Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Измерване на скорост .. дайте идея .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Реконструкторе, това малко намирисва на "Безумни идеи"

Съб Апр 23, 2005 7:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абсолютно .... доцент ....иска да се издига ...... и пари не им се дават на гадовете ........
Гледам Aglient имат хубави отражателни датчици за щрих код точно, 0.18 резолюция, това вече е повече от достатъчно, дори 0.3 да е резолюцията това са доста импулси, за 25 мм са си 75 ..... мен ме притеснявае ако не мога да намеря с добра резолюция .... сега е видя от де могат да се поръчат ....:) ако могат ....

Съб Апр 23, 2005 7:53 pm
Профил

Мнение 
Батеее метода е добър .... ама за такова нещо много ще трябва да плащат .... то и ултразвуково мое ако е въпроса ..... но това не ми е мечтата, нямам време за такива неща ..... да направим на Шефа ЕКУ-то пък ....после може и лазерната мухобойка да направиме :)

Съб Апр 23, 2005 7:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Този номер с ултразвука на ми харесва, защото:
1. Скоростта на затвора няма много да се различава от скоростта на звука, напр 1 : 4, което ще ти даде нелинейности и т.н.
2. Метосът ползва като референс скоростта на звука във ВЪЗДУХ ? Ама тази скорост много зависи от налягането на газа, а след 1 - 2 изстрела затворната кутия ще се напълни с газове (по-тежки от въздуха) и с поне 50% по-голямо налягане.
3. Самото чудо се тресе, трещи и пищи така, че никакъв датчик няма да остиска дълго, а и не е ясно гърмът дали няма да заглуши полезния сигнал. :roll: :twisted:

Съб Апр 23, 2005 8:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:

Абе за автоматична стрелба е елементарно - скоростта на затвора е ф-я на скоростерлността. ;)

Съб Апр 23, 2005 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
bateAz написа:

Абе за автоматична стрелба е елементарно - скоростта на затвора е ф-я на скоростерлността. ;)

Не е ли обратно??? :roll:

Съб Апр 23, 2005 9:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бате, не ти разбрах идеята с СВЧ-то, ама нейсе.
Честно казано, аз излизам от темата, че пак стана говорилня, а ползата не е голяма.
Братовчеда иска помощ, а ние умуваме над темата :oops: .

Съб Апр 23, 2005 10:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Реконструктор написа:
bateAz написа:

Не е ли обратно??? :roll:

Няма значение - въпроса е, че темпа на стрелба може лесно да се измери. :)

Съб Апр 23, 2005 11:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз да се обадя неподготвен, но нещо не разбирам защо толкова сложно. Явно проблематиката ми убягва, защото иначе методът е от практиката ми по физика:
Мериш силата с която куршума среща дадена преграда.
А силата е маса по ускорение. Масата се мери, разстоянието от изхода на дулото до целта също, времето го засичаш (тук освен оптика си мился, че може и да стане с някакъв сензор за натиск да стане работата)

Нед Апр 24, 2005 1:40 am
Профил WWW

Мнение 
Ето и моята идея:
Помните ли дисковете (5MB и 29МБ) които се правеха в ЗЗУ Стара Загора? Главите се задвижваха от един "линеен двигател". Той си имаше таходатчик и системка за позициониране (едно метално гребенче и датчик). Това нещо сигурно още го има и си е готово решение - пробвано и работещо. Остава да се намери изхвърлен двигател.
За разлика от сегашните HDD главите на старите се навираха постъпателно, линейно. Ходът бе около 15 см.
Като скорост и точност мисля, че е предостатъчно. Има и схеми от онова време -кое как се връзва.

Нед Апр 24, 2005 10:42 am
Профил ICQ

Мнение 
Не съммислил з подобен датчик. Принципно е възможно, метален гребен който се закрепва на затвора. Обаче въпросът тук е че първо ози грепен има някакво тегло, което неминуемо ще окаже влияние в-у динамиката на процеса. После дамото закрепване . но хайде там може да се лепи. Аз затова симислиа за няккава щрих линийка която да се меи оптично, защото може да е тона разпечатка в-у фолио, което е съвсем леко.
А самата скорострелност нищо не значи, задачата е измерване скороста на затвора, а тя по никакъв начин не е точна функция на темпа на стрелба, още повече при полуавтоматични оръжия където нещата нямат нищо общо. т.е. трябва да се мери самия затвор, другите методи дават косвена информация.

Нед Апр 24, 2005 11:26 am
Профил

Мнение 
Не си ме разбрал напълно.
На линейния двигател се закрепваше "таходатчик" - нещо като по-дебел химикал, а в него влизаше една пръчица, която се движи напред-назад.
Това мереше скоростта на движение на каретата с главите.
Гребенчето служеше за точното позициониране над един от 200 -та цилиндъра - то си е друга системка.
Това нещо дълги години е работело надеждно. Намери една бумага за диск и прегледай - там всичко си пише, има и схеми. В ПСИТ, Изотсервиз, Военни окръжия, Изчислителни центрове - все някъде са остранали

Нед Апр 24, 2005 11:44 am
Профил ICQ

Мнение 
Абе това така както го описваш съвсем на LVDT прилича ..... трябва да се разтърся да видя какво може да изровя, но е свързано с механично закрепване .... цялото двжение според сметки ще е от 2-4 мс рпи този темп на стрелба .... та не трябва да е много масивно нещото ......
А това за грбенчео ..има такива сензори, метален гребен, и зъбно колело, и в близост до него бобинка.

Нед Апр 24, 2005 12:50 pm
Профил

Мнение 
Изрови малко документация за тези дискове. Не напразно са ползвали тогава тези системи за отчитане на линейно преместване и скорост.
На таходатчика подвижната част беше една пръчица, колкото пълнител на химикал и тя се движеше вътре в датчика (който е като тръбичка). Може да е било от магнит? -не помня вече.
За другата система рейката имаше стотина зъбчета и също не беше много тежка.
Най-хубавото е, че можеш да видиш и пробваш без да рискуваш нищо.
Успех

Нед Апр 24, 2005 1:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз се сещам за доста просто рещение от гледна точка на електрониката,механично е по сложно да се направи но трябва да е приложимо. На обикновенна магнитна лента се записва синусоида с фиксирана честота /на обикновен дек да кажем/ след това парче от тая лента се монтира на затвора /разбира се малко отдялечена от него,върху пластмасова подложка например/ оттук нататък единстрения проблем е да се закрепи една наи обикновенна аудиоглава като трябва да има възможност прецизно да се настроива положението и мехнично. Останалото не е проблем да се реализира.
Не е много универсален метода но е изход от положението. Тия изроди искат да дебелееят на чужд гръб и даже и трохички от софрата да не дадат.
Иначе по мое виждане идеята на батето е доста добра но за такава разработка някои трябва да ръсне доста тлъста сума а случая не е такъв

Нед Апр 24, 2005 2:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща