Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Надежност на безтрансформаторно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
ps66 написа:
само варистор не е добре - трябва ти варистор + предпазител (50-100mA) !

варистора е като ограничител и при високо U пече ... мощността му се определя от размерите ... предпазителя ще предпази варистора от опичане при постоянно високо U :D

Е аз не съм ли написал варистор в комбинация с подходящ предпазител???

Въпреки, че тези схеми са на практика късо съединение за краткотрайните пикове по мрежата (заради капацитивния товар). Така, че точно в случая варистора е повече презастраховка отколкото реална необходимост. Все пак аз бих го сложил (разбира се и предпазител).

Сря Мар 28, 2007 1:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
xor написа:
ps66 написа:
само варистор не е добре - трябва ти варистор + предпазител (50-100mA) !

варистора е като ограничител и при високо U пече ... мощността му се определя от размерите ... предпазителя ще предпази варистора от опичане при постоянно високо U :D

Е аз не съм ли написал варистор в комбинация с подходящ предпазител???

Въпреки, че тези схеми са на практика късо съединение за краткотрайните пикове по мрежата (заради капацитивния товар). Така, че точно в случая варистора е повече презастраховка отколкото реална необходимост. Все пак аз бих го сложил (разбира се и предпазител).

явно съм чел през ред :D

а и по-надолу:
GTN написа:
Мерси xor,
резистора наистина ще го сменя, сега съм сложил 2х1к в паралел, ама пак нещо не ме кефи, и май направо както предлагаш ще мина на 2W. А за кондензадора уж е някакъв марков, би трябвало да издръжа и на АС, но може да му видя datasheet-а. И за варистора идеята е добра :)

предпазителя го е хванала липсата ... :)

Сря Мар 28, 2007 1:16 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ами просот не съм го писал предпазителя, мисля че се подразбира :) Пък и няма нужда да се заяждаме :) дори и за изпуснат предпазител.

Сря Мар 28, 2007 2:18 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Надежност на безтрансформаторно захранване
Малко е стара темичката :), някой може ли да ми даде линк към темата с безтрансформаторните захранвания. С търсачката не можах да я открия.

Съб Юни 15, 2013 9:09 pm
Профил

Ако потърсиш с гугъл ще намериш доста, ама внимавай, повечето от тях са проектирани така че да убият потребителя.
Ето пример
Изображение
В момента когато изгори предпазителя спира да свети, доскоснеш ли го с ръка - отскачаш на 3 метра/умираш.
Я провери в ебей, колко струва едно USB зарядно за 220В.

Съб Юни 15, 2013 11:41 pm
Профил

абе не е чак за умиракча ама няма да е голям кеф :)

Нед Юни 16, 2013 12:10 am
Профил
Аватар

е те всички безтрансформаторни захранвания си държат схемата офазена, и трябва да са изолирани за да не могат да се пипнат с ръка.

Нед Юни 16, 2013 6:35 am
Профил

Съгласен съм, обаче все пак ако може предпазителя трябва да се сложи на фазата, като изгори, да не оставя това нещо офазено. Защото stefan_mil4ev може да знае какво е, но някой друг, например жена му може да не знае как работи и да очаква, като не свети да е изкючено и съответно да светне. На схемата, която съм дал липсва и резистора успоредно на кондензатора. Той е необходим за да разреди кондензатора, като е изкючено устройството, защото след време може да се наложи да се разглоби и да има достатъчно заряд по кондензатора. Също така, ако устройството работи и се изключи кондензатора може да остане зареден до -300 волта и след, това като се вкючи може синусоидата на тока да е на +300 волта и от тези 600 волта може да се повреди кондензатора и да презскочи голяма искра и да направи поразии.

Нед Юни 16, 2013 9:27 am
Профил
Аватар

ike написа:
...На схемата, която съм дал липсва и резистора успоредно на кондензатора. Той е необходим за да разреди кондензатора, като е изкючено устройството, защото след време може да се наложи да се разглоби и да има достатъчно заряд по кондензатора. Също така, ако устройството работи и се изключи кондензатора може да остане зареден до -300 волта и след, това като се вкючи може синусоидата на тока да е на +300 волта и от тези 600 волта може да се повреди кондензатора и да презскочи голяма искра и да направи поразии.

А колко по-лесно би било да пипнеш двата извода на щепсела за да хванеш тока... :D

Нед Юни 16, 2013 11:14 am
Профил

Няма галванично разделяне което си е кофти, няма спор. Интересува ме как се подбират елементите за определен ток и напрежение и коя е най удачната схема :)

Нед Юни 16, 2013 4:53 pm
Профил

http://lib.qrz.ru/node/6193

Нед Юни 16, 2013 5:34 pm
Профил
Аватар

Даже съм намирал java сметачки на такива захранвания в нета. На всичко отгоре и вярно смятат всичко. :)

Нед Юни 16, 2013 5:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Най-удачната схема е с кондензатор и изправител след него :)
Паралелно на кондензатора трябва резистор 500-1000кОма 0.5Вт (виждал съм и с 0.125Вт без да изгорят) за да го разрежда като дръпнеш щепсела, серийно друг резистор който е по-сложен, обикновено с 0.5Вт изгарят/прекъсват независимо от разсейваната мощност щото понякога се получават едни пикове... Смятай поне 1Вт или 2-3 по 0.5Вт и не питай що. Омовете ги смяташ примерно при 600Волта да не пущат повече от краткотрайно допустимия ток за изправителя - ще се сетиш що. Кондовете ги слагах за 630V DC (400-470V се повреждаха) ама 250V AC звучи по-научно (тогава липсваха).
Ако гониш стабилност го правиш еднопътен като първият (обратен) диод е ценер.
Ако гониш ток ръгаш грец обаче ценера паралелно на електролита е само за спасяване при някои ситуации - ще имаш брум.
Капацитетът за до 10-20V изходно се смята достатъчно точно от C = I*t/U, където U е около 600V, t=1/2f ама при еднопътно половината ток се губи...

Разните варистори по-скоро биха ти създавали проблеми. По-добре преоразмери захранването, на мен нищо не ми изгоря за разлика от боклуците в които се ровя сега.

Нед Юни 16, 2013 5:40 pm
Профил
Аватар

Обаче аз досега не съм виждал варистор който се е възстановил след като е сработил. Дори съм слагал много малки предпазители и пак варистора цъвфа като роза. Дори съм си правил едни защитни системи, при които след варистора си имаше товар с идеята да ми пропуска само когато имам свръх напрежение, обаче си отвари и край - почна да пропуска завинаги.

Нед Юни 16, 2013 5:49 pm
Профил ICQ

Благодаря много за инфото :)

Нед Юни 16, 2013 9:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща