| Автор |
Съобщение |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
 Галванично развързване или има и друго решение?
Ситуацията е следната в колата ползвам едно PDA, което захранвам с 7805. От касетофона съм извел AUX вход. При включване на AUX-a към PDA-то - никакви грижи - свири и говори много добре. Но като включа и захранването и става много кофти - започват да се чуват едни странни звуци. Предполагам се образуват така наречените ground-loops, пробвах какви ли не методи, касетофона и pda-то да се захранват от едно място, пробвах ширмовката на кабела с aux-a да е вързана само от едната страна - но ефект - никакъв.
Имам нужда от съвет - как да се преборя ? 
|
| Чет Юни 12, 2008 10:13 pm |
|
 |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
имаш ли кондензатор близо до 7805 на изхода му?
ако да:
най бързия и безболезнен тест който можеш да направиш е единия кабел да го прекараш през феритен пръстен ако може няколко пъти, ако не помогне тогава ще трябва един хубав филтър на захранването + и - минават през бобинки с повечко намотки навити на ферит,после кондензатор и тогава влиза в пда-то
|
| Чет Юни 12, 2008 11:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
По мои наблюдения не става с никакви филтри. Става със сигурност с диферинциален усилвател откъм страната на касетофона. Но е играчка да си правиш.
Развързване с някакво DC/DC не е 100 процента решение. Зависи от доста неща.
Самото аудио се развързва трудно ако искаш да не разваляш качеството.
Пробвай от изхода за слушалките сигнала да ти е на максимума на който не прегаря. От страната на касетофона с по един пример на 2 та канала да смъкнеш сигнала до ниво колкото ти трябва.
|
| Пет Юни 13, 2008 12:35 am |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Преди години съм си играл с такива неща. Става и по двата начин, с диференциален усилвател на входа, не е чак толкова трудно, съвременните ОУ се справят добре с аудио, все пак това е в кола. Другия начин е с галванично развързано захранване, по възможност минимален капацитет между входа и изхода.
|
| Пет Юни 13, 2008 9:37 am |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Проблемът е в свързавнето на масите на PDA-я и касетофона. Ако те са свързани в различни точки от инсталацията може да чува пращене от включване и изключване на различни консуматори или "виене" от алтернатора.
Наистина, би могъл да се реши с диференциален усилвател или галванично разделено захранване, но може и да е достатъчно, ако масата на PDA-я се свърже заедно с масата на касетофона в една точка.
|
| Пет Юни 13, 2008 10:16 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
В случая голяма част от шума се генерира от консумирания от самото PDA ток.
Забравих в горния пост да спомена. Ако правиш експеримента с тримерите да използваш кабел с колкото е възможно по добра/дебела/ ширмовка. Също и GND на кабела да бъде по дебеличък. GND за ширмовката и за захранване на PDA то вземи директно от металната от кутията на касетофона.
|
| Пет Юни 13, 2008 10:56 am |
|
 |
|
dumfree
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Варианта с масите на касетофона и PDA-то да са в една точка го пробвах - ефект няма.
|
| Пет Юни 13, 2008 11:34 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Това което Kиров ти каза, но освен това сложи и един RC филтър, може и активен. Ако става при включване назахранванеот на PDA--то, добро галванично разделено захранване може и да реши проблема, зависи каква е причината за смущенията.
|
| Пет Юни 13, 2008 5:29 pm |
|
 |
|
nik
|
именно
а това дето съм го писал по горе не е филтър, а "развързване" на масите - бобината има високо съпротивление за високите честоти, ниско за постоянното напрежение, ground loop-a при високи честоти вече го няма и смущенията намалят значително
|
| Пет Юни 13, 2008 8:31 pm |
|
 |
|
dumfree
|
Така - варианта с тримерите няма как да стане. В момента където съм пъхнал сигнала - когато Volume-то от PDA-то е на макс - и тъкмо силата на звука е еднаква когато слушам от PDA-то и когато прехвърля на радио.
Т.к не съм много в час - ще може ли един жокер като схемичка - що е то диференциален усилвател.
Аз сътворих тази схема:
Като си позволих да направя своеволието да не правя средна точка. А неинвертиращия вход го вързах към маса през резистор 2К2. Обаче ефект никакъв.
Това което забелязвам е че при натоварване на процесора на PDA-то - т.е скролиране, натискане на бутони звука се променя. Явно действително смущенията са от консумацията на покетчето. Утре ще пробвам варианта да прекарам + и - през феритни пръстени.
|
| Пет Юни 13, 2008 9:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
C102 и C202 трябва да са на потенциометъра. C101,C201 на маса от другата страна на кабела обаче.
R104,204 може да ги махнеш.4те входни кондензатора по 22uF.
Средната точка я сътвори с един ценер по добре.
|
| Пет Юни 13, 2008 10:46 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Защо не опиташ с един UTP кабел ( усукани двойки ,като за лан-ките). Всеки аудиоканал на отделен чифт "маса-сигнал", плюс захранването също на отделен чифт, а ширмовката само за екран без да е тоководеща.
Само като идея, не съм го пробвал. 
|
| Съб Юни 14, 2008 3:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Начертай си го на схема и вероятно ще видиш къде е ground loоp-a в този случай 
|
| Съб Юни 14, 2008 4:31 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Мда, няма оправия. Но ако смущението е от прехвърляне на сигнал може и да помогне.
Всъщност не се знае, вътре в самото ПДА може да си има разделяне между аналоговата и цифровата маса. Трябва да се пробва.
|
| Съб Юни 14, 2008 6:54 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Малееей, резил:
7805 без 100nF на 1-5мм межу маса и входа/изхода  А ако си попаднал на някое старо менте... Освен това (за в кола): подай му захранването през изправителен диод 1Ν4005 напр. и 100мкФ след него. А масата ти дебела ли е?
Ако не ви се играе с диферемциални усилватели които може и да не помогнат или с галванично развързване което обикновено влошава качеството направете следното (100% гаранция):
1. Срязвате кабела максимално близо до входа.
2. Оплетките ги оставяте срязани (ако ги има допьлнително).
3. Масата свързвате с резистор 10-15 Ома.
4. Сигналните изводи свързвате с резистори 200-1500 Ома.
5. Между входовете и масата на входа слагате "ситни" кондензаторчета 1-1.5 nF.
Edit1: dumfree, тъкмо псувах наволя съвременната техника, че навсякъде икономисва входния RC филтър и видях какво съм прескочил от писанката ти: "От касетофона съм извел AUX вход". Тури му RC филтър, бе човек, за да не режеш всеки път кабела!
Пишете все пак какво е станало, нали и друг ще пита за подобно!
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Вто Юни 17, 2008 10:28 pm |
|
|