Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Усилване на сигнал от термодвойка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
Можеш да използваш този принцип и да използваш някакъв нормален евтин операционен усилвател. Но такъв усилвател е чувствителен към импулсни смущения които правят в изхода му пикове. Могат да се отфилтрират софтуерно но има още куп недостатъци. Изобщо за термодвойка от най древни врeмена се ползва диференциален усилвател.

Вече съм описал и защо филтрацията не помага и се налага диференциален усилвател. Но като се поблъска човек с поялника и започват да му се изясняват нещата. Доста неработещи схемички човек трябва да налепи че да му просветне. Такива са закономерностите ;)

Пон Май 11, 2009 10:21 pm
Профил

Мнение 
Такааа. До къде стигнах:
Първо стъпало диференциален усилвател, коефициент на усилване 130. Второ стъпало обикновен неинвертиращ усилвател с усилване 6.

Почти няма шум 50Хц(с такава стойност е, че не ми пречи), но остава следния проблем:
При включване на реотана изходния сигнал много бързо нараства(много по-бързо, отколкото нараства реално темперетурата). Въпроса ми е: дали може да се премахне този ефект и ако може- как.
Темперетурата на нагревателя я следя с външен термометър, като отчитам и неговата инертност.

Вто Май 19, 2009 5:21 pm
Профил

Мнение 
:) чакай сега, какво искаш да ми кажеш че сигнала от термодвойката нараства твърде бързо, т.е. усиленият сигнал ???? По скоро си виж външния термометър, ако примерно е с Pt100 нормално е да нараства много по бавно, дори с термодвойка да е, ако твоята е вътре внещото, а другата отвън пак е нормално да е доста по-бавна. Усилвателя няма как да промени скоростта с която се изменя сигнала, значи мен ми хрумва нещо, катонапример ако схемата ти ен е читаваи някъде имаш нео като интегратор просто хващаш шум от комутация на реотана който се интегрира инараства и няманищо обо с реалния сигнал,нне виждам ако имаш прост ДУ и един неинвертиращ след него това може да стане.
По скоро ми звучи като да си работи ОК.

Вто Май 19, 2009 6:46 pm
Профил

Мнение 
В схемата няма кондензатори в обратните връзки. Кондензатори съм сложил паралелно на резисторите за делителя за средна точка и при филтъра на изхода.
Странното е, че веднага щом изключа нагревателя изходното напрежение започва да намалява със същата скорост, докато достигне напрежение съответстващо на реалната темперетура.

Сря Май 20, 2009 7:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
17 лв на дребно струва MAX6675ISA (има го в Комет) - слагал съм го на 20 сантиметра от 7 трифазни контактора (4 за мотори и 3 за нагреватели) + два яки тороида на 25 см. от платката - не мръдва. Само дето е за NiCr (тип К). Накрая като си направиш сметката излиза по евтино да дадеш някой лев за готово решение отколкото да се занимаваш да откриваш топлата вода.

Сря Май 20, 2009 4:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
При включване на реотана изходния сигнал много бързо нараства(много по-бързо, отколкото нараства реално темперетурата).

Всъщност нараствамето на сигнала напълно съответства на нарастването на темперетурата. Просто нагреватяле е много мощен, а след изключването му темперетурата в целия обем започва да се изравнява.
Т.е. всичко си е наред.

Чет Май 21, 2009 3:35 pm
Профил

Мнение 
Ами и аз това се опитах да ти кажа, че изглежда да е наред :)

Чет Май 21, 2009 6:39 pm
Профил

Мнение 
Така е, но докато не го видях да регулира темперетурата , не можех да бъда сигурен :) .

Голямо БЛАГОДАРЯ на всички, писали по темата!

Съб Май 23, 2009 10:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2