Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Протел = бързина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
не се обиждаме на тема слаби машини.

ОБАЧЕ! помисли какво си написал:
Цитат:
за CAD програми се изисква сериозна видео карта с поддръжка на OpenGL

звучи ми почти като:
CAD програмите за платки опроводяват изключително ефективно, ако звуковата карта е 5.1dts. високоскоростните параленли бъсове могат да се опримизират по импеданс и дължина само при наличеито на вграден Dolby процесор. глухите междуслойни отвори се проектират много лесно при наличие на поне 200W суб и опто-мишка с две колелца...

В кадовете за платки се ползва само 2D графика. или поне в повечето време. няма никаква необходимост от текстури, осветености, бликове, отражения, повърхнини или мъгли. последното е особено вредно, защото по принцип ги има в изобилие в главата на проектанта. дори anti-alising е вреден (мен поне ме дразни и винаги го изключвам, ако го има). от 3D евентуално може да се ползва Z-буфер, но дори на "някакво ATI" не съм забелязавал да се ползва (хардуерно). правенето на платки не е игра :wink: за схемите пък да не говорим.

много ще се радвам ако успееш да ни убедиш по някакъв начин, че някоя платкаджийска програма полва някакъв GL за нещо разумно. разглеждането на 3D модел на платката с виртуално наредени компоненти е добра екстра, но не е директно свързано с проектирането. друго?

Пон Апр 18, 2005 1:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе знам ли, човека може да проектира с някой продукт ала "The Matrix". Нали се сещаш - едни такива 3D холограми на компонентите се връткат около него и той ги хваща с една такава сензорна ръкавица и ги реди в 4-измерен модел на схемата.

Пон Апр 18, 2005 1:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Към самото проектиране няма, има към визоализацията, примерно при изчертаване на линии, Quadro има хардуерно изчертаване, и при изпозлване да речем на Solid Works доста ускорява, особенно когато имаш на куп 2D i 3D обекти .... та от тази гледна точка има резон професионална видеокарта да ускори работата, много по бързо ще се рефрешва екрана, но факт е че няма такъв ефект, просто защото Protel не изпозлва такива екстри ... Solid Works ги изпозлва и ефекта е осезаем. Примерно имаш платка 250х150 с два полигона отгоре и отдолу, и доста пътечки и преходи. В момента в който ребулднеш полигона той започва да се преизчертава и визуализира, част от времето отива за преизчисляване координатите на новите вектори, а част за самото им изчертаване на екрана, именно това време може да се намали, т.е. ще скролваш и ще ребюлдваш полигона по бързо, където е основното бавене на протел.
Ако говорим за автоматично опроводяване, там всичко зависи от CPU-то...повече Mhz по бързо опроводяване, но рядко го ползвам :)

Пон Апр 18, 2005 2:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бих допълнил, че новите графични карти поемат част от натоварването на проц-а, т.е. имат си хардуерни модули за най-често използваните геометрични преобразования.

Пон Апр 18, 2005 2:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
SolidWorks? за платки? то сигурно може да се правят платки и на 3D-MAX или на PhotoShop. май даже на CorelDRAW ще станат също много красиви :roll:

в двумерната графика има основно нъжда от три примитива: права, крива и полигон. правите са по брезенхам - прави се елементарно с 4 шифтера. кривите може да са квадратични, безие или дори сплайнове. последните не се правят напоследък в хардуерните ускорители, макар че фундаментално се различават от първите две.

при полигоните е малко по-сложно, няма да навлизам в теорията. но общо взето под полигон се разбира праволинеен обект. много малко карти имат възможност за криволинеини или комбинирани полигони.

може да се каже, че последните почти 10 годиния няма напредък в областта на двумерната графика. всичко живо се юрна на тема 3D. просто бързите железа станаха достатъчно евтини, че да ги слагат в домашните компютри.

при визуализирането на екрана на някаква платка (layout) не се използва никаква 3D функция, т.е. и най-най-по-ептен-баш последните графични платки за $2500 няма да я покажат по-бързо на екрана. проблема е в подаването на командите към картата. ако када не полва Z-буфер, няма значение, че картата имала такъв за 10млн обекта. а када не може да го ползва, защото:
- много е стар (1999) и тогава не е имало такива карти
- няма стандарт кое как да се ползва. то и сега няма :lol: OpenGL, DirectX и други такива имат по 10 основни версии за 5 години.
- какво ще прави с карти, които нямат такава хардуерна реазлиация
така, че када се опитва да оптимизира рисуването на екрана, без да разчита на почти нищо извън това, което споменах. той би трябвало си смята кой с кой обект се препокрива и евентуално не рисува долния. и понеже това не е просто, се стига до рисуване всичко "на куп"

на протела проблема му е, че работи с база данни за всички негови обекти. това по принцип не е лошо, но :
- във всички случаи е по-бавно от директа поддръжка на структури в паметта
- зависи от базата (визирам M$)
аз поне знам само една SQL база, която да може да отговори дирекно на питане "дай ми всички графични обекти, които се затъпват от еди-кой-си-обект". и при това не го прави бързо (<1мс). дори на много бърза машина...

Пон Апр 18, 2005 8:01 pm
Профил

Мнение 
Аааа дедо ... за Z буфера грешиш, има го преди 99, доста преди това, Voodoo се казва фирмата :)
За SW ... аз не го ползвам за платки :) .. а за детайли ... и други нещица ....

За 2D ускорението, абе има си ралзика каква е картата определено, примерно с Protel 2.8, имаше огромна разлика когато смених мойта 4 mb AGP карта с 8Mb Voodo rush, както в pcb така и в sch редактора, а процесора си беше едини същ, K6-2 @380, но с вудуто определено скролваше по бързо.

Пон Апр 18, 2005 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами да - прав си.

първия чип който съм връзвал с хардуерен z-буфер беше TI34020. 1988 година. платката беше колкото тава за печене на тикви (~50x50cm) и имаше 150 чипа на нея. тогава за първи път четох какво е VRAM. и за първи път въждахме видео-DAC в един корпус за трите цвята (3407х). много се чудихме за какво служат гама корекциите, докато не светна желязото. на единствения VGA монитор...

новата ти карта (тогава) трябва да е тръгнала по-бързо, просто защото паметта е била по-широка и по-бърза. вероятно и/или някоя фатка с BLIT функциите е помагала при скрол/пан. друго си е да преместиш 80% от пискелите с 64-битово копиране на 100MHz, а не с някаква тъпа стрингова функция на процесора, през 32 бита бъс.

но това са си 2D функции, нищо фундаментално, съгласен ли си?
аз по принцип разсъждавам на тема 3D и платки.

Пон Апр 18, 2005 9:33 pm
Профил

Мнение 
Ееее да, 3Д функциите не ускоряват по никакъв начин рабтата с 2Д приложенията, какъвто е протела.

Вто Апр 19, 2005 8:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2