| Автор |
Съобщение |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Еми вземаш един нормален контактор и правиш ето така :
|
| Пет Окт 12, 2007 1:38 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Мне. Не е така. В общия случай монофазния мотор си е трифазен вързан както съм го нарисувал. Само трябва да се премести този дето е общ с кондензатора от другата страна на кондензатора. Ако греша моля да бъда извинен.
едит : има и други видове монофазни но те са такива дето не могат да се въртят в обратна посока (или ако могат е твърде сложно - разглобяват се и се променят вътрешно връзките на намотките)
ще нарисувам как трябва да е цялата схема и ще я пусна след малко ...
Последна промяна Cekins на Пет Окт 12, 2007 5:27 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 12, 2007 5:19 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
 )) аз не му казвам да пипа кондензатор .. центробежен прекъсвач и т.н. просто да разбере коя е пускова намотка и с релето само да и обръща изводите .... пък и май човека не е уточнил какъв точно е двигателя
|
| Пет Окт 12, 2007 5:23 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами той ако не е такъв ще трябва да изкорми мотора за да му обърне посоката ... Аз съм нарисувал как е в 99.9% от случаите. А на пусковата не и се подава директно напрежение (както и съм го нарисувал). Кондензатора играя роля на малко закъснение на фазата за да може мотора да тръгне на някъде. А дори и да има центробежен регулатор смяната на посоките пак става по този начин.
|
| Пет Окт 12, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Обикновено когато има кондезатор изводите на двете намотки се извеждат навън, за да може да се сменя кондезатора ако се наложи.
Ето ви една схема за реверс с минимален брой ангажирани контакти - според мен подходяща за малки мотори до 200 вата.
Cekins, тия схеми по-горе са на трифазен двигател, вързан на еднофазна мрежа, когато нямаш трифазен ток, и параметрите на двигателя са влошени на 80%. Еднофазния двигател има една или най-често две намотки.
|
| Пет Окт 12, 2007 9:00 pm |
|
 |
|
WooHoo
Ранг: Минаващ
|
Двигателят е с по-голяма мощност...мисля от порядъка на 850 вата
|
| Пет Окт 12, 2007 10:35 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
До Cekins :
Това , което си начертал е супер , но моля ви не му давайте съвети да пуска товарния ток през крайните изключватели както е начертано .
Аз поне както съм си тъп ако видя такава схема ще я изпълня буквално за съжаление.
Оттук се вижда ясно , че моята схема май не е много вярна поне в частта за двигателя .
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Нед Окт 14, 2007 1:31 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Начертах това, за еднофазен двиг. с работен кондензатор. В ляво е оперативната верига, а в дясно е силовата.
К1 и К2 са контактори със съответните им бобини. К1.4 и К2.4 са нормално затворени контакти за блокировка против едновременно включване на К1 и К2. И1 и И2 са крайните изключватели.
Няма гаранция че ще работи. 
|
| Нед Окт 14, 2007 3:57 pm |
|
 |
|
WooHoo
|
Благодаря на всички за схемите. Но от всички схеми, които начертахте на коя трябва да наблегна? Тъй като гледам има различни мнения.
|
| Нед Окт 14, 2007 4:24 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
В края на крайща какъв тип ти е асинхронния двигател?Има ли някаква маркировка?Защото има:
- еднофазни асинхронни с пусков кондензатор
- -------//-----------//----- с работен кондензатор
- комбинация от двата вида по -горе
- други (гореизброените се срещат най-често,а тези със екранирани полюси за за малко мощности <750W и ги изключвам като възможност)
Схемата на управление се дискутира едва след като се знае типа на двигателя,иначе може да има бум. Така че кажи какъв е двигателя.
|
| Нед Окт 14, 2007 7:41 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ico_Belqta : Ако става въпрос за 850 вата, няма да е особен проблем да го пуска направо през реленцето на терморегулатора и през крайните - обяснявам - повечето терморегулатори реленцата им дават максимум 10 А а има читави крайни за повече от 10 А. В неговия случай ще има една моментна консумация която едва ли ще надхвърли 10 А и после 1-2 А максимум при работа - все пак мотора не е нужно да работи на максималната си мощност - ще си харчи колкото му трябва ...
|
| Пон Окт 15, 2007 8:43 am |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Ами то не че няма да издържи но от искренето може и на 5 години веднъж да се наложи ама крайните изключватели се сменят по-трудно от релета. А относно схемите тая на kasparov и моята са почти еднакви. Аз само буфериране на контролера (ако е с отворен колектор нпн транзистор) и самозадръжка имам в повече . Мисля че неговата част за свързване на вдигателя е правилната . А да и моите управляващи вериги и релета са нисковолтови , но ако нямаш ниско захранващо напрежение направи ги с 220 волтови релета. Първо пробвай с да задвижиш двигателя да видиш как се реверсира и после ще си направиш останалата част. Споко аз табло със 140 амперови контактори съм му е... мам.... . Почна да трака като трабант работещ на един цилиндър по нанадолнище
Успех !
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Пон Окт 15, 2007 2:51 pm |
|
 |
|
bisko_73
|
Последната е вярна. На каспаров май се казва човека. Останалите са само идейни проекти без особена идея. Извинявайте
|
| Чет Ное 15, 2007 6:40 pm |
|
 |
|
sthx
|
Защо се извиняваш? Да не си се почувствал виновен за нещо?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Ное 16, 2007 10:20 am |
|
|