| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Погледнах една друга тема, която си отворил за RS485, ако смяташ това да ти е физическата връзка, погледни темата Как се пише протокол за връзка 
|
| Пон Фев 05, 2007 11:37 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Благодаря за темата, нещо съм я пропуснал а определено имаше какво да се прочете. Смятам протокола да гореализирам така мастер - <ID> <CMD> <CRC> слейва връща <ID> <DATA> <CRC>, нещо възможно най-елементарно 
|
| Пон Фев 05, 2007 11:50 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Аве аз не съм инжинер и може би в момента говоря пълни глупости ама винаги съм бил на принципа KISS.
Та според мен е най лесно да се прекара един телефонен кабел примерно с 50 чифта.
Кадето е копчето се слага кондензатор и се следи за наличието на капацитет и съпротивление на линията.
Ако съпротивлението или капацитета се промени светва индикацията АВАРИЯ. ... колкото е по просто едно устройство толкова е по устойчиво на грешки. Според мен навсякаде в всякаква ситуация да се слагат микроконтролери не е оправдано.
В протокола за настаняване на всеки болен когато му се дава възглавница и одеало се подписва че е натиснал и пробвал паник системата.
|
| Пон Фев 05, 2007 12:00 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Значи ето и моето мнение: Определено съм за използването на кабели. Проблемът със следенето за авария може да се реши като се използват девиаторни бутони и така постоянно затвореният контакт ще служи за следене дали има авария. От тук натам може схемно да се реализира по хиляди начини. Могат да се превключват диоди резистори и така нататък.
|
| Пон Фев 05, 2007 1:34 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Колеги, варианта с много кабели го отхвърлихме, просто няма начин да се положат а и не ми се вярва да е по сигурно...донякъде
Дайте идея какво да се ползва за светлинна индикация, ровя по сайтовете, само на петров електроникс има нещо като аварийна лампа на 12В но няма даже снимка 
|
| Пон Фев 05, 2007 2:36 pm |
|
 |
|
Iliya
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Окт 23, 2006 2:07 pm Мнения: 69 Местоположение: Бургас
|
За специалезерана за целта - не съм търсил, в промишлената електроника се ползват подобни - например на VERMA, но са скъпи. Може би компромисен вариант е това, което се ползва в конвенционалните пожароизвестителни системи - наричат го "НадВратен индикатор" и представлява светодиод, обикновено голям, в пластмасова кутийка за настенен монтаж. Предлага се във всички фирми, продаващи такава техника, например Телетек, Сектрон и др.
|
| Вто Фев 06, 2007 10:23 am |
|
 |
|
milenjs
|
@Iliya, благодаря за идеята, не бях ровил из тези два сайта, видях ги какво представляват тези "Надвратни индикатори", но са доста малки, на мен ми трябва нещо по голямо, видимо отдалече!
|
| Вто Фев 06, 2007 12:17 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
Въпросния "Надвратен индикатор" се нарича "изнесен сигнализатор". Тези които съм виждал на Унипос са с 10мм ледове имат и сигнализатори със звуков сигнал.
http://www.unipos-bg.com/bg/hand/hand_view_bg.html
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Вто Фев 06, 2007 3:40 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Какъв ти е проблема!!!
Вземи колкото ти трябват ярки LED, нанижи си ги в някаква кутийка, и си готов.
Ще са точно такива, каквити си ги направиш - при това по-евтино
|
| Вто Фев 06, 2007 4:14 pm |
|
|