Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос за реле? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
WooHoo написа:
Пратих ти мейл на ЛС. Тя схемата е горе долу ясна, но с какво може да се изпълни е проблема... самото реле, което да реверсира двигателя е проблема

Еми вземаш един нормален контактор и правиш ето така :

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Реле
rele.JPG
rele.JPG [ 10.15 KiB | Прегледано 2565 пъти ]
Пет Окт 12, 2007 1:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мне. Не е така. В общия случай монофазния мотор си е трифазен вързан както съм го нарисувал. Само трябва да се премести този дето е общ с кондензатора от другата страна на кондензатора. Ако греша моля да бъда извинен.

едит : има и други видове монофазни но те са такива дето не могат да се въртят в обратна посока (или ако могат е твърде сложно - разглобяват се и се променят вътрешно връзките на намотките)

ще нарисувам как трябва да е цялата схема и ще я пусна след малко ...

Прикачени файлове:
Graphic2.jpg
Graphic2.jpg [ 38.97 KiB | Прегледано 2080 пъти ]
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg [ 47.39 KiB | Прегледано 2080 пъти ]

Последна промяна Cekins на Пет Окт 12, 2007 5:27 pm, променена общо 1 път

Пет Окт 12, 2007 5:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
:))) аз не му казвам да пипа кондензатор .. центробежен прекъсвач и т.н. просто да разбере коя е пускова намотка и с релето само да и обръща изводите .... пък и май човека не е уточнил какъв точно е двигателя

Пет Окт 12, 2007 5:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами той ако не е такъв ще трябва да изкорми мотора за да му обърне посоката ... Аз съм нарисувал как е в 99.9% от случаите. А на пусковата не и се подава директно напрежение (както и съм го нарисувал). Кондензатора играя роля на малко закъснение на фазата за да може мотора да тръгне на някъде. А дори и да има центробежен регулатор смяната на посоките пак става по този начин.

Пет Окт 12, 2007 5:32 pm
Профил ICQ

Мнение 
Обикновено когато има кондезатор изводите на двете намотки се извеждат навън, за да може да се сменя кондезатора ако се наложи.
Ето ви една схема за реверс с минимален брой ангажирани контакти - според мен подходяща за малки мотори до 200 вата.

Cekins, тия схеми по-горе са на трифазен двигател, вързан на еднофазна мрежа, когато нямаш трифазен ток, и параметрите на двигателя са влошени на 80%. Еднофазния двигател има една или най-често две намотки.

Прикачени файлове:
monophase.png
monophase.png [ 10.76 KiB | Прегледано 2504 пъти ]
Пет Окт 12, 2007 9:00 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Двигателят е с по-голяма мощност...мисля от порядъка на 850 вата

Пет Окт 12, 2007 10:35 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
До Cekins :
Това , което си начертал е супер , но моля ви не му давайте съвети да пуска товарния ток през крайните изключватели както е начертано .
Аз поне както съм си тъп ако видя такава схема ще я изпълня буквално за съжаление.
Оттук се вижда ясно , че моята схема май не е много вярна поне в частта за двигателя .

Нед Окт 14, 2007 1:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
Начертах това, за еднофазен двиг. с работен кондензатор. В ляво е оперативната верига, а в дясно е силовата.
К1 и К2 са контактори със съответните им бобини. К1.4 и К2.4 са нормално затворени контакти за блокировка против едновременно включване на К1 и К2. И1 и И2 са крайните изключватели.
Няма гаранция че ще работи.:roll:

Прикачени файлове:
Revers.jpg
Revers.jpg [ 39.19 KiB | Прегледано 2083 пъти ]
Нед Окт 14, 2007 3:57 pm
Профил

Мнение 
Благодаря на всички за схемите. Но от всички схеми, които начертахте на коя трябва да наблегна? Тъй като гледам има различни мнения.

Нед Окт 14, 2007 4:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В края на крайща какъв тип ти е асинхронния двигател?Има ли някаква маркировка?Защото има:
- еднофазни асинхронни с пусков кондензатор
- -------//-----------//----- с работен кондензатор
- комбинация от двата вида по -горе
- други (гореизброените се срещат най-често,а тези със екранирани полюси за за малко мощности <750W и ги изключвам като възможност)
Схемата на управление се дискутира едва след като се знае типа на двигателя,иначе може да има бум. Така че кажи какъв е двигателя.

Нед Окт 14, 2007 7:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ico_Belqta : Ако става въпрос за 850 вата, няма да е особен проблем да го пуска направо през реленцето на терморегулатора и през крайните - обяснявам - повечето терморегулатори реленцата им дават максимум 10 А а има читави крайни за повече от 10 А. В неговия случай ще има една моментна консумация която едва ли ще надхвърли 10 А и после 1-2 А максимум при работа - все пак мотора не е нужно да работи на максималната си мощност - ще си харчи колкото му трябва ...

Пон Окт 15, 2007 8:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами то не че няма да издържи но от искренето може и на 5 години веднъж да се наложи ама крайните изключватели се сменят по-трудно от релета. А относно схемите тая на kasparov и моята са почти еднакви. Аз само буфериране на контролера (ако е с отворен колектор нпн транзистор) и самозадръжка имам в повече . Мисля че неговата част за свързване на вдигателя е правилната . А да и моите управляващи вериги и релета са нисковолтови , но ако нямаш ниско захранващо напрежение направи ги с 220 волтови релета. Първо пробвай с да задвижиш двигателя да видиш как се реверсира и после ще си направиш останалата част. Споко аз табло със 140 амперови контактори съм му е... мам.... . Почна да трака като трабант работещ на един цилиндър по нанадолнище ;)
Успех !

Пон Окт 15, 2007 2:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Последната е вярна. На каспаров май се казва човека. Останалите са само идейни проекти без особена идея. Извинявайте

Чет Ное 15, 2007 6:40 pm
Профил

Мнение 
bisko_73 написа:
Последната е вярна. На каспаров май се казва човека. Останалите са само идейни проекти без особена идея. Извинявайте

Защо се извиняваш? Да не си се почувствал виновен за нещо?

Пет Ное 16, 2007 10:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2