Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Схема на цифров фотоапарат 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Продължих с пробите.Подадох захранване от акумолатор(12V) с LM317 - 3,3 волта го настроих.Да ама като се закачи осцилоскопа на + на захранването се наблюдават пропадания на напрежението .Това не можа да си до обесня защото изходните кондензатори зад LM317 са 2*2200uF+6*3900uF+2*150nF а чипа съм му сложил "разширение" по ток с 2 дарлингтона и се захранва от акумолатор! 8O Снощи отново го разглобих и като забодох осцилоскопа на + на захранването пулсациите в напрежението ги нямаше,но пак не искаше да запали :? Някакви идеи от какво може да е?

Вто Мар 18, 2008 10:47 am
Профил

Мнение MMM
Yanek написа:
Те и Canon издишат тук-там. Особено с тая грешка Е18 - блокаж обектива. Поразчетох се из нетя - оказа се че е често срещан проблем. Онзи ден колегите бяха изчервили /2 пъти/ един такъв включително и механиката на оптиката. Ама куче марка се оказа - тръгна въпреки интервенцията.

Тъкмо се бях наточил един Canon да си взимам ти ме разочарова, май пак ще се засиля към Nicon имах такова животно и бях много доволен преди да ми го щипнат :evil:
Иначе ми харесаха снимките от Canon ама ако ще се чупи бързо не си заслужава , или това дето казваш е само за определен модел ?
Сега имам един Panasonic ама нещо не ме кефят снимките сякаш матрицата му не е много добра за разлика от на Canon :?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Мар 18, 2008 12:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нямам оплаквания от Canon, освен че моя работи само със сухи батерии и му е изгорял пиксел от сензора, но за последното предполагам че престой в багажника на колата лятото може да му е помогнало. Като цяло PowerShot серията са доста сносни. Другото което бих взел е Sony.

Вто Мар 18, 2008 1:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Основното предимство на Каноните е голямата площ на матрица. Поне на тия по дебелите модели.

На практика на матрица с една и съща площ, Канон слагат 4-5 мегапиксела, докато другите марки (Кодак, Практика, Никон, Пентакс...) слага 6-7 мегапиксела. Това води до по малък физически размер на сензора, т.е. по малко напрежение се получава от него. Това естесвено се компенсира с усилване, но това пък от своя страна води до шум в изображението. Хората които са бъзикали повече цифрова фотография, знаят че многото мегапиксели са чиста проба търговска шарения.

Аз например преди години като купувах моя Кодак, той беше 5 мегапиксела. Канон със същата площ на матрицата беше 4 мегапиксела и беше с 50% по скъп. Качеството на снимките в полза на Канона беше очевадно, но цената на Кодака тогава ми беше по джоба (преди години не бяха като сега)...

Ако сте забелязали старите Канони бяха и с 4 батерии :) Високото напрежение си е високо напрежение :)

Въобще не се блазнете от много мегапиксели. Много по важен параметър е площта на матрицата към резолюцията - параметър който естествено никой в магазина не знае :)

Затова хубавите апарати са обемисти. :) Повечето ми приятели дето са запалени по тоя спорт си имат два апарата - един грамаден за качество и един съвсем тънък и дребен дето се носи в джоба на ски или при други екстремни изпълнения :)

Вто Мар 18, 2008 1:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Основното предимство на Каноните е голямата площ на матрица. Поне на тия по дебелите модели.

На практика на матрица с една и съща площ, Канон слагат 4-5 мегапиксела, докато другите марки (Кодак, Практика, Никон, Пентакс...) слага 6-7 мегапиксела. Това води до по малък физически размер на сензора, т.е. по малко напрежение се получава от него. Това естесвено се компенсира с усилване, но това пък от своя страна води до шум в изображението. Хората които са бъзикали повече цифрова фотография, знаят че многото мегапиксели са чиста проба търговска шарения.
....

Така е и по мои наблюдения. Освен това разделителната способност на обектива е крайна;
от някаква стъпка на пиксела надолу просто размазаността на обектива бива дигитализирана
в по-добър детайл.

Обективите за 36/24мм формат (от филмовата ера) докарват стотина линии на милиметър
(т.е. 200 пиксела/мм), ако са хубави и скъпи. Повечето обективи са наполовина толкова
добри, разбира се. Оттук човек, знаейки размера на матрицата, може да направи сметка
дали не помни повече пиксели, отколкото реално вижда...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Мар 18, 2008 4:08 pm
Профил WWW

Мнение Хм
tgi написа:

Така е и по мои наблюдения. Освен това разделителната способност на обектива е крайна;
от някаква стъпка на пиксела надолу просто размазаността на обектива бива дигитализирана
в по-добър детайл.

Обективите за 36/24мм формат (от филмовата ера) докарват стотина линии на милиметър
(т.е. 200 пиксела/мм), ако са хубави и скъпи. Повечето обективи са наполовина толкова
добри, разбира се. Оттук човек, знаейки размера на матрицата, може да направи сметка
дали не помни повече пиксели, отколкото реално вижда...

Да но зависи за какво го ползваш фотото, ако е за 16/9 снимка и 2МП вършат работа и пак ще е добре излязла на хартията, но ако го гледаш само на компа ще се замислиш дали да не е поне 5МП, иначе повече от 5МП ще ти заема само излишно място на компютъра. Ако пък професията ти го изисква в някой случай и 10МП не са достатъчни и може да се наложи леко пооправяне с фотошопа, например ако снимаш нещо което после ще се наложи да бъде с многократно по голяма снимка от него тогава много добре ще се виждат пикселите ако снимката е била с ниска резолюция, както казват целта би трябвало да оправдава средствата но хората обикновенно се хвърлят на по голямото стига да си го позволят дори и да не го ползват :D

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Мар 18, 2008 4:43 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Хм
plameniv написа:
но ако го гледаш само на компа ще се замислиш дали да не е поне 5МП

при положение че монитора ми е един мегапиксел, за къв чеп са ми 5 мегапиксела снимки?

Вто Мар 18, 2008 8:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Ако сте забелязали старите Канони бяха и с 4 батерии :) Високото напрежение си е високо напрежение :)

Моят е точно с 4 батерии, но чак пък "стар". ;-)

Вто Мар 18, 2008 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еми стари са, но това не значи че са лоши - и сега слагат в малкия си джоб половината от апаратите по магазините :)

Вто Мар 18, 2008 10:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ки4o, намери си една "Смяна 8", купи си един куфар ленти и си пий бирата нейде на сянка :)

Някой знае ли къде в Пловдив може да се намери зарядно устройство за Nikon CoolPix P5000 ?

Сря Мар 19, 2008 12:21 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Хм
zaphod написа:
plameniv написа:
но ако го гледаш само на компа ще се замислиш дали да не е поне 5МП

при положение че монитора ми е един мегапиксел, за къв чеп са ми 5 мегапиксела снимки?

Детайлност. Особено, ако искаш да ги печаташ на хартия.

Сря Мар 19, 2008 12:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
В общи линии мегапикселите ако не са съпроводени с нещо от сорта на EOS или аналогичните означения на другите марки - нищо не струват. Гледах снимки от няква сапунерка 8 MP която има толкова много шум, че реално от моя 3.2 МР KonicaMinolta имам 3-4 пъти повече полезна информация. А инчае имам един приятел с ЕОS - еми няма забележки освен цената ...

Сря Мар 19, 2008 11:55 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
В общи линии мегапикселите ако не са съпроводени с нещо от сорта на EOS или аналогичните означения на другите марки - нищо не струват. Гледах снимки от няква сапунерка 8 MP която има толкова много шум, че реално от моя 3.2 МР KonicaMinolta имам 3-4 пъти повече полезна информация. А инчае имам един приятел с ЕОS - еми няма забележки освен цената ...

Сам по себе си ЕОS(и подобни надписи) нищо не значи. Имам приятел фотограф, който казва, че фотоапарата е консуматив на обектива. Според мен професионалните апарати са съвсем различен продукт от масовите, нищо че и двете се наричат фотоапарат.

Сря Мар 19, 2008 12:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пирев,имам не Смяна-8 а Смяна-6,но е някъде из кашоните на тавана.Перфектна е за черно-бели снимки.Преди(като ученик) като се занимавах любителски с фотография ми вършеше перфектно работа (имаше и материали на ORWO...).Сега мисля да си взема нещо по-добро,ама не точно в момента. Темата като гледам отиде в ....... и не мисля повече да пиша по нея.

Сря Мар 19, 2008 3:02 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Ки4о написа:
...Перфектна е за черно-бели снимки...

Перфектна е не само за черно-бели а и за цветни снимки. Е няма никакви автоматики, изисква малко майсторство по настройките, не е достатъчно да се натиска копчето само, но е много по-добра от доста цифрови сапунерки

Сря Мар 19, 2008 3:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща