Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Сензор за линейно преместване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Май идеите ни как работи шублера се изчерпаха.
Все още не ми е ясен принципа.

Благодаря на всички участвали в дискусията ;-)

Вто Дек 22, 2009 3:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
За да се получи броене, напред или назад, са нужни две дефазирани поредици. Очевидно в случая имиме квадратурен брояч. Това, което се вижда на дискутираните осцилограми е модулиращата честота, но не и резултантните (демодулирани) поредици. Обект на разсъжденията ни следваше да бъде именно метода за модулиране/демодулиране и обвръзката му с механичното преместване. Накъсването на основната носеща, и разделянето й на осем дефазирани поредици, преди сумирането им в приемния електрод реализира механичната разделителна способност - което всъщност е наистина интересното и е същината на метода.
За съжаление, математическите ни познания са като за инженери, а пък аз поне не познавам нито един математик (иначе познавам много), със инженерно мислене.

Вто Дек 22, 2009 12:51 pm
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B, май останахме само двамата да мислим по темата ... :(

Та си мисля, че от осемте "дефазирани" поредици сигнали - в моментите на измерване са интересни само два от тях - тези които са дефазирани на по 180 градува. Т.е. имаме 4 двойки такива сигнали. Всяка от тези двойки захранва по 7 капацитивни електрода, като еквивалентната им схема е 2 кондензатора последователно свързани, а точката между тях е изходът на сензора. Другите краища на кондензаторите са захранени съответно към двойката дефазирани сигнали. (Извинявам се за качеството на чертежа на схемата). Та ако двата еквивалентни кондензатора са с еднакви капацитети - изходното напрежение винаги ще е = 0. Ако единият е по-голям от другия - то изходното напрежение ще следва по фаза (поляритет) генератора свързан към по-големият еквивалентен капацитет ... В случая трябва да изведа формулата на еквивалентните капацитети във функция от геомметрията им (топологията на платката). Тук май няма "висша" математика, а има доста логика и пропорции. Т.е. май математик няма да е нужен...

Относно посоката на движение - като си мисля имаме не 2, а цели 4 поредици от двойки сигнали. Нека допуснем, че щублера е застанал в такова положение, че на двойка сигнали 2 - изходното напрежение е = 0 (двата последователно свързани еквивалентни кондензатора са с равни капацитети). Следователно изхода при двойка сигнали 1 нека е "+", а при двойка сигнали 3 е "-". (нека забравим за момент за двойка сигнали 4). Т.е ако в следващият момент от движението на шублера изхода стане = 0 по времето на изходна поредица 1 - това означава, че посоката на движение е примерно на ляво. И обратно - ако изхода стане = 0 по времето на изходна поредица 3 - това означава, че посоката на движение е примерно на дясно ...

Виждаш ли някаква смислена логика в изложението ми ?

Прикачени файлове:
shema1.JPG
shema1.JPG [ 10.19 KiB | Прегледано 836 пъти ]
Чет Дек 24, 2009 11:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3