| Автор |
Съобщение |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
 Размито управление?
Аз като стар автоматчик да си кажа и моите душевни дерзания. Има ли някой примерни програми и алгоритми за размито(fuzzy) управление?
_________________ Adios
Mozfet
|
| Чет Окт 28, 2004 12:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе я ти кажи кво е тва, че аз в училище това го пропуснах и от тогава го заобикалям като дупка.
|
| Чет Окт 28, 2004 2:07 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Освен да си извадя лекциите и да ги препиша тук. Само, че едва ли ги пазя - от 5 месеца не съм студент.
Най-общо: имаш един казан с вода и решаваш да му поддържаш температурата точно 47 градуса. Може някой умник да му вее с вентилатор или пък да изгребва кофи с вода от там - т.е. имаме най-различни смущения. Размития регулатор си държи точно 47 градуса. За да се настрои регулатора е необходим експерт (разбирай някой заблуден пич с гол в ръката... термометър), който дава абсолютно субективна оценка колко е топла водата. Експерта трябва да генерира с мозъка си 5 температурни инртервала и решава: 1. много студена вода - 0-15 градуса; 2. хладка - 10-30 градуса; 3. топла - 30-50 градуса; 4. гореща ... 5. вряла - ужас...
Алгоритъма следи температурата и решава пак по такъв субективен критерий, колко ток да отпусне на нагревателя (малко ток, повечко... бая....макс).
Ползваме степени на принадлежност, защото някои от интервалите може да се припокриват, както и производна на грешката.
Не може да се каже ПИД-а или размития регулатор дава по-добри резултати. Във всеки случай настройката и на двата, коренно се различава. Но както Азис има много песни в репертора си, така и аз мисля да науча и други алгоритми освен баналния ПИД. След това съм се заканил и фрактален регулатор да пробвам (ако изкарам размития докрая, щот сега съм до средата).
Лошото е, че когато поисках алгоритъм от доцентката, за да си експериментирам в къщи нищо не ми даде 
_________________ Adios
Mozfet
|
| Чет Окт 28, 2004 4:15 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ти пък си намерил какво да пискаш от доцентката... 
|
| Чет Окт 28, 2004 4:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ебати нищо не разбрах. Явно не ми е трябвало след като не съм се сблъксвал досега с него.
|
| Чет Окт 28, 2004 6:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Е аз горе долу разбрах, ама не съм позлвал такъв, но ще погедна, едно време като търсих за PID миизкочиха ранботи и за fuzzy, на руски .. даже го имам отпечатано .. в оригинал, т.е. в електронен вид не съм сигурен ... ще потърся и ще и кажа .. лошото е че днес търсих едни материали за PID-а и не ги намерих ....
|
| Чет Окт 28, 2004 8:25 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Май правя грешка като не влизам в руските сайтове. Чувал съм, че има много полези неща. От 12 години не съм използвал този език и ми е мъка като седна да чета нещо на руски. 15-20% от думите нямам идея какво означават, а без речник ми е трудно да ги отгатна.
Няма да е зле, ако откриеш алгоритмите за fuzzy.
За ПИД мога да ти помогна.
...Няма нужда да го пишеш като PID. На български пак си е ПИД: пропорционално - интегрален -диференциален регулатор 
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Окт 29, 2004 9:59 am |
|
 |
|
Мартин
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:20 am Мнения: 61 Местоположение: София
|
Пробвал ли си Fuzzy Logic Toolbox който е част от MATLAB? Там има много примери, макар че не знам доколко от тях може да се добие някаква представа за практическото приложение на алгоритмите.
|
| Пет Окт 29, 2004 10:15 am |
|
 |
|
Mozfet
|
Пробвал съм, без съмнение. Силно се надявам за в бъдеще никой повече да не ме кара да си губя времето с толкова безполезен софтуер.
Ти сам се досещаш, че за нищо реално не става.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Окт 29, 2004 6:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
А като стана въпрос за софтуер . беше ми попаднал преди години един ама къде го заврях ..точно за такива симулации, вкарваш някаква схема на у-вото .. не знам как, беше демо и не можех да правя, само да отварям готови, и го смулираш. Примерно кран, казваш му тругни на пред, спри, отиди там и гледаш как става, виждаш му изходите на регулаторите и др такива, кефеше ....имаше едно на два мотора по х/y сложена маса, на масата нещо като пирон и топка, задаваш координати и то се мести без топката да падне .. имаше ниакакви сензори дето вземаха координати на топката .... абе гъзарийка някаква .. ама такйаки не я намерих цялата, а после какво стана .. забравих я .. сега се сещам за нея .... но основно беше да симулираш процеси и регулатори.
|
| Пет Окт 29, 2004 6:56 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Automation Studio?
http://www.automationstudio.com/
А пък и в Step7 можеш да симулираш доста работи.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Окт 29, 2004 7:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Дайте да намерим някви пиратски копия на automation studio, много ми е мерак да го пробвам. 
|
| Пет Окт 29, 2004 8:08 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Аз теглих едно 5 дена и 5 нощи. Уж работещо и с рег. , но уви .... 
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Окт 29, 2004 8:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Помниш ли от къде го тегли?