|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:19 pm
Саморъчен газов инжекцион
| Автор |
Съобщение |
|
solenoid
Ранг: Минаващ
|
 Саморъчен газов инжекцион
Не знам дали е много безумна идеята, но може пък да се заформи интересен дебат.
Какви са основните щрихи на това чудо на автомобилната индустрия и какви нса подводните камъни и проблемите ?
|
| Сря Дек 19, 2007 9:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Искаш истински инжекцион, т.е. LPI (работещ с течна газ), или обикновена газова с изпарител и електронно дозиране?
|
| Чет Дек 20, 2007 11:31 am |
|
 |
|
solenoid
|
Ами истински, като този българският ФОБОС, например.
Иначе "обикновена газова с изпарител и електронно дозиране" не е ли нещо като ламбда-контрол ?
|
| Пет Дек 21, 2007 9:35 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Явно не знаеш какво искаш - Рек ти каза къде е истината LPI работещ с газ в течна фаза. Абе да няма изпарител 
|
| Съб Дек 22, 2007 12:31 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Саморъчен газов инжекцион -> маймуна с граната :! непредсказуемо и опасно 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Дек 23, 2007 1:18 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Глупости, тия дето ги продават, да не мислиш, че са нещо друго освен "саморъчни"?
|
| Нед Дек 23, 2007 2:06 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Потърси първо инфо за Liquid Propane Injection, после помисли какво точно искаш да правиш.
LPI е адски трудна за изпълнение, най-вече заради механиката, но тя е истинският "инжекцион". Другото е просто електронно дозиране на класическата газова.
|
| Нед Дек 23, 2007 2:12 am |
|
 |
|
solenoid
|
Приемам забелжките и уточнявам че става дума за "обикновена газова с изпарител и електронно дозиране" тип нашенския ФОБОС.
Ето за какво иде реч :
http://www.fobos-bg.com/index.php?l=3.139.154
Та въпроса ми е, как да си спретнем нещо подобно в гаража и да спестим едно бонче минимум.
|
| Нед Дек 23, 2007 10:27 am |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Нямаш шанс да спестиш почти нищо, дори и да речрш че ентусиазма ти и времето са ти без пари ще ти стъпи поне на половината цена (газовите инжектори не са евтини).А не знам за колко време ще успееш да го настрош май доста експерименти ще трябват. Иначе user manual а дето го дават фобос и другите български - бсм и т.н. е добро четиво за начало.
|
| Нед Дек 23, 2007 8:26 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
По повод самоделките, нещо весело: 
|
| Пет Дек 28, 2007 1:25 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
И малко по темата. Както каза горния участник, хубав LPG контролер се прави трудно (може би поради това не съм виждал такъв  ) и ако не са засегнати някакви комерсиални мотиви, възниква въпроса до колко е смислено полагането на толкова усилия.
При дозирането на пропан-бутана трябва да се вземат под внимание два основни момента:
1. Газовете са капризни и обема им играе доста в зависимост от температурата
2. Пропан-бутанът гори доста по-бавно от бензина
За да дозираме съвсем точно ПБ в газова фаза, функцията на управлението трябва да приема много параметри. Според личните ми виждания, това трябва да са:
- обороти и натоварване на мотора
- темп. на антифриза
- темп. на въздуха в колектора
- темп. на самия ПБ по възможност
Първите две дават базова стойност, останалите са коригиращи коефициенти. Някакво подобие на този подход е в основата на въпросния "Фобос".
Другият подход е да се образува затворен цикъл на управление, използвайки обратна информация за горивния процес чрез известния датчик "ламбда сонда". Проблемът тук е, че датчиците от този тип са двоични, т.е. приемат само 2 стойности "бедна" и "богата" смес. Съответно контролиращият процес не може да е съвсем прецизен. Решение може да бъде т.нар. "широколентова ламбда сонда", която вече е "двоична" в значително по-малка степен (но въпреки това не е линейна, примерна графика). В този случай проблемът е чисто механичен (ако игнорираме цената) - закачането й на изходящия колектор.
И накрая - трябва да се вземе предвид, че газта гори бавно. При класическите газови уредби, от време на време се случва газта да гори до долна мъртва точка (ДМТ) след запалване, после да продължава да гори през целия път на буталото до ГМТ, и дори някакви остатъци да продължават да изгарят и след ГМТ, когато се отварят смукателните клапани. И понеже колекторът е пълен с горивна смес, се получава БУМ. При "инжекциона" (ако е секвенциален) да се получи експлозивно горене в колектора е на практика изключено, тъй като инжектора се отваря синхронно с отварянето на всмукателните клапани и максимума, който може да се постигне е факелно горене. Със съответното прегряване на целия смукателен тракт. С оглед да се избегнат подобни проблеми и да се удължи живота на двигателя е необходим и съответния контрол/корекция на запалването. На читавите системи, които съм виждал, връщането на предварението е наистина доста сериозно, със съответната загуба на мощност. Тук може да се даде избор на потребителя - динамика или безрискова експлоатация.
От друга страна, ПБ има доста голямо октаново число и е неразумно това свойство да не се ползва когато може - т.е. когато няма опасност от горене във смукателния тракт. Съответно контрола на запалването в този случай следва да е в обратна посока, към повишаване на мощността.
Ако си имал нерви да изчетеш тоя дълъг ферман, имаш горе-долу някакви основни насоки за работата, която ти предстои. 
|
| Пет Дек 28, 2007 2:52 am |
|
 |
|
solenoid
|
Това за INGECTION SYSTEM-а, ми направи впечатление и на мен като разглеждах сайта. Освен това, можеха и да си спестят "Галерия лоши монтажи", щото например някой ако се хване, такъв монтаж може да избаца (без оглед на средства и време), че и техния монтаж ще изглежда като посредствен. Сега не говоря за позлатени ел. контакти и прочие извращения
Иначе, корекцият на момента на искрата даже и аз съм правил. Без таймери и прекъсвания, само с polling и ширината на импулсите не се променя на изхода. 
|
| Пет Дек 28, 2007 6:26 pm |
|
 |
|
mafiota
|
Според мен електрониката би могла да се докара, но механичните елементи ще е малко зорлем
Да не говорим за самите инжектори, при тях най-интересното е че трябва да имат "почти" еднакви времена на отваряне и затваряна при подаване на импулса.
|
| Нед Фев 03, 2008 2:35 pm |
|
 |
|
solenoid
|
mafiota - Инжекторите чак няма да ги правя аз, има си купешки.
Според мен проблема е, че в газовата магистрала трябва да се поддържа толкова високо налягане, че количеството впръскана газ през газовите инжектори за време съизмеримо с бензиновите импулси да е горе-долу равно.
ПС, малко офф :
Това за ingection системата е нищо.Рагледах по-подробно сайта на фобоса по-горе. Ако четат пичовете и тук да вземат да си оправят правописните грешки. Повечето модели са написани доста странно :
Пример :
HONDA SIVIC 1.4
HONDA AKORD KUPE
TOYOTA KARINA 1.6
MITSOBISHI PAGERO V6
SITROEN KSANTIA 2000 16V
VW PASAT 2000
PEGEOT 206 1.1
|
| Нед Фев 10, 2008 11:25 am |
|
 |
|
solenoid
|
Рек, мерси за "статията".
Ще се опитам да внеся малко елемент на разсъждение по някои пунктове
Значи, доколкото ми е известно, ФОБОС-а че и другите няма потенциала и амбициите да изземват фунцкиите на ЕКУ-то. Следят импулсите на бензиновите инжектори, внасят си корекции и ги подават на газовите инжектори. Може и да греша.  |  |  |  | Цитат: И накрая - трябва да се вземе предвид, че газта гори бавно. При класическите газови уредби, от време на време се случва газта да гори до долна мъртва точка (ДМТ) след запалване, после да продължава да гори през целия път на буталото до ГМТ, и дори някакви остатъци да продължават да изгарят и след ГМТ, когато се отварят смукателните клапани. И понеже колекторът е пълен с горивна смес, се получава БУМ. При "инжекциона" (ако е секвенциален) да се получи експлозивно горене в колектора е на практика изключено, тъй като инжектора се отваря синхронно с отварянето на всмукателните клапани и максимума, който може да се постигне е факелно горене. Със съответното прегряване на целия смукателен тракт. С оглед да се избегнат подобни проблеми и да се удължи живота на двигателя е необходим и съответния контрол/корекция на запалването. На читавите системи, които съм виждал, връщането на предварението е наистина доста сериозно, със съответната загуба на мощност. Тук може да се даде избор на потребителя - динамика или безрискова експлоатация. От друга страна, ПБ има доста голямо октаново число и е неразумно това свойство да не се ползва когато може - т.е. когато няма опасност от горене във смукателния тракт. Съответно контрола на запалването в този случай следва да е в обратна посока, към повишаване на мощността. |  |  |  |  |
Тук не разбрах какво имаш в превид под "връщането на предварението" По-голямо изпреварване ? Ако е това, мисля, че с връщането се усвеличава динамиката, но се засилва вероятността от детонации. По надолу обаче си обяснил, че газта детонира по-трудно и е срам да не пускаме искарата по-рано с цел по-добра динамика.
Значи в общи линии не разбрах, защо трябва да мърдаме ъгъла на изпреварване в 2 посоки, като при първия твърдиш, че има загуба на мощност.
В посока изпреварване и посока закъснение. Не трябва ли при работа на газ само да изпреварваме ?
|
| Нед Юни 08, 2008 11:08 am |
|
|