Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Увеличаване мощността на лазер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Увеличаване мощността на лазер
Тази седмица имах едно лабораторно упражнение, измерване на ултразвук в разлини течности и за целта използвахме едно лазерче. Това което ми направи впечатление беше, че на въпросното лазерче пишеше 1mW а си изглеждаше така сякаш може повече :twisted: :twisted: :twisted:
И си мисля сега да взема да го модифицирам за малко да видя дали ще стане и какво ще стане. Така, от на Ома закона следва, че ако увелича подаваното напрежение 2 пъти мощността ще се увеличи 4 пъти. Това обаче е трудоемка задача щото си мисля, че ще е трудно да вкарам AC/DC незабелязно в лабораторията, а хубавите батерии и акута са скъпи.
Та втората възможност за която се сещам е просто да намаля съпротивлението на половина и мощноста скоква 2 пъти. Сега, няма да си играя с половинки, мислих си за фактор 1000. Измервам съпротивлението слагам един резистор успоредно и готово, бързо, чисто, незабелязано, хоп 1W звучи друго някак си. Ламарина няма да мога да режа, но .... да видим какво ще стане. :D
Проблемът тук е, че не ми се трупат още черни точки, че и в началото на следването. Мисля да го пробвам на моето лазерче и то е 1mW но никак не изглежда надежно, а не искам да изгоря диода.
Та си викам все някаква теория трябва да има тука. Някои занимавал ли се е с такива тунинги? Как мога да разбера до каква мощност ще издържи даден лазерен диод преди да сдаде багажа?
Аз тук си фантазирам за едни 500W, че ми омръзна в халето да режа алуминия с ножовка, гадна работа, че и се трови човек :D
Дайте мения, знания, литература по въпроса.
Поздрави

Сря Май 04, 2005 8:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Като начало забрави закона на Ома. Полупроводниковият лазер се държи като ценеров диод и мощността му се регулира чрез ТОКА, а не напрежението. Второ - обикновено се специфицира изходната , а не входната мощност. За 1mW сигурно яде поне 30-40.
Ако си решеил да пробваш, намали резистора, който е последователно на него, но не повече от 2 пъти. Иначе от лазерен диод ще получиш един пълен проводник и един бесен асистент :lol:

Сря Май 04, 2005 9:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това въобще не го съобразих :oops:
Но май си прав за асистента :lol: че като се сетя за готината табелка тип Добре Дошли над работната ми маса "ВНИМАВАЙТЕ С ПИЕЗОКРИСТАЛА, ДА НЕ СЕ ВКЛЮЧВА, КОГАТО НЕ Е ПОТОПЕН В ТЕЧНОСТ, ЦЕНА 1500е!!!"
На първо време ще потърся някое старо CD да опитам с него. Гледам на сайта на Сони, че са по 8mW, а ако се усмихне къзмета ,може и някое счупено DVD да изкочи - 110mW :D

Сря Май 04, 2005 9:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ако си в София и ако ти трябва, имам едно старо CD като донор за части. Обади ми се на ICQ-то.

Сря Май 04, 2005 10:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз май вече споменах един път...имам един лабораторен лазер, донесен от чужбина. Беше с изгоряла електроника (а тя пък капсилована). Успях да я разбия на парчета и видях че е с повишаващ траф...Наведе ме на мисълта че лазера е рубинен, а и самата тръба е 40см дълга и 10мм диаметър... Пуснах и едни 1000V, взе че светна. Е доста добре е фокусиран, а като си сложих ръката на точката взе да ми пари... Колко ли още ще издържи...предполагам ще реже трабант :D

Сря Май 04, 2005 10:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]