| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
 Схема на цифров фотоапарат
На някой колега случайно да му се намира схема на цифров фотоапарат Kodak DX3700 или да е ремонтирал подобен? В момента се дивя над един такъв но без схема не ми се ще да правя опит да го поправям.Някой случайно да се е сблъсквал с подобно животно?
|
| Чет Мар 13, 2008 11:31 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Схеми на такива работи... да не кажа невъзможно... ама... адски трудно... Опиши какво прави добичето (или какво не прави..) пък може да ти помогна с някой съвет...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Мар 14, 2008 9:58 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Животното не иска да работи.Все още изчаквам преди да взема големия чук
1.Не иска да запали.Колкото и да държа натиснат бутона power не ще и не ще
2.Последва разглобяване,проверка на съединители и сглобяване и отново не иска
3.След 3 часа мъки (тези дни имам малко свободно време) дисплея светна,бутоните работят  .
Да ама след като се пробвах отново да го пусна- нямах успех.Извадил съм батерията
и реших да премеря консумацията.В режим Sleep дето нищо не трябва да консумира
амперметъра отчете 106 милиампера  Явно има нещо гнило по захранването.
Кварцовите генератори на платката работят (проверех с осцилоскопа).
Апарата беше на ремонт и незнам там какво са му правили,но има запоявано на едно - две места по платката.
Та приемам съвети на тази тема.Предварително заявявам че съвети от рода "хвърли го в коша" считам за неприемливи.
|
| Пет Мар 14, 2008 8:17 pm |
|
 |
|
Tanev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юли 02, 2006 10:27 pm Мнения: 152 Местоположение: Пловдив
|
Предполагам на фотоапарата са му нужни няколко различни напрежения за да работи. Някъде в нета съм виждал даташийта на един специализлизиран чип, който я върши тази работа. Съвета ми е отваряи, виж кое ги прави захранващите и започвай от там ... 
|
| Пет Мар 14, 2008 8:33 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Вътре има няколко малки инверторчета :едно за двигателя на оптиката,едно за светкавицата,едно за подсветката на LCD-то и едно за захранване.Само че за да запали това за LCD-то трябва да му се подаде команда от контролера дето управлява периферията.А той се "събужда" след като се задържи за известно време бутона ВКЛ/ИЗКЛ. Не ми е ясно защо този контролер се вкючва когато му е кеф,а не когато аз искам.Всички контролери за СМД и са с едни загубени индекси...
|
| Пет Мар 14, 2008 9:43 pm |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Хвърляй го. С моя CX4230 имах подобни ядове. Каква ти е батерията? При мен бяха 2 х 1.5 АА. Тръгва и забива. Или не тръгва... Като му вържа 4 х 1.5 АА външни през входа за захранването му и работи безотказно. В крайна сметка от ръчкане и дивене какво му е го развалих. Повече никога Кодак. Имам от него платките само, CMOS-а и каквото там още може да има 
|
| Съб Мар 15, 2008 9:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Много странно. И аз имам подобни проблеми с моя. С две батерии току що извадени от зарядното зацепва. И малко като паднат почва да се сърди и накрая въобще не отлепва. Явно има проблем по захранването някакъв... Все едно не може да ги измери верно. Аз бях решил че виновно е едно микроключе което задейства когато се сложи Li-Ion батерия (тя е в специална касетка). И тъй като тази батерия е с по високо работно напрежение от 2xNiMH бях решил че ключето зацепва фалшиво, и го лъже че има такава батерия. Разпилях го от отваряне и затвяряне, ама май не е това.
Най идиотското е че като неще да тръгне или се сърди че са му слаби батериите, като ги извадя и сложа пак по грубичко, и ги поразвъртя в гнездата - после вземе та работи без да се сърди....известно време. Но нямам нерви да се занимавам с него.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 15, 2008 12:31 pm |
|
 |
|
zaphod
|
цецо и твоя ли е кодак?
|
| Съб Мар 15, 2008 2:07 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Интересно че аз имам Canon дето с акумулаторни батерии въобще не откинва - там са решили проблема с генерирането на напреженията вътре доста просто.
|
| Съб Мар 15, 2008 4:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 17, 2008 9:16 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Снощи пак се занимавах с фотоапарата.Мислех,че бутоните на панела не дават добър контакт - свалих платката с бутоните,като се натискат,с осцилоскопа се вижда че при натиснат бутон кондензатора паралелно на бутона се окъсява,т.е на входа на проца има 0,като се отпусне - става 1.Това го проверих на платката,щото си мислех че лентовия кабел може някъде да прекъсва,ама пак не ще да запали. В последствие реших да проверя отново кварцовете.Единия не е точно кварц,ами тактов генератор.Оказва се че на два от изводите му има синусоида,едната много изкривена,което ме навежда на мисълта че проблема е отново нейде по захранването - самовъзбужда се някъде и осцилира и това сгъбясва всичко.Да ама беше вече 1 сутринта и ми се спеше.Да не би Кodak да са по принцип скапани апарати?
|
| Пон Мар 17, 2008 10:33 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами аз инам няколко около мен из родата. Само моя е гърбав.
|
| Пон Мар 17, 2008 11:20 am |
|
 |
|
zaphod
|
май в темата се споменават три случая със същия дефект.
|
| Пон Мар 17, 2008 7:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Кодак правят много хубави фотографски ленти, както и HP правят много добри принтери, ама ни едните ни другите цифровите им фотота заслужават внимание. Точно поради тези проблеми (HP също имат такива случаи).
|
| Пон Мар 17, 2008 8:03 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Те и Canon издишат тук-там. Особено с тая грешка Е18 - блокаж обектива. Поразчетох се из нетя - оказа се че е често срещан проблем. Онзи ден колегите бяха изчервили /2 пъти/ един такъв включително и механиката на оптиката. Ама куче марка се оказа - тръгна въпреки интервенцията.
|
| Вто Мар 18, 2008 9:36 am |
|
|