| Автор |
Съобщение |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
 Ultraviolet LED's
Трябваше да си направя едни дребни детайлчета в домашни условия и реших , че ще ми е най-лесно с пластмаса за пломби/зъби. Взех малко материал от един познат зъботехник и в общи линии се справих. Проблема ми беше с втвърдяването. Мъчих се с една 8W луминисцентка , с която съм трил епроми още 80 години  . Та зъботехника ме светна че се правело със светодиод. Въпросът ми е знае ли някой какви светодиоди се използват - дължина на вълната , мощност (кандели, лумени , ватове) или направо къде и какви мога да си купя. Става въпрос за 1 бр.
|
| Чет Окт 23, 2008 8:42 am |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
виж в digikey, цените са три-четири цифрени за мощните UV диоди
|
| Чет Окт 23, 2008 10:02 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами те зъботехниците имат такива у-ва, може би е светодиод, ама може и да не е, това от пред е светловод, а какво има отзад нямаше как да разбера докато ми го пъхаха в устата, стана ми иначе интересно, ама забравих после да го разгледам.
|
| Чет Окт 23, 2008 7:17 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Може да пробващ със живачна лампа със счупен външен балон.
|
| Чет Окт 23, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
3aek
|
не се шегувай с тези лампи, uv лъчите имат широк спектър някои от тях са много опасни и изгарят ретина/кожа за секунди така че по-добре да не се занимава с глупости и да сваля балони
|
| Чет Окт 23, 2008 8:41 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
да чупиш балони , да къртиш мивки...
глупости всекакви от които ще останеш без очи
защо не подходиш научно -> прочети тази зъболекарска смеска от какво точно лъчение (с какъв интензитет. каква дължина на вълната, за колко време) я втвърдява и оттам търси източници на ултравиолетова светлина, а не по метода на гаражните майстори 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Окт 23, 2008 11:22 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Можеш да си купиш такава играчка от ebay за стотина долара,
http://cgi.befr.ebay.be/ws/eBayISAPI.dl ... %26ps%3D41
но съм чувал за по-професионални зъболекарски, цената на които е към хилядарка в лв.
Ако търсиш нещо евтино, няма проблем да се ползва и живачна лампа с премахнат балон, със съответния дросел,
по принцип всички мощни уредби за UV третиране на лепила, лакове, мастила и др. ползват предимно живачни лампи
като източник на светлина, спектъра им е подходящ, а балона с луминофора само преобразура ултравиолетовата светлина във видима. Има си и тънкости, напр. да се осигури такава конфигурация на рефлектора, че да може лампата да загрее достатъчно за да влезе в подходящ режим.
При УВ лак, с такава лампа съм постигал време на втвърдяване 1 сек.
Предмета трябва да е максимално близо до лампата.
Не казвам обаче, че не трябва да се мисли за безопасността, напротив,
източника се получава мощен, не трябва да се гледа в никакъв случай срещу лампата,
тя трябва да е скрита в накакъв метален корпус, и да се работи с очила предпазващи от ув светлина.
|
| Нед Окт 26, 2008 12:57 am |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Благодаря за отговорите
3aek
Аз ги бях видял цените на мощните UV диоди ама нещо не ми харесаха  . Та за това питам дали някой знае колко мощни ми трябват, демек надявам се да са двуцифрени.
Ки4о
Точно с ултравиолетова луминисцентка 8W го и правих. Имам я от ~ 88г , бях я извадил от една руска ширма (абсорбатор) , водеше се "бактерицидна лампа".
Проблема е че е физически неудобно. Друго си е да е нещо като химикалка.
ToHu
Той зъботехника категорично отказа да ми даде да го разглобя. Все пак човека с това се храни, разбираемо е.
Майтапа е че в петък , зъболекарите срещу мене (3 стола - мама , татко и прясно завършила дъщеря) ми се оплакаха , че не им работи добре бутончето на баш този пищов (на мама на стола)  . Сега ги уговарям да го ремонтираме. Само дето едва ли ще има някакъв надпис на този диод, ама знае ли човек.
MYXATA
Мерси за идеята. То си е очевадно , ама нали трябва да се сети човек.
kasparov
Това ще е супер. Нищо не майсторосваш , готово си е. Ще наддавам определено като наближи.
|
| Пон Окт 27, 2008 9:12 am |
|
 |
|
velio
|
Аз си мисля че не са УВ тези неща, а сини. Комет се хвалеха че светодиодите на CREE имат точно такъв спектър...
|
| Пон Окт 27, 2008 11:35 am |
|
 |
|
kasparov
|
Нищо чудно да стане и със синя светлина, фотоемулсиите харесват и тази светлина, т.е.
синя и близка ултравиолетова.
|
| Пон Окт 27, 2008 12:40 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Абе мислиш малко дърводелски
все едно да правиш маса и да кажеш абе то за този крак +/- 10 санта не е проблем 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Окт 27, 2008 12:43 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Според мен е интуиция, която се придобива с практика в сектора на фотополимерите.
Все пак е едно предположение, което май ще се окаже вярно:
http://www.nature.com/bdj/journal/v186/ ... 0120a.html
|
| Пон Окт 27, 2008 1:35 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами ако има лесен достъп до това устройство лесно може да се разбере дали е UV или е само синьо. Поглеждаш го за миг и ако почнеш да виждаш "зведички посред бял ден" значи е UV. Опасно е ама ... рисковете на професията 
|
| Пон Окт 27, 2008 6:53 pm |
|
|