Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Фазово управление на точково заваръчен траф - схема? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Фазово управление на точково заваръчен траф - схема?
Сглобих си прекрасен портативен /11,800 А/ заваръчен апарат за точкова заварка /с професионален купешки траф/ , но ми е проблем фазовото управление.
В момента ползвам едно прецизно реле за милисекунди, но не върши работа за прецизни фини многобройни
еднакви заварки по простата причина, че времето за натискане и отпускане на активиращия
бутон - често е повече от желаната дължина на импулса/периода....

Ако някой има схема / или готово устройство/ за тиристорно фазово управление - много ще ми помогне
диапазона трябва да бъде: 2/50 do 30/50 периода от синусоидата на честотата на напрежението- 50Hz
http://www.isomatic.com/html/Bul/publBul/tzav.htm

Благодаря за вниманието!

Вто Яну 06, 2009 5:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Фазово управление на точково заваръчен траф - схема?
Имам схеми ТДА1185 за фазово управление. Ако ти вършат работа, мога да ти пратя. Май имах и процесорна разработка на фазово управление, но трябва да се разровя из архивите. :oops: . Според мене ти трябва и таймер за време така, че да не зависи времето за заварка от натискащия бутона.
Силно се интерисувам от това апаратче. От къде взе трафа и каква ти е конструкцията? Ако има има възможност, можем да направим някаква комбина. :)

Вто Яну 06, 2009 5:31 pm
Профил

sthx написа:
Имам схеми ТДА1185 за фазово управление. Ако ти вършат работа, мога да ти пратя. Май имах и процесорна разработка на фазово управление, но трябва да се разровя из архивите. :oops: . Според мене ти трябва и таймер за време така, че да не зависи времето за заварка от натискащия бутона.
Силно се интерисувам от това апаратче. От къде взе трафа и каква ти е конструкцията? Ако има има възможност, можем да направим някаква комбина. :)

То целта на фазовото управление е да се избегне таймера - работи се с периоди от честотата на захранващото напрежение ...

иначе трафа е професионален от преносими клещи за точкова заварка - закупих го от Изоматик

Прикачени файлове:
958724784.JPG
958724784.JPG [ 40.91 KiB | Прегледано 5566 пъти ]
Вто Яну 06, 2009 5:46 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Leam, имаш ли идея какво са 12кА? Не мисля, че трафче от ръчни клещи ги изкарва освен на теория.
Утре ще ти отговоря със сигурност, де. На работата има тенекеджии - постоянно ме викат да им настройвам машините. Досега не съм обръщал сериозно внимание, просто според симптома променям параметрите.

Обаче: при нас натискът е постоянен - пневматичен. След това има време за натискане и доближаване на материала иначе ще хвърчат искри. След това идва времето за заваряване, токът обикновено е голям и не се променя, регулира се времето. Следва времето за задържане за да изстине материала и чак тогава челюстите се отварят.
Нашите тенекеджии работят главно с поцинкована ламарина ама различна дебелина, понякога и с неръждавейка-Inox. Гони се производителност и здравина, рядко "красота". Ама параметрите рядко се променят- :?: . Аз обаче съм заварявал к'во ли не само с настройки "на око" без съществени проблеми.

P.S.: Пиши какво заваряваш за да мога да ти дам конкретен акъл.

Вто Яну 06, 2009 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
някакви данни за трафа?
поне ампери в първичната и съпротивление. индуктивност също би била полезна.
изоматик с какво го клатят оригинално - триак, тиристор или друг тр*-зистор?

Вто Яну 06, 2009 7:53 pm
Профил

Leam написа:
То целта на фазовото управление е да се избегне таймера - работи се с периоди от честотата на захранващото напрежение ...

иначе трафа е професионален от преносими клещи за точкова заварка - закупих го от Изоматик

Значи фазово управление е това,което цепи синусоидата - пуска част от фазата. С броенето на периодите ще постигнеш само управление по време и не се нарича фазово управление. Токът също е важен и съм убеден, че ще имаш нужда от това. Понякога и големината на тока в времето има значение - например при заваряване на телове. За ламарина обикновено не е необходим специален времеви профил на тока. Погледни и контролерите на Изоматик - те регулират тока: http://www.isomatic.com/html/Bul/MainBul.htm
Наканил съм се да правя подобно нещо със собствено управление и собствена механика - тия прави клещи не ме удовлетворяват. Миналата година гледах едно такова апаратче със същите данни в магазина на Киров, но ме застреляха с цената - над 800лв.
Наистина големината на трансформатора притеснява, но обикновено са такива. И в тоя занаят явно има тънкости. Другото учудващо е , че първичната намотка е за 220V . За тая мощност поне за 380V да беше. Сега енергото слага бързи предпазители (какво ли пазят?) и не зная дали няма да сработва защитата при включване.

Вто Яну 06, 2009 9:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За прецизни заварки подхода е друг - зарежда се кондензаторна батерия с определено количество енергия и се изпразва през електродите.

Вто Яну 06, 2009 10:28 pm
Профил WWW

Leam написа:

Както си го обяснил по-точно е да се нарече синхронно управление - тиристора се пуска в началото на периода или зерокрос(преход през нулата). Може да се направи с контролер, може и аналогово а може и да се ползват такива фототиристори - MOC3043 , варианти със синхронно включване - например моновибратор с таймер 555 пуска МОС-а a той по-мощен тиристор или реле. Предполагам ,че се управлява първичната страна на трафа. Каква е мощността на това нещо?

Вто Яну 06, 2009 11:44 pm
Профил

Мнение 
Възможно е да греша в определението "фазово управление"..... нали и затова съм повдигнал темата тук...
трябва да се управлява естествено в моя случай първичната намотка, тока в работно състояние, до колкото успях да го замеря е около 23А, обаче има посков пик, който е повече и уреда ми не го хваща, а и тока е релативен, защото зависи от много параметри на заваръчния процес, материал и т.н.

машинката ми е любителска за хобито и основно се заварява неръждавейка ламарина 0.3 - 2мм и тънки пръти 2 - 4 мм
Знам как се заваряват акумулаторни пакети - с капацитетивно точково заваряване - не е тази целта

Механичното притискане на електродите небива да е обвързано със стартирането на процеса. За целта имам крачен бутон/спусък

Според Вас защо не съм си купил готов контролер??? Ами много е скъп, иначе хич не бих Ви занимавал.

Ето нещо по темата :
http://www.aws.org/wj/2005/07/032/

Сря Яну 07, 2009 10:32 am
Профил

Мнение 
Lupus написа:
За прецизни заварки подхода е друг - зарежда се кондензаторна батерия с определено количество енергия и се изпразва през електродите.

Ето инфо и практически показано - апарат за акумулаторни пакети:

http://www.endless-sphere.com/forums/vi ... 33&p=69959
http://www.philpem.me.uk/elec/welder/im ... ematic.png

Сря Яну 07, 2009 11:19 am
Профил

Мнение 
Ако не представлява проблем , кажи какви са цените на трафа и на управлението. Преди години (а може и сега да продължават) в Дряново правеха подобни ръчни апаратчета - за автотенекеджийски заварки. Искаха ми цена към 1300лв комплекта.
Иначе имам готовност да спретна бързо такова контролерче, но за такава задача без сериозно тестване не върви да го хваля. :oops:

Сря Яну 07, 2009 11:24 am
Профил

Мнение 
В Дряново продължават да произвждат трансформаторите /мисля с вносни ламели за сърцевините/, но предимно за износ - висококачествени са и доста известни в бранша.
:arrow:

Сря Яну 07, 2009 2:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ся, разгледах най-новата машина - италианска Tecna с 14.5кА максимум. Захранва се от 2-е фази и ако бушонът е под 40А има проблем. Има пневматично задвижване и охлаждане на челюстите с течаща вода.
За да добиете идея к'во са 10кА: оплакаха ми се, че им се повреждали часовниците. За демонстрацията държах ламарина 30х30см на около 50см отстрани на челюстите. Магнитното поле я изтръгна от ръката ми и отсрещностоящия на метър-два зяпач замалко да си загуби топките.

Какво прави Tecna-та? За съжаление не съм чел ръководството щото не ми е работа обаче: има истинско фазово управление ама предпочитат 70-75% ток и регулират времето за заваряне. След натиска на челюстите има регулируемо време на изчакване за да се улегне материала - до около секунда-две, иначе хвърчат искри. След това има време за нарастване на заваръчния ток обаче на практика не го използват. Следва времето за заваряване с максимум от 1-2сек, обикновено работят на 25%. След това по желание има пауза и втори импулс но досега не сме открили практическата му полза и не го ползваме. Следва време на задържане за да поизстине материала преди да се разделят челюстите.

Предлагам: след натискане на педала да има регулируемо време на изчакване. След това да се включи на максимален ток при zero cross за регулируем период от време и толкова. Ако има фазово само със смущенията не можете да се преборите при тези размери.

Чет Яну 08, 2009 12:52 am
Профил

Мнение 
На сайта на Изоматик има доста полезна информация:
http://www.isomatic.com/html/Bul/productsBul/tzm.htm
Leam, търси си як симистор, поне 50А, с як радиатор. На първо време може и с простичък чакащ мултивибратор да го пускаш ,а за по нататък може и за контролер да мислиш ако искаш контрол и на тока и на времето. То тоя траф на параметри го докарва на по-здрав домашен електрожен, там тока можеше да се регулира с превключване на първичната намотка, стига да има изкарани междинни изводи.

Чет Яну 08, 2009 1:43 am
Профил

Мнение 
За 2-3 секунди работа през 1 минута радиаторът може и да не е много голям. :)

Чет Яну 08, 2009 11:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща