Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Откриване на кабели в стената ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Откриване на кабели в стената ?
Здравейте, имам следния проблем
В много стара софийска кооперация съм под наем и осветлението на целия апартамент изведнъж спря.
Контактите работят, всички предпазители също. Явно проблемът беше малко по-сложен и за да не губя време извиках електротехник, който ми се подиграваше, че не мога да се справя сам. Въртя-сука два часа и накрая и той нищо - проблемът е в стените, има прекъсване на кабели в стените, още по сложно става поради факта че няма кутии за връзки и разклонения, а са зазидани под стените след някой от многобройните ремонти - не се знае какъв е пътят им през апартамента и трябва да се разбива от край. Сега трябва да разбивам стените, но искам поне малко да спетя от това. Нужен ми е уред за откриване на кабели в стени, по които не тече ток. Естествено че трябва да е по-евтин. Кабелите са на 2 сантиметра разстояние под хоросан и тапет. Гледам в интернет по магазините има много такива уреди, но не мога да избера.
Някой ако има опит с такъв уред или има някаква информация ще съм му благодарен ако сподели.

Благодаря педварително!

Пет Дек 14, 2007 9:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Откриване на кабели в стената ?
chavdar написа:
Здравейте, имам следния проблем
В много стара софийска кооперация съм под наем и осветлението на целия апартамент изведнъж спря.
Контактите работят, всички предпазители също. Явно проблемът беше малко по-сложен и за да не губя време извиках електротехник, който ми се подиграваше, че не мога да се справя сам. Въртя-сука два часа и накрая и той нищо - проблемът е в стените, има прекъсване на кабели в стените, още по сложно става поради факта че няма кутии за връзки и разклонения, а са зазидани под стените след някой от многобройните ремонти - не се знае какъв е пътят им през апартамента и трябва да се разбива от край. Сега трябва да разбивам стените, но искам поне малко да спетя от това. Нужен ми е уред за откриване на кабели в стени, по които не тече ток. Естествено че трябва да е по-евтин. Кабелите са на 2 сантиметра разстояние под хоросан и тапет. Гледам в интернет по магазините има много такива уреди, но не мога да избера.
Някой ако има опит с такъв уред или има някаква информация ще съм му благодарен ако сподели.

Благодаря педварително!

Ей тва намери от някъде SW-109U пробвах го случайно , взех го от един познат че се оплака че нещо не му харесва как бачка, ама истината е че той не знае как да бачка с него , открива метал , жици по които тече ток , и може да мери разнородност на състава в стената , казват че е за откриване на дърво ама според мен не открива само дърво а всичко що му промени капацитета на едни плочки вътре в него.
Ако не ти се дават пари , може пък да си направиш един прост металдетектор , схеми в нета колкото щеш .
http://www.transtools.co.uk/store/prod_ ... 900f7de5af

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Дек 15, 2007 12:53 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Чавдаре, бачкал съм с кви ли не купешки детектори (непрофесионални, де) ама са "мижи да те лажем". А по твоя въпрос писах на:
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=4722
Мога и да ти дообясня ако искаш

Съб Дек 15, 2007 2:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Метода на bongo-bongo, описан в другата тема, сме го изпробвали по следния начин:

Изхода на сигнал генератор, настроен на честота 1MHz и амплитудно модулиран с честота 1kHz, през два последователно свързани високоволтови кондензатора 68pF-1nF/630V се включва последователно към фазата и нулата в контакта. Вземаш едно джобно радио, включено на средни вълни ( MW или AM ), и го настройваш на 1MHz, приближаваш го до изхода на сигнал генераторa и настровайш врътката за станцията докато започне ясно да се чува честотата 1kHz. След това се обикаля из стаята, като се държи радиото на около 2-3 см. от предполагаемото място на кабелите в стените. Когато наближиш фазовия/нулевия проводник ( зависи къде си включил изхода на сигнал генератора ) се чува сигнала 1kHz, като се отдалечиш спира. Амплитудно-модулиран генератор на 1MHz може и сам да си направиш по схеми от мрежата. Предимството на метода е, че може да го използваш без да изключваш електрическата мрежа, за предпочитане е да изключиш напрежението :)

Съб Дек 15, 2007 1:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Методи и прибори разни. Но, на човека му трябва нещо лесно, бързо и евтино. Едва ли възнамерява да упражнява търсенето на прекъснати кабели като професия. :)
Има прибори тип "фазомер", които реагират на електрическо поле, т.е безконтактни, но с тях се открива само прекъсване на фазата. За нулата е по сложно, но и тук си има лек, ако може да се подаде фаза на нулевия проводник.

Съб Дек 15, 2007 8:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ел. полето се прехвърля по капацитивен път за разлика от магнитното породено от ток. Затова си играх навремето да меря 2-те поотделно...

Нед Дек 16, 2007 12:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ползвай стар оукмен.
Извади му главта отвън.
Ако трябва разпой едната жичка и масата към нея.

Нед Дек 16, 2007 12:41 pm
Профил

Мнение 
Купешките търсачки работят наистина, но дават повече грешки отколкото верни показания - пробвал съм всякакви, но не са професионално направени. Абе детски играчки.
Метода със сигналгенератора, описан от "¶", е добър, но в случая не върши работа, защото няма да покаже мястото на прекъсването, а ще го подмине. Имам колега, който притежава старо, но професионално направено устройство, с което може да ти каже с точност до +/- 20cm къде да копнеш. Скъпичко взима за измерването, но е за предпочитане пред възможността да разкопаеш стените в жилището.

Съб Дек 29, 2007 11:32 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
@chavdar, излизам малко от темата за уреда. За да ти изчезне цялото осветление проблема ти е или в таблото или между таблото и първата кутия (ако има такава) от където се разпределят осветителните вериги. Случва се да има прекъснат кабел в стената, но обикновенно е връзка в някоя от кутиите или таблото. Не си казал фазата ли я няма или нулата.
Ако е нулата, провери дали е стегнат снопа на нулите в таблото с бушоните. Това да става задължително при изключен главен предпазител на таблото с електромера.
Върху кутиите ако има гипс, той е много тънак.Те могат да се намерят и с почукване по стената. Ако имаш латекс може да се използва и навлажняване с пулверизатор на предполагаемото място на стената. След 20-30 минути се очертава мястото на закритата с гипс кутия. (тук има риск от отечка и токов удар)
От поста ти разбирам, че не се занимаваш с ел. техника и си за майстор, но не този първия (не разбирам как може да се подиграваш на неразбиращи клиенти, те са те повикали, защото не разбират).
... и пускате едни постове и млъквате, от 14.12.2007 още ли сте на свещи :) .

Последна промяна zz_stefanov на Нед Дек 30, 2007 12:10 pm, променена общо 1 път

Нед Дек 30, 2007 11:29 am
Профил

Мнение Mne
Minkov написа:
Купешките търсачки работят наистина, но дават повече грешки отколкото верни показания - пробвал съм всякакви, но не са професионално направени. Абе детски играчки.
Метода със сигналгенератора, описан от "¶", е добър, но в случая не върши работа, защото няма да покаже мястото на прекъсването, а ще го подмине. Имам колега, който притежава старо, но професионално направено устройство, с което може да ти каже с точност до +/- 20cm къде да копнеш. Скъпичко взима за измерването, но е за предпочитане пред възможността да разкопаеш стените в жилището.

Тоя на линка дето го пуснах по нагоре добре работи тествах го вече , дори му свалих схемата на аналоговата част , ако му се занимава на човека металдетектора е точно 2 транзистора и е много елементарен и лови на 20см всякакви жици в стената :)
Просто на изхода слагаш един мултицет и мериш напрежение !

Прикачени файлове:
Metal_det.jpg
Metal_det.jpg [ 79.17 KiB | Прегледано 5820 пъти ]

Нед Дек 30, 2007 12:05 pm
Профил

Мнение 
@plameniv имаш ли инфо за трансформаторчето на феритната пръчка.

Нед Дек 30, 2007 12:30 pm
Профил

Мнение Не съвсем
zz_stefanov написа:

Ами пробвай ориентировъчно 30 на 60 навивки ама може и по малко да са и сякаш беше 0.25мм ама коя навивка къде е не мога да ти кажа че съм и забравил да ги препиша. Видях че са навити една до друга почти на цялата пръчка равномерно на 1 ред . :)

Последна промяна plameniv на Нед Дек 30, 2007 3:35 pm, променена общо 1 път

Нед Дек 30, 2007 3:22 pm
Профил

Мнение Re: Не съвсем
plameniv написа:
zz_stefanov написа:

Ами пробвай ориентировъчно 30 към 60 навивки сякаш беше 0.25мм ама коя навивка къде е не мога да ти кажа че съм и забравил да ги препиша :)
То и ще зависи и как са сврзани краищата, но разклати ли се генератора ще стане. Благодаря :)

Нед Дек 30, 2007 3:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Minkov написа:

Minkov, точно с този метод открихме прекъсналия проводник :), точността беше около 5см. Сигнала стига до там, докъдето е прекъснал проводника, след това се прехвърля по индуктивен път в останалата част на проводника, но е толкова слаб, че много лесно се различава на слух пропадането на сигнала.

Нед Дек 30, 2007 5:58 pm
Профил WWW

Мнение 
Цитат:
лови на 20см всякакви жици в стената
Просто на изхода слагаш един мултицет и ......

Това добре , но темата е как да намерим мястото на прекъсване
на един проводник ,а не как да ловим всякакви жици и арматури.
Метода със сигналгенератора и аз съм използвал с успех
само трябва да се подбере нивото на сигнала(да се работи със слаб сигнал).Точността наистина е няколко сантиметра

Нед Дек 30, 2007 7:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща