| Автор |
Съобщение |
|
Leam
Ранг: Минаващ
|
 Фазово управление на точково заваръчен траф - схема?
Сглобих си прекрасен портативен /11,800 А/ заваръчен апарат за точкова заварка /с професионален купешки траф/ , но ми е проблем фазовото управление.
В момента ползвам едно прецизно реле за милисекунди, но не върши работа за прецизни фини многобройни
еднакви заварки по простата причина, че времето за натискане и отпускане на активиращия
бутон - често е повече от желаната дължина на импулса/периода....
Ако някой има схема / или готово устройство/ за тиристорно фазово управление - много ще ми помогне
диапазона трябва да бъде: 2/50 do 30/50 периода от синусоидата на честотата на напрежението- 50Hz
http://www.isomatic.com/html/Bul/publBul/tzav.htm
Благодаря за вниманието!
|
| Вто Яну 06, 2009 5:13 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Фазово управление на точково заваръчен траф - схема?
Имам схеми ТДА1185 за фазово управление. Ако ти вършат работа, мога да ти пратя. Май имах и процесорна разработка на фазово управление, но трябва да се разровя из архивите.  . Според мене ти трябва и таймер за време така, че да не зависи времето за заварка от натискащия бутона.
Силно се интерисувам от това апаратче. От къде взе трафа и каква ти е конструкцията? Ако има има възможност, можем да направим някаква комбина. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Яну 06, 2009 5:31 pm |
|
 |
|
Leam
|
То целта на фазовото управление е да се избегне таймера - работи се с периоди от честотата на захранващото напрежение ...
иначе трафа е професионален от преносими клещи за точкова заварка - закупих го от Изоматик
|
| Вто Яну 06, 2009 5:46 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Leam, имаш ли идея какво са 12кА? Не мисля, че трафче от ръчни клещи ги изкарва освен на теория.
Утре ще ти отговоря със сигурност, де. На работата има тенекеджии - постоянно ме викат да им настройвам машините. Досега не съм обръщал сериозно внимание, просто според симптома променям параметрите.
Обаче: при нас натискът е постоянен - пневматичен. След това има време за натискане и доближаване на материала иначе ще хвърчат искри. След това идва времето за заваряване, токът обикновено е голям и не се променя, регулира се времето. Следва времето за задържане за да изстине материала и чак тогава челюстите се отварят.
Нашите тенекеджии работят главно с поцинкована ламарина ама различна дебелина, понякога и с неръждавейка-Inox. Гони се производителност и здравина, рядко "красота". Ама параметрите рядко се променят-  . Аз обаче съм заварявал к'во ли не само с настройки "на око" без съществени проблеми.
P.S.: Пиши какво заваряваш за да мога да ти дам конкретен акъл.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Вто Яну 06, 2009 7:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
някакви данни за трафа?
поне ампери в първичната и съпротивление. индуктивност също би била полезна.
изоматик с какво го клатят оригинално - триак, тиристор или друг тр*-зистор?
|
| Вто Яну 06, 2009 7:53 pm |
|
 |
|
sthx
|
Значи фазово управление е това,което цепи синусоидата - пуска част от фазата. С броенето на периодите ще постигнеш само управление по време и не се нарича фазово управление. Токът също е важен и съм убеден, че ще имаш нужда от това. Понякога и големината на тока в времето има значение - например при заваряване на телове. За ламарина обикновено не е необходим специален времеви профил на тока. Погледни и контролерите на Изоматик - те регулират тока: http://www.isomatic.com/html/Bul/MainBul.htm
Наканил съм се да правя подобно нещо със собствено управление и собствена механика - тия прави клещи не ме удовлетворяват. Миналата година гледах едно такова апаратче със същите данни в магазина на Киров, но ме застреляха с цената - над 800лв.
Наистина големината на трансформатора притеснява, но обикновено са такива. И в тоя занаят явно има тънкости. Другото учудващо е , че първичната намотка е за 220V . За тая мощност поне за 380V да беше. Сега енергото слага бързи предпазители (какво ли пазят?) и не зная дали няма да сработва защитата при включване.
|
| Вто Яну 06, 2009 9:35 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За прецизни заварки подхода е друг - зарежда се кондензаторна батерия с определено количество енергия и се изпразва през електродите.
|
| Вто Яну 06, 2009 10:28 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Както си го обяснил по-точно е да се нарече синхронно управление - тиристора се пуска в началото на периода или зерокрос(преход през нулата). Може да се направи с контролер, може и аналогово а може и да се ползват такива фототиристори - MOC3043 , варианти със синхронно включване - например моновибратор с таймер 555 пуска МОС-а a той по-мощен тиристор или реле. Предполагам ,че се управлява първичната страна на трафа. Каква е мощността на това нещо?
|
| Вто Яну 06, 2009 11:44 pm |
|
 |
|
Leam
|
Възможно е да греша в определението "фазово управление"..... нали и затова съм повдигнал темата тук...
трябва да се управлява естествено в моя случай първичната намотка, тока в работно състояние, до колкото успях да го замеря е около 23А, обаче има посков пик, който е повече и уреда ми не го хваща, а и тока е релативен, защото зависи от много параметри на заваръчния процес, материал и т.н.
машинката ми е любителска за хобито и основно се заварява неръждавейка ламарина 0.3 - 2мм и тънки пръти 2 - 4 мм
Знам как се заваряват акумулаторни пакети - с капацитетивно точково заваряване - не е тази целта
Механичното притискане на електродите небива да е обвързано със стартирането на процеса. За целта имам крачен бутон/спусък
Според Вас защо не съм си купил готов контролер??? Ами много е скъп, иначе хич не бих Ви занимавал.
Ето нещо по темата :
http://www.aws.org/wj/2005/07/032/
|
| Сря Яну 07, 2009 10:32 am |
|
 |
|
Leam
|
|
| Сря Яну 07, 2009 11:19 am |
|
 |
|
sthx
|
Ако не представлява проблем , кажи какви са цените на трафа и на управлението. Преди години (а може и сега да продължават) в Дряново правеха подобни ръчни апаратчета - за автотенекеджийски заварки. Искаха ми цена към 1300лв комплекта.
Иначе имам готовност да спретна бързо такова контролерче, но за такава задача без сериозно тестване не върви да го хваля. 
|
| Сря Яну 07, 2009 11:24 am |
|
 |
|
Leam
|
В Дряново продължават да произвждат трансформаторите /мисля с вносни ламели за сърцевините/, но предимно за износ - висококачествени са и доста известни в бранша.

|
| Сря Яну 07, 2009 2:14 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Ся, разгледах най-новата машина - италианска Tecna с 14.5кА максимум. Захранва се от 2-е фази и ако бушонът е под 40А има проблем. Има пневматично задвижване и охлаждане на челюстите с течаща вода.
За да добиете идея к'во са 10кА: оплакаха ми се, че им се повреждали часовниците. За демонстрацията държах ламарина 30х30см на около 50см отстрани на челюстите. Магнитното поле я изтръгна от ръката ми и отсрещностоящия на метър-два зяпач замалко да си загуби топките.
Какво прави Tecna-та? За съжаление не съм чел ръководството щото не ми е работа обаче: има истинско фазово управление ама предпочитат 70-75% ток и регулират времето за заваряне. След натиска на челюстите има регулируемо време на изчакване за да се улегне материала - до около секунда-две, иначе хвърчат искри. След това има време за нарастване на заваръчния ток обаче на практика не го използват. Следва времето за заваряване с максимум от 1-2сек, обикновено работят на 25%. След това по желание има пауза и втори импулс но досега не сме открили практическата му полза и не го ползваме. Следва време на задържане за да поизстине материала преди да се разделят челюстите.
Предлагам: след натискане на педала да има регулируемо време на изчакване. След това да се включи на максимален ток при zero cross за регулируем период от време и толкова. Ако има фазово само със смущенията не можете да се преборите при тези размери.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Чет Яну 08, 2009 12:52 am |
|
 |
|
ji4ka
|
На сайта на Изоматик има доста полезна информация:
http://www.isomatic.com/html/Bul/productsBul/tzm.htm
Leam, търси си як симистор, поне 50А, с як радиатор. На първо време може и с простичък чакащ мултивибратор да го пускаш ,а за по нататък може и за контролер да мислиш ако искаш контрол и на тока и на времето. То тоя траф на параметри го докарва на по-здрав домашен електрожен, там тока можеше да се регулира с превключване на първичната намотка, стига да има изкарани междинни изводи.
|
| Чет Яну 08, 2009 1:43 am |
|
 |
|
sthx
|
За 2-3 секунди работа през 1 минута радиаторът може и да не е много голям. 
|
| Чет Яну 08, 2009 11:43 pm |
|
|