПД. От друга страна са "по-бързи" от обикновените диоди, понеже нямат време за възстановяване. Но пък имат голям капацитет и голям обратен ток.
В готините захранвания се ползва синхронен изправител (разбирай MOSFET транзистор) вместо диода и така постигат КПД около 95%.

Не се заглеждай по MC34063. Това не е точно схемата с която искаш да си имаш вземане-даване. Поне не в началото.

Чет Мар 11, 2010 12:51 pm
Профил

Мнение 
npelov написа:
Тествам на експериментална платка, но като всичко е наред ще направя платка.
Цитат:
Един съвет и от мен сложи един обратен диод вход изход на чипа , ако нямаш.

Ще сложа диод. 1N4007 става ли или и там да сложа шотки?

Иначе за дросела ще го имам в предвид, ама по-нататък ще ползвам LM2676 или LM2673 (ако ги намеря) щото са с по-добро кпд. За тях важи ли съущотоо за дросела?

1N4007 e ок.Като минеш на ЛМ2676 ще почнеш да береш по-големи гъби с тях , защото честотата е доста по-висока.

Пет Мар 12, 2010 8:26 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
velio написа:

Не се заглеждай по MC34063. Това не е точно схемата с която искаш да си имаш вземане-даване. Поне не в началото.

Aа не така за МС-то !
Много си е добра и никакви грижи не създава.
1-1,5 А спокойно.

Пет Мар 12, 2010 3:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
WDW написа:
velio написа:

Aа не така за МС-то !
1-1,5 А спокойно.

Дърто и дървено гърми само като я погледнеш накриво...

Като сложиш и факта, че иска една камара външни компоненти, е по добре да се ползва някой DC/DC na ROHM или Linear Technology. :)

Пет Мар 12, 2010 4:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
WDW написа:
velio написа:

Aа не така за МС-то !
1-1,5 А спокойно.

Това 1.5А си е направо химера.Иначе не е труден за дизайн на изделие но всичко на 0.5А си е изнасилване на чипчето.

Съб Мар 13, 2010 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами така е то ... Аз преди да запоя MC34063 се кръстя три пъти, правя три метана към Мека, плюя през рамо и целувам чипа.

Съб Мар 13, 2010 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Ами така е то ... Аз преди да запоя MC34063 се кръстя три пъти, правя три метана към Мека, плюя през рамо и целувам чипа.

Е аз по тази причина изхвърлих едно зарядно за телефона ми с 34063 само като го видях с какъв е чип и какъв е монтажа(като се замисля май повече заради второто отлетя в кофата). :D :weedman:

Нед Мар 14, 2010 4:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тишо, това беше шега. Перфектно си работи MC34063. Дори при калпав монтаж.

Нед Мар 14, 2010 4:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Тишо, това беше шега. Перфектно си работи MC34063. Дори при калпав монтаж.

Да де ама като му се подаде захранването наобратно дърпа 5А без товар. :D

Спирам с спам-а. :finga:

Не ме кефят тези чипове. Има къде по нови и по елегантни решения. :)

Нед Мар 14, 2010 6:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща