Увеличаване мощността на лазер
Тази седмица имах едно лабораторно упражнение, измерване на ултразвук в разлини течности и за целта използвахме едно лазерче. Това което ми направи впечатление беше, че на въпросното лазерче пишеше 1mW а си изглеждаше така сякаш може повече
И си мисля сега да взема да го модифицирам за малко да видя дали ще стане и какво ще стане. Така, от на Ома закона следва, че ако увелича подаваното напрежение 2 пъти мощността ще се увеличи 4 пъти. Това обаче е трудоемка задача щото си мисля, че ще е трудно да вкарам AC/DC незабелязно в лабораторията, а хубавите батерии и акута са скъпи.
Та втората възможност за която се сещам е просто да намаля съпротивлението на половина и мощноста скоква 2 пъти. Сега, няма да си играя с половинки, мислих си за фактор 1000. Измервам съпротивлението слагам един резистор успоредно и готово, бързо, чисто, незабелязано, хоп 1W звучи друго някак си. Ламарина няма да мога да режа, но .... да видим какво ще стане.
Проблемът тук е, че не ми се трупат още черни точки, че и в началото на следването. Мисля да го пробвам на моето лазерче и то е 1mW но никак не изглежда надежно, а не искам да изгоря диода.
Та си викам все някаква теория трябва да има тука. Някои занимавал ли се е с такива тунинги? Как мога да разбера до каква мощност ще издържи даден лазерен диод преди да сдаде багажа?
Аз тук си фантазирам за едни 500W, че ми омръзна в халето да режа алуминия с ножовка, гадна работа, че и се трови човек
Дайте мения, знания, литература по въпроса.
Поздрави