|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:29 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Трябва ми биполярен опер. усилвател със output - enable
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Трябва ми биполярен опер. усилвател със output - enable
Трябва ми следното:
Биполярен операционен усилвател, да работи на +-5V и да може да си слага изхода във високо импедансно състояние. Или да има shutdown. Бе важното е като се "откачи" изхода, съпротивлението му да е поне 1Мом. Другото изискване е да държи стабилно изхода при 3мА изходен ток. Не е нужно да е бърз. Офсет докъм няколко мА.
И да може да се купи лесно де, като цената не от особенно голямо значение. Е до няколко долара де.
Нещо като MCP608 ама да е за биполярно ползване 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 24, 2009 10:58 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Трябва ми биполярен опер. усилвател със output - enable
Разгледай TL084 например, мисля че ще ти свърши работа
http://www.blecken.de/download/ti081.pdf
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Апр 25, 2009 3:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ъ чакай сега. TL082(4) е добре известен праисторически чип, който аз поне не съм видял да може да си откача изхода. А на мен точно това ми трябва - да може изхода да минава в тристейт.
Всъщност трябва да направя следното. Имам една точка която е свързана през 100 ома към земя. Имам три различни режима за тази точка. В единия случай трябва да и подам +300mV, в другия -300mV и в третия да си остане през 100 ома към земя.
Досега това беше направено с релета. Но искам да ги махна ако може. С операционен който може да си откача изхода ще стане, но не съм намерил нещо подходящо, т.е. няма биполярни. Всъщност има някакви екзотики на TI, но не намерих откъде да гуи купя, а и са на цени по 6$ за 10к!!!. Мислех схеми с транзистори, ама 300mv не стигат да се отпуши транзистор  Гледах аналогови ключове, ама те голямо съпротивление вадят, а 300-те mV трябва да са с точност мин 2%. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Апр 25, 2009 6:35 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ако си в София, що не се обадиш да ги помислим.
Че тук не ми се чертае.
|
| Съб Апр 25, 2009 7:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
три-стейт екзотиките на TI ги дялкат на някаква уникална линия, дето можеш да се уредиш за нея само веднъж в годината.
нормално ги дават с лийд-тайм 52 седмици. т.е. плащаш си за мурафета и чакаш да благоволят да ти дойде реда.
е, то за по-малко от 10К разбира се няма смисъл врътката. малко е странно, защото влизат в графата "интрументални прецизни", а фирмите, които продават по 10К инструменти на година се броят на пръстите на едната ръка. ма какво ли ми рабира на мен тиквата от корпоративни портфолия...
иначе чиповете са страхотни. имам няколко мостри и се държат точно според описанието (нещо рядко срещано в днешно време).
но май на теб не то трябва чак такова нещо. за какви честоти става въпроз?
|
| Съб Апр 25, 2009 9:11 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Пробвай да включиш ООВ след ключа. 
|
| Съб Апр 25, 2009 9:58 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Комбинация от аналогов ключ и операционен усилвател. Изхода на усилвателя към входа на ключа, и от изхода на ключа обратната връзка към входа на усилвателя. По този начин ще се елиминират неточностите на ключа.
Когато се подават тези напрежения, резисторът отделя ли се от точката или си е свързан. Ако е постоянно свързан, тогава може да се направи и вариант без необходимост от тристейт. Ще обясня, ако те заинтересува.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Съб Апр 25, 2009 10:13 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Ъ
Ъ май по добре да е с релета?
Ами защо искаш все пак да ги махнеш, шуми ли ти или бавно щрака ?
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Апр 26, 2009 3:25 am |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Например AD8027 от ADI. Има го във Farnell за 2.5 лири.
Но и един аналогов ключ с по-малко съпротивление в изхода на всеки усилвател би свършил същата работа (или няколко 4066 в паралел).
|
| Нед Апр 26, 2009 11:40 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Това изискване за 1Мом в тристейта на ОП усилвателя ми се струва малко странно. Все пак е в паралел със 100 ома, на които толерансите предполагам са в пъти по-големи от въздействието на изхдното съпротивление на ОП.
Важно е да се знае какъв сигнал идва на този резистор, когато ОП е в 3-стейт. Ако е някакъв много слаб сигнал мисля, че е достатъчно да се включат два обърнати диода в паралел и ООВ към ОП усилвателя.
|
| Нед Апр 26, 2009 12:56 pm |
|
 |
|
colortron
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Май 09, 2009 6:45 pm Мнения: 29 Местоположение: Karnobat
|
ако еза нова разработка и топологията на платката позволява става така,избиращ първо ОУ_то,връзваш от изхода му един резистор към маса и от там го подаваш на входа на CMOS буфер с три изходни състояния,преди използвах такъв с маркировка на корпуса "5012" на фирмата "Intersil",както беше писано става и с 4066 взависимост от случая
_________________ Не "Кой знае",а "Той знае"
|
| Вто Май 19, 2009 8:35 pm |
|
 |
|
maker_1
Ранг: Минаващ
|
|
| Вто Май 19, 2009 9:40 pm |
|