Казана го гледах натюр,че и варих в него подобрител.Доставен е от София.Вместо стандартната камбана и лула отгоре има нещо като кюнец на който е монтиран още един такъв перпендикулярно.Това нещо е пълно с някакви метални пластини които когато започне процеса на дестилация дрънчат силно (колкото по-силен е първичния подобрител - толкова по силмо дрънчат).Казанджията не казва какво има вътре,макар че го е разглобявал и почиствал.Ракият ае с качества на двойно преварена - тествано е в химична лаборатория от колега(не на вкус само а и със съответната апаратура).
Защо съм ЗА казан от неръждавейка:
- лесно се почиства и поддържа - не изисква специално покритие и чистене
- химически неактивен с подобрителя и суровината
- може да се ремонтира/заварява/ на място при нужда
- уплътненията към изходната траба(от там от където се изхвърлят отработените джибри) се уплътнява лесно и може да се стегне добре
- капака на казана може да се уплътни също добре да няма фира-класическите такива се уплътняват с тесто
- може да се сложи предпазен клапан ако се повиши виши налягането (френския дето го гледах имашетакъв)
- бъркалка на сместа
- ако се варят круши или други лесно загарящи плодове може спокойно вътре да се сипе промит речен пясък или дървесна пепел без притеснения за дъното на казана
Това не означава че съм против класическите медни казани,ама:
- трудно се поддържат
- уплътняването им е лошо - дава фира от там
- не може да ги миеш с какво да е - най добре става с дървесна пепел и пясък
- има едни конструкции с двойно дъно където има пясък - за да не загаря материала - след време употреба двойното дъно прогаря
- тежки са
- с времето от топлината,ако казана е направен от тънка ламарина горната му част там където е връзката с камбаната хлътва навътре
Аз съм се спрял на следната конструкция (според мен най-удачна):
- тялото направено от неръждавейка, обвито със стъклена вата и стегнато в ламарита.
- дълото на казана е дебела ламарина - нагряването е с газ.
- камбаната,лулата и серпентината - медни с по-голям диаметър на тръбите
- перка за разбъркване на материала вътре - уплътнението към казана - с тефлон
- евентуално температурен контролер на водата в охладителя