Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Хелпче за амперметър 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Цитат:
ама ако наистина целиш захранващ блок с таква точност, то ОВ по напрежение трябва да я вземаш не от изхода, а от точката където е захранен товара, защото такъв пад ще имаш само по захранващите кабели.

Обратната връзка за самият стабилизатор е взета директно от клемите. Иначе имам изведени вече на панела изводи на които мога да подам инфо директно от товара с цел да избегна съпротивлението на всякакви кабели и връзки.

Цитат:
А и с този шунт, ако държиш на стабилно напрежение, най малкото го сложи след преди обратната връзка, иначе се обезсмисля точноста на самия стабилизатор, шунта ще вкарва доста по големи ралзики.

Незнам защо реши , че обратната връзка по напрежение съм я взел реди шунта.
Измерването на напрежението (съответно и ОВ) е след шунта. Вижда се от картинката , която съм приложил по-горе.

Цитат:
мери тока в масата а не в + , виж как е на схемата дето ти дадох, те мерят тока на масата.

Да, обаче имат грешка при измерване на напрежението и тя е равна на пада в/у шунта. В моя случай ако изместя шунта в минусовата част пак ще трябва да слагам ОУ именно за да избегна тази грешка или ще трябва при измерване на напрежението винаги да изваждам пада в/у шунта

Пробвах да взема сигнала със LM358 (като ме посъветва plameniv). При еднополярно захранване имам 3mv на изхода на ОУ. Тези дни ще пробвам да замеря ток практически . Трябва само няколко реда софт да напиша. Пробвах да загрея LM-ката с поялника и изходното напрежение се качи с 2mv , но бая пареше схемката. Смятам че ще е стабилна грешката. А щом се знае колко е и е почти постоянна....значи не е грешка :-)

Сря Ное 25, 2009 6:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами на схемата си дал че мериш напрежението след шунта, ама не е отбелязано че ОВ се взема от там.

Сря Ное 25, 2009 8:59 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
И аз съм намислил да си правя регулируемо захранване с индикация на тока и напрежението с микроконтролер. Само че, както каза plameniv, ще сложа шунта на минуса, за да мога с едно АЦП да меря и тока и напрежението. Един операционен усилвател с обратна връзка да усилва примерно 1:100 и оттам на АЦП-то. При условие, че ще мериш и тока с контролера, какъв е проблема да компенсираш показваната стойност на напрежението софтуерно?

Чет Ное 26, 2009 10:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3