Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Зарядно устройство за акумулатор . 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение 
Само с импулсно ще може да се регулира но както каза Lupus е доста голям зор, време и нерви :?

Съб Яну 23, 2010 1:13 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Включваш трафа към реле регулатор и ще си имаш 14V . 50Hz се равняват на 3000 об./мин. А ако сам си направиш и реле регулатор, ще можеш да му променяш напрежението. Като як траф може да се ползва домашен електрожен с подходящо изведен междинен извод или с използване на степенните изводи на вторичната намотка.

Съб Яну 23, 2010 3:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
14V написа:
Добре ами как аз ще мога да регулирам напрежението което желая ?

А защо ти е да го регулираш???
Нали идеята е да задържиш напрежението стабилно в продължение на минута - две, докато върви процеса на наливане на програмата? После откачаш устройството от клемите на акумулатора и си правиш тестовете в реални условия.

Съб Яну 23, 2010 9:52 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абе не знам. Човека му трябва стабилно напрежение, а с гол траф и изправител трудно ще стане. Какво става, ако в момента на програмиране съседа реши да заварва нещо или включи акумулираща печка. Знаем си в България, с какви жици сме захранени между стълбовете. Това с компютърното захранване май ще е най-евтиния вариант, а и ще поеме доста вариации на захранващото напрежение. Не знам, ако се свържат паралелно напримерно 2 или 3 по маломощни, за да се мине по-тънко, дали ще се прецакват взаимно. Има и захранвания с 2 независими 12В линии (това също е вариант за паралел)

Съб Яну 23, 2010 1:07 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Да много е важно да е стабилно напрежението и да няма пикове и спадове в него .

Вижте едни от продуктите на пазара които се продават :

http://www.tme.eu/bg/katalog/?art=PSP-1000-15#id_category%3D100322%26

http://www.vertar.com/ctek/ctek-multi-xs-25000/

По-долу съм прикачил и спецификации на първия тип зарядни .

Прикачени файлове:
psp-1000-spec.pdf [353.13 KiB]
307 пъти
Съб Яну 23, 2010 3:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако си си харесал това: psp-1000-12 отиваш в магазина на Унител и си го поръчваш. Те са представители на тази фирма за България.

Съб Яну 23, 2010 4:37 pm
Профил WWW

Мнение 
Е то за тези пари може да си купиш 3 електрожена по 5kW , но ти не казваш цена ли гониш или размер и тегло? Реле-регулатора на колите не е прост изправител а е регулируем. А за пикове по-добър предпазител от паралелно включен акумулатор няма .

Съб Яну 23, 2010 6:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
цялата работа ми намирисва на аудиофилски кабел с натренирана кристална решетка...
всички съвременни флешове си имат собствен повдигач и стабилизатор на програмиращо напрежение.
той се захранва от стандартен пин за захранване на останалатаа част на чипа. вече почти не може да се намери чип, на който да е изведено Vpp, дори и за филтрация.
съвременен флаш няма изисквания нито към стабилността, нито към нивото на захранващото напрежение по време на запис.
някои чипове имат изискване за малко по-високо ниво. примерно при работно 1.8-5.5V, програмирането трябва да се прави при 2.2-5.5V.

всички компютри си имат вътрешни стабилизатори. старите са с линейни (7805), новите са импулсни. и двата вариата дават необходимото стабилно захранване за програмиране.
понеже надали има дори и древен бордов компютър, който да разчита на 12-те волта на борда, проблема колко точно е напрежението на колата по време на програмиране минава в зона, запазена за аудиофилите.
нещо като това да се програмира три пъти, за да стане по-хубав запис, или да харчи по-малко. винаги ще се намери някой да продаде "стабилизатор за програмиране", стига да се намери съответния абдал 8)

ако все пак искаш да стабилизираш напрежението - не знам как да стане. може би варианта с трафа и изправителните диоди на лупус е най-практичната дивоти
не знам защо колата трябва да работи докато програмираш? примерно, ако ще бъзикаш в компютъра на запалването как ще стане при работещ двигател?
с външен стабилизатор няма да стане, защото ще влезе в конфлик с генератора на колата. за да си 100% сигурен, че напрежението ще е в някакъв малък толеранс (примерно 5%), трябва да откачиш генератора (вероятно и акумулатора) и да подадеш стабилизираното напрежение с достатъчен ампераж. но ако ще трябва и да запалиш колата, нещата загрубяват съвсем. не че не може да се направи, но линеен стабилизатор ще трябва да го носиш с микробус.

жичка, реле-регулатора не е стабилизатор. регулира възбуждашия ток на алтернатора. който е доста малък в сравнение с изходния ток.
самия алтернатор е трифазен със съответния двупътен изправител (по ларионов). в зависимот от една купчина фактори, алтернатора може да бъде и източник, и товар. така че директно подаваното стабилизирано напрежение ще трябва да може да надвие изходните характеристики на генератора. трудна работа...

и безмислена. задачата е нон-сенс.

Съб Яну 23, 2010 9:16 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
...
Именно... :idea: =D>

Съб Яну 23, 2010 9:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
цялата работа ми намирисва на аудиофилски кабел с натренирана кристална решетка...
........
трудна работа...

и безмислена. задачата е нон-сенс.

Днес печелиш жълтата фанелка! :prayer:

Съб Яну 23, 2010 10:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
жичка, реле-регулатора не е стабилизатор

Дедо, ако е реле-регулатор най-вероятно няма и бордов компютър на който да може да се сменя програмата (поне не и с flash памет) :D . Иначе ако просто подадеш по-високо напрежение, от колкото дава алтернатора, неговия регулатор просто ще го изключи и той няма да работи. Иначе верно задачката е някаква много странна - до сега не съм видял като се сменя програмата на някоя автомобилна електроника да се закачат някакви такива джаджи :) .

Нед Яну 24, 2010 12:44 am
Профил

Мнение 
Защо ли пък направо една група ентусиалисти не земат да направят 1 универсален бордов компютър дето само са закача на колата на мястото на оригиналния флашва са според колата и воала перфектния комп без грешки бози и т.н :P

Нед Яну 24, 2010 1:53 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Darkshy - има и такова "изобретение" - ама му забравих името точно какво беше. Това е мечтата на голф2 тунинг маниака. Слагаш и голфа става дзвер. Гори 40-50 на сто и върви със 500-600 метра в секунда :)
Сетих се Megasquirt се казваше - гулето ще ти покаже.

Значи виждал съм такова зарядно. Бившия Военен завод тука ги правеше. После едни познати купиха "разработката" обаче е с PIC а този дето е писал програмата си я държеше само за себе си (вземаше им пари за програмиране на всяко едно устройство). Не че неможе да се пренапише, ама по чужд хардуер е малко зор. Иначе като схеми мога да ги осигуря принципно. Даже имам и графичен оригинал на платките. Представлява един огромен траф (моделите бяха от 2500VA до 6000VA) - изпълнението - класическо два мнооого яки диода и два съовтетно яки тиристора. Диодите правят +-а, а тиристорите минуса, съответно си има някакъв ампермер и волтмер като обратна връзка. Оттам нататък на всички им е ясно какво се прави.

Нед Яну 24, 2010 12:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:

Значи виждал съм такова зарядно. Бившия Военен завод тука ги правеше. После едни познати купиха "разработката" обаче е с PIC а този дето е писал програмата си я държеше само за себе си (вземаше им пари за програмиране на всяко едно устройство). Не че неможе да се пренапише, ама по чужд хардуер е малко зор. Иначе като схеми мога да ги осигуря принципно. Даже имам и графичен оригинал на платките. Представлява един огромен траф (моделите бяха от 2500VA до 6000VA) - изпълнението - класическо два мнооого яки диода и два съовтетно яки тиристора. Диодите правят +-а, а тиристорите минуса, съответно си има някакъв ампермер и волтмер като обратна връзка. Оттам нататък на всички им е ясно какво се прави.

Знам ги! Още по мое време започнаха да ги правят - за зареждане акумулаторите на електрокари. Обясни му на човека колко тежи тази вещ! :D

Нед Яну 24, 2010 12:22 pm
Профил WWW

Мнение 
По ясно от това немога да обесня ...
... явно ще си закупя готов продукт от линковете в предните ми постове . :)

Нед Яну 24, 2010 1:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща