Syrius-B, май останахме само двамата да мислим по темата ...
Та си мисля, че от осемте "дефазирани" поредици сигнали - в моментите на измерване са интересни само два от тях - тези които са дефазирани на по 180 градува. Т.е. имаме 4 двойки такива сигнали. Всяка от тези двойки захранва по 7 капацитивни електрода, като еквивалентната им схема е 2 кондензатора последователно свързани, а точката между тях е изходът на сензора. Другите краища на кондензаторите са захранени съответно към двойката дефазирани сигнали. (Извинявам се за качеството на чертежа на схемата). Та ако двата еквивалентни кондензатора са с еднакви капацитети - изходното напрежение винаги ще е = 0. Ако единият е по-голям от другия - то изходното напрежение ще следва по фаза (поляритет) генератора свързан към по-големият еквивалентен капацитет ... В случая трябва да изведа формулата на еквивалентните капацитети във функция от геомметрията им (топологията на платката). Тук май няма "висша" математика, а има доста логика и пропорции. Т.е. май математик няма да е нужен...
Относно посоката на движение - като си мисля имаме не 2, а цели 4 поредици от двойки сигнали. Нека допуснем, че щублера е застанал в такова положение, че на двойка сигнали 2 - изходното напрежение е = 0 (двата последователно свързани еквивалентни кондензатора са с равни капацитети). Следователно изхода при двойка сигнали 1 нека е "+", а при двойка сигнали 3 е "-". (нека забравим за момент за двойка сигнали 4). Т.е ако в следващият момент от движението на шублера изхода стане = 0 по времето на изходна поредица 1 - това означава, че посоката на движение е примерно на ляво. И обратно - ако изхода стане = 0 по времето на изходна поредица 3 - това означава, че посоката на движение е примерно на дясно ...
Виждаш ли някаква смислена логика в изложението ми ?