SolidWorks? за платки? то сигурно може да се правят платки и на 3D-MAX или на PhotoShop. май даже на CorelDRAW ще станат също много красиви
в двумерната графика има основно нъжда от три примитива: права, крива и полигон. правите са по брезенхам - прави се елементарно с 4 шифтера. кривите може да са квадратични, безие или дори сплайнове. последните не се правят напоследък в хардуерните ускорители, макар че фундаментално се различават от първите две.
при полигоните е малко по-сложно, няма да навлизам в теорията. но общо взето под полигон се разбира праволинеен обект. много малко карти имат възможност за криволинеини или комбинирани полигони.
може да се каже, че последните почти 10 годиния няма напредък в областта на
двумерната графика. всичко живо се юрна на тема 3D. просто бързите железа станаха достатъчно евтини, че да ги слагат в домашните компютри.
при визуализирането на екрана на някаква платка (layout) не се използва
никаква 3D функция, т.е. и най-най-по-ептен-баш последните графични платки за $2500 няма да я покажат по-бързо на екрана. проблема е в подаването на командите към картата. ако када не полва Z-буфер, няма значение, че картата имала такъв за 10млн обекта. а када не може да го ползва, защото:
- много е стар (1999) и тогава не е имало такива карти
- няма стандарт кое как да се ползва. то и сега няма

OpenGL, DirectX и други такива имат по 10 основни версии за 5 години.
- какво ще прави с карти, които нямат такава хардуерна реазлиация
така, че када се опитва да оптимизира рисуването на екрана, без да разчита на почти нищо извън това, което споменах. той би трябвало си смята кой с кой обект се препокрива и евентуално не рисува долния. и понеже това не е просто, се стига до рисуване всичко "на куп"
на протела проблема му е, че работи с база данни за всички негови обекти. това по принцип не е лошо, но :
- във всички случаи е по-бавно от директа поддръжка на структури в паметта
- зависи от базата (визирам M$)
аз поне знам само една SQL база, която да може да отговори дирекно на питане "дай ми всички графични обекти, които се затъпват от еди-кой-си-обект". и при това не го прави бързо (<1мс). дори на много бърза машина...