цялата работа ми намирисва на аудиофилски кабел с натренирана кристална решетка...
всички съвременни флешове си имат собствен повдигач и стабилизатор на програмиращо напрежение.
той се захранва от стандартен пин за захранване на останалатаа част на чипа. вече почти не може да се намери чип, на който да е изведено Vpp, дори и за филтрация.
съвременен флаш няма изисквания нито към стабилността, нито към нивото на захранващото напрежение по време на запис.
някои чипове имат изискване за малко по-високо ниво. примерно при работно 1.8-5.5V, програмирането трябва да се прави при 2.2-5.5V.
всички компютри си имат вътрешни стабилизатори. старите са с линейни (7805), новите са импулсни. и двата вариата дават необходимото стабилно захранване за програмиране.
понеже надали има дори и древен бордов компютър, който да разчита на 12-те волта на борда, проблема колко точно е напрежението на колата по време на програмиране минава в зона, запазена за аудиофилите.
нещо като това да се програмира три пъти, за да стане по-хубав запис, или да харчи по-малко. винаги ще се намери някой да продаде "стабилизатор за програмиране", стига да се намери съответния абдал
ако все пак искаш да стабилизираш напрежението - не знам как да стане. може би варианта с трафа и изправителните диоди на лупус е най-практичната дивоти
не знам защо колата трябва да работи докато програмираш? примерно, ако ще бъзикаш в компютъра на запалването как ще стане при работещ двигател?
с външен стабилизатор няма да стане, защото ще влезе в конфлик с генератора на колата. за да си 100% сигурен, че напрежението ще е в някакъв малък толеранс (примерно 5%), трябва да откачиш генератора (вероятно и акумулатора) и да подадеш стабилизираното напрежение с достатъчен ампераж. но ако ще трябва и да запалиш колата, нещата загрубяват съвсем. не че не може да се направи, но линеен стабилизатор ще трябва да го носиш с микробус.
жичка, реле-регулатора не е стабилизатор. регулира възбуждашия ток на алтернатора. който е доста малък в сравнение с изходния ток.
самия алтернатор е трифазен със съответния двупътен изправител (по ларионов). в зависимот от една купчина фактори, алтернатора може да бъде и източник, и товар. така че директно подаваното стабилизирано напрежение ще трябва да може да надвие изходните характеристики на генератора. трудна работа...
и безмислена. задачата е нон-сенс.