Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Ultraviolet LED's 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Ultraviolet LED's
Трябваше да си направя едни дребни детайлчета в домашни условия и реших , че ще ми е най-лесно с пластмаса за пломби/зъби. Взех малко материал от един познат зъботехник и в общи линии се справих. Проблема ми беше с втвърдяването. Мъчих се с една 8W луминисцентка , с която съм трил епроми още 80 години :) . Та зъботехника ме светна че се правело със светодиод. Въпросът ми е знае ли някой какви светодиоди се използват - дължина на вълната , мощност (кандели, лумени , ватове) или направо къде и какви мога да си купя. Става въпрос за 1 бр.

Чет Окт 23, 2008 8:42 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
виж в digikey, цените са три-четири цифрени за мощните UV диоди

Чет Окт 23, 2008 10:02 am
Профил

Мнение 
Ами те зъботехниците имат такива у-ва, може би е светодиод, ама може и да не е, това от пред е светловод, а какво има отзад нямаше как да разбера докато ми го пъхаха в устата, стана ми иначе интересно, ама забравих после да го разгледам.

Чет Окт 23, 2008 7:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Може да пробващ със живачна лампа със счупен външен балон.

Чет Окт 23, 2008 7:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не се шегувай с тези лампи, uv лъчите имат широк спектър някои от тях са много опасни и изгарят ретина/кожа за секунди така че по-добре да не се занимава с глупости и да сваля балони

Чет Окт 23, 2008 8:41 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
да чупиш балони , да къртиш мивки...
глупости всекакви от които ще останеш без очи :!:
защо не подходиш научно -> прочети тази зъболекарска смеска от какво точно лъчение (с какъв интензитет. каква дължина на вълната, за колко време) я втвърдява и оттам търси източници на ултравиолетова светлина, а не по метода на гаражните майстори :!:

Чет Окт 23, 2008 11:22 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Можеш да си купиш такава играчка от ebay за стотина долара,
http://cgi.befr.ebay.be/ws/eBayISAPI.dl ... %26ps%3D41

но съм чувал за по-професионални зъболекарски, цената на които е към хилядарка в лв.

Ако търсиш нещо евтино, няма проблем да се ползва и живачна лампа с премахнат балон, със съответния дросел,
по принцип всички мощни уредби за UV третиране на лепила, лакове, мастила и др. ползват предимно живачни лампи
като източник на светлина, спектъра им е подходящ, а балона с луминофора само преобразура ултравиолетовата светлина във видима. Има си и тънкости, напр. да се осигури такава конфигурация на рефлектора, че да може лампата да загрее достатъчно за да влезе в подходящ режим.
При УВ лак, с такава лампа съм постигал време на втвърдяване 1 сек.
Предмета трябва да е максимално близо до лампата.
Не казвам обаче, че не трябва да се мисли за безопасността, напротив,
източника се получава мощен, не трябва да се гледа в никакъв случай срещу лампата,
тя трябва да е скрита в накакъв метален корпус, и да се работи с очила предпазващи от ув светлина.

Нед Окт 26, 2008 12:57 am
Профил

Мнение 
Благодаря за отговорите :)

3aek
Аз ги бях видял цените на мощните UV диоди ама нещо не ми харесаха :D . Та за това питам дали някой знае колко мощни ми трябват, демек надявам се да са двуцифрени.
Ки4о
Точно с ултравиолетова луминисцентка 8W го и правих. Имам я от ~ 88г , бях я извадил от една руска ширма (абсорбатор) , водеше се "бактерицидна лампа".
Проблема е че е физически неудобно. Друго си е да е нещо като химикалка.
ToHu
Той зъботехника категорично отказа да ми даде да го разглобя. Все пак човека с това се храни, разбираемо е.
Майтапа е че в петък , зъболекарите срещу мене (3 стола - мама , татко и прясно завършила дъщеря) ми се оплакаха , че не им работи добре бутончето на баш този пищов (на мама на стола) :D . Сега ги уговарям да го ремонтираме. Само дето едва ли ще има някакъв надпис на този диод, ама знае ли човек.
MYXATA
Мерси за идеята. То си е очевадно , ама нали трябва да се сети човек.
kasparov
Това ще е супер. Нищо не майсторосваш , готово си е. Ще наддавам определено като наближи.

Пон Окт 27, 2008 9:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз си мисля че не са УВ тези неща, а сини. Комет се хвалеха че светодиодите на CREE имат точно такъв спектър...

Пон Окт 27, 2008 11:35 am
Профил

Мнение 
Нищо чудно да стане и със синя светлина, фотоемулсиите харесват и тази светлина, т.е.
синя и близка ултравиолетова.

Пон Окт 27, 2008 12:40 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
kasparov написа:
Нищо чудно да стане и със синя светлина, фотоемулсиите харесват и тази светлина, т.е.

Абе мислиш малко дърводелски :!:
все едно да правиш маса и да кажеш абе то за този крак +/- 10 санта не е проблем :)

Пон Окт 27, 2008 12:43 pm
Профил

Мнение 
MYXATA написа:
kasparov написа:

Абе мислиш малко дърводелски :!:
все едно да правиш маса и да кажеш абе то за този крак +/- 10 санта не е проблем :)

Според мен е интуиция, която се придобива с практика в сектора на фотополимерите.
Все пак е едно предположение, което май ще се окаже вярно:
http://www.nature.com/bdj/journal/v186/ ... 0120a.html

Пон Окт 27, 2008 1:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ако има лесен достъп до това устройство лесно може да се разбере дали е UV или е само синьо. Поглеждаш го за миг и ако почнеш да виждаш "зведички посред бял ден" значи е UV. Опасно е ама ... рисковете на професията :twisted:

Пон Окт 27, 2008 6:53 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]