| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Вече съм описал и защо филтрацията не помага и се налага диференциален усилвател. Но като се поблъска човек с поялника и започват да му се изясняват нещата. Доста неработещи схемички човек трябва да налепи че да му просветне. Такива са закономерностите 
|
| Пон Май 11, 2009 10:21 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Такааа. До къде стигнах:
Първо стъпало диференциален усилвател, коефициент на усилване 130. Второ стъпало обикновен неинвертиращ усилвател с усилване 6.
Почти няма шум 50Хц(с такава стойност е, че не ми пречи), но остава следния проблем:
При включване на реотана изходния сигнал много бързо нараства(много по-бързо, отколкото нараства реално темперетурата). Въпроса ми е: дали може да се премахне този ефект и ако може- как.
Темперетурата на нагревателя я следя с външен термометър, като отчитам и неговата инертност.
|
| Вто Май 19, 2009 5:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 чакай сега, какво искаш да ми кажеш че сигнала от термодвойката нараства твърде бързо, т.е. усиленият сигнал ???? По скоро си виж външния термометър, ако примерно е с Pt100 нормално е да нараства много по бавно, дори с термодвойка да е, ако твоята е вътре внещото, а другата отвън пак е нормално да е доста по-бавна. Усилвателя няма как да промени скоростта с която се изменя сигнала, значи мен ми хрумва нещо, катонапример ако схемата ти ен е читаваи някъде имаш нео като интегратор просто хващаш шум от комутация на реотана който се интегрира инараства и няманищо обо с реалния сигнал,нне виждам ако имаш прост ДУ и един неинвертиращ след него това може да стане.
По скоро ми звучи като да си работи ОК.
|
| Вто Май 19, 2009 6:46 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
В схемата няма кондензатори в обратните връзки. Кондензатори съм сложил паралелно на резисторите за делителя за средна точка и при филтъра на изхода.
Странното е, че веднага щом изключа нагревателя изходното напрежение започва да намалява със същата скорост, докато достигне напрежение съответстващо на реалната темперетура.
|
| Сря Май 20, 2009 7:53 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
17 лв на дребно струва MAX6675ISA (има го в Комет) - слагал съм го на 20 сантиметра от 7 трифазни контактора (4 за мотори и 3 за нагреватели) + два яки тороида на 25 см. от платката - не мръдва. Само дето е за NiCr (тип К). Накрая като си направиш сметката излиза по евтино да дадеш някой лев за готово решение отколкото да се занимаваш да откриваш топлата вода.
|
| Сря Май 20, 2009 4:16 pm |
|
 |
|
dan
|
Всъщност нараствамето на сигнала напълно съответства на нарастването на темперетурата. Просто нагреватяле е много мощен, а след изключването му темперетурата в целия обем започва да се изравнява.
Т.е. всичко си е наред.
|
| Чет Май 21, 2009 3:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами и аз това се опитах да ти кажа, че изглежда да е наред 
|
| Чет Май 21, 2009 6:39 pm |
|
 |
|
dan
|
Така е, но докато не го видях да регулира темперетурата , не можех да бъда сигурен  .
Голямо БЛАГОДАРЯ на всички, писали по темата!
|
| Съб Май 23, 2009 10:43 am |
|
|