| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Реконструкторе, това малко намирисва на "Безумни идеи"
|
| Съб Апр 23, 2005 7:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Абсолютно .... доцент ....иска да се издига ...... и пари не им се дават на гадовете ........
Гледам Aglient имат хубави отражателни датчици за щрих код точно, 0.18 резолюция, това вече е повече от достатъчно, дори 0.3 да е резолюцията това са доста импулси, за 25 мм са си 75 ..... мен ме притеснявае ако не мога да намеря с добра резолюция .... сега е видя от де могат да се поръчат ....  ако могат ....
|
| Съб Апр 23, 2005 7:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Батеее метода е добър .... ама за такова нещо много ще трябва да плащат .... то и ултразвуково мое ако е въпроса ..... но това не ми е мечтата, нямам време за такива неща ..... да направим на Шефа ЕКУ-то пък ....после може и лазерната мухобойка да направиме 
|
| Съб Апр 23, 2005 7:55 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Този номер с ултразвука на ми харесва, защото:
1. Скоростта на затвора няма много да се различава от скоростта на звука, напр 1 : 4, което ще ти даде нелинейности и т.н.
2. Метосът ползва като референс скоростта на звука във ВЪЗДУХ ? Ама тази скорост много зависи от налягането на газа, а след 1 - 2 изстрела затворната кутия ще се напълни с газове (по-тежки от въздуха) и с поне 50% по-голямо налягане.
3. Самото чудо се тресе, трещи и пищи така, че никакъв датчик няма да остиска дълго, а и не е ясно гърмът дали няма да заглуши полезния сигнал. 
|
| Съб Апр 23, 2005 8:16 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Абе за автоматична стрелба е елементарно - скоростта на затвора е ф-я на скоростерлността. 
|
| Съб Апр 23, 2005 9:16 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Не е ли обратно??? 
|
| Съб Апр 23, 2005 9:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Бате, не ти разбрах идеята с СВЧ-то, ама нейсе.
Честно казано, аз излизам от темата, че пак стана говорилня, а ползата не е голяма.
Братовчеда иска помощ, а ние умуваме над темата  .
|
| Съб Апр 23, 2005 10:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Няма значение - въпроса е, че темпа на стрелба може лесно да се измери. 
|
| Съб Апр 23, 2005 11:27 pm |
|
 |
|
HCL
|
Аз да се обадя неподготвен, но нещо не разбирам защо толкова сложно. Явно проблематиката ми убягва, защото иначе методът е от практиката ми по физика: Мериш силата с която куршума среща дадена преграда. А силата е маса по ускорение. Масата се мери, разстоянието от изхода на дулото до целта също, времето го засичаш (тук освен оптика си мился, че може и да стане с някакъв сензор за натиск да стане работата)
|
| Нед Апр 24, 2005 1:40 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ето и моята идея:
Помните ли дисковете (5MB и 29МБ) които се правеха в ЗЗУ Стара Загора? Главите се задвижваха от един "линеен двигател". Той си имаше таходатчик и системка за позициониране (едно метално гребенче и датчик). Това нещо сигурно още го има и си е готово решение - пробвано и работещо. Остава да се намери изхвърлен двигател.
За разлика от сегашните HDD главите на старите се навираха постъпателно, линейно. Ходът бе около 15 см.
Като скорост и точност мисля, че е предостатъчно. Има и схеми от онова време -кое как се връзва.
|
| Нед Апр 24, 2005 10:42 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не съммислил з подобен датчик. Принципно е възможно, метален гребен който се закрепва на затвора. Обаче въпросът тук е че първо ози грепен има някакво тегло, което неминуемо ще окаже влияние в-у динамиката на процеса. После дамото закрепване . но хайде там може да се лепи. Аз затова симислиа за няккава щрих линийка която да се меи оптично, защото може да е тона разпечатка в-у фолио, което е съвсем леко.
А самата скорострелност нищо не значи, задачата е измерване скороста на затвора, а тя по никакъв начин не е точна функция на темпа на стрелба, още повече при полуавтоматични оръжия където нещата нямат нищо общо. т.е. трябва да се мери самия затвор, другите методи дават косвена информация.
|
| Нед Апр 24, 2005 11:26 am |
|
 |
|
Wise
|
Не си ме разбрал напълно.
На линейния двигател се закрепваше "таходатчик" - нещо като по-дебел химикал, а в него влизаше една пръчица, която се движи напред-назад.
Това мереше скоростта на движение на каретата с главите.
Гребенчето служеше за точното позициониране над един от 200 -та цилиндъра - то си е друга системка.
Това нещо дълги години е работело надеждно. Намери една бумага за диск и прегледай - там всичко си пише, има и схеми. В ПСИТ, Изотсервиз, Военни окръжия, Изчислителни центрове - все някъде са остранали
|
| Нед Апр 24, 2005 11:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе това така както го описваш съвсем на LVDT прилича ..... трябва да се разтърся да видя какво може да изровя, но е свързано с механично закрепване .... цялото двжение според сметки ще е от 2-4 мс рпи този темп на стрелба .... та не трябва да е много масивно нещото ......
А това за грбенчео ..има такива сензори, метален гребен, и зъбно колело, и в близост до него бобинка.
|
| Нед Апр 24, 2005 12:50 pm |
|
 |
|
Wise
|
Изрови малко документация за тези дискове. Не напразно са ползвали тогава тези системи за отчитане на линейно преместване и скорост.
На таходатчика подвижната част беше една пръчица, колкото пълнител на химикал и тя се движеше вътре в датчика (който е като тръбичка). Може да е било от магнит? -не помня вече.
За другата система рейката имаше стотина зъбчета и също не беше много тежка.
Най-хубавото е, че можеш да видиш и пробваш без да рискуваш нищо.
Успех
|
| Нед Апр 24, 2005 1:19 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз се сещам за доста просто рещение от гледна точка на електрониката,механично е по сложно да се направи но трябва да е приложимо. На обикновенна магнитна лента се записва синусоида с фиксирана честота /на обикновен дек да кажем/ след това парче от тая лента се монтира на затвора /разбира се малко отдялечена от него,върху пластмасова подложка например/ оттук нататък единстрения проблем е да се закрепи една наи обикновенна аудиоглава като трябва да има възможност прецизно да се настроива положението и мехнично. Останалото не е проблем да се реализира.
Не е много универсален метода но е изход от положението. Тия изроди искат да дебелееят на чужд гръб и даже и трохички от софрата да не дадат.
Иначе по мое виждане идеята на батето е доста добра но за такава разработка някои трябва да ръсне доста тлъста сума а случая не е такъв
|
| Нед Апр 24, 2005 2:39 pm |
|
|