Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
PIC Secondary Oscilator 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение PIC Secondary Oscilator
Някой знае е ли каква е максималната честота която може да се подава на входа T1OSC, а също и какъв кварц max може да се сложи там.
Нещо не можах да открия инфо в различните datasheets. В момента конкретно ме интересува за 24FJ - пиновете са наречени SOSC - все тая, инфо няма(или аз не съм го намерил).

Сря Яну 24, 2007 11:49 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мисля, че няма да е проблем да пуснеш до 50MHz клок там - сещаш се за тези схеми на честотомери с PIC16F84 дето са пръснали из нета - входния сигнал се подава на T0CKI и PIC-а смогва да отчита (макар и през вътрешен делител)

Сря Яну 24, 2007 12:16 pm
Профил

Мнение 
Да, на мен в момента наистина ми трябва 50MHz, обаче искам да съм сигурен в нещата. Чудя се защо не са написали нищо по въпроса :-k
Мисля, че е важно на каква максимална честота може да работи генератора, елементите по веригата до брояча и с каква макс. честота могат да се превключват тригерите му, стръмност на фронтовете и т.н....
Защото, ако го сложиш да брои нещо важно и почнеш да изпускаш импулси, тя става една...

Сря Яну 24, 2007 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В документацията на 24FJ го дават фиксиран на 32kHz (стр. 95).
Не знам как ще пуснеш 50MHz, като в timing requirements стр. 211 пише min 31kHz, max. 33kHz.
Това за което пише Predator-a трябва да е нещо различно, SOSC не минава през честотен делител, в интерес на истината и OSC не минава през такьв.

Сря Яну 24, 2007 6:38 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
16f62Х(А) - ХАРАКТЕРЕН представител на 16-та серия в ниският слой по възможности :-)

Друго HCL предатора говори за 16F84А , имам му PDF-а някъде из downloads/microchip, но тъй като се говори за 24 реших че няма смисъл да го гледал :-)

Прикачени файлове:
PIC16F628A_CLKIN_MAX.jpg
PIC16F628A_CLKIN_MAX.jpg [ 112.68 KiB | Прегледано 2401 пъти ]

Защо трябва да Ви се напомня ?
Сря Яну 24, 2007 9:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
hmm

http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 39747C.pdf

HCL къде си чел :?

Прикачени файлове:
Коментар на файл: 32Mhz max EC mode
8Mhz max ECPLL mode

pic24fj-SERIES_CLKIN_MAX.jpg
pic24fj-SERIES_CLKIN_MAX.jpg [ 122.1 KiB | Прегледано 2396 пъти ]

Сря Яну 24, 2007 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно там кьдето и ти.
Аз го тьлкувам като максимална честота на OSC входа 32MHz без PLL и 8Mhz в PLL mode.
Максимална честота на SOSC входа 33kHz. Кое те смущава?

Прикачени файлове:
pic24fj-series_clkin_max_419.jpg
pic24fj-series_clkin_max_419.jpg [ 75.06 KiB | Прегледано 2368 пъти ]
Сря Яну 24, 2007 10:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL, тоя максимален клок не е ли в осцилаторен режим, в смисъл като закачиш кварц 32KHz (от който обикновено се прави часовник с Timer1). Мисля, че тоя параметър за максимален клок на Т1OSC е означен с параметър OS30 в тая твоята картинка и така по сметки излиза 14ns минимум, излиза някъде около 70MHz

Сря Яну 24, 2007 10:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еми и 3-мата говорим за различни параметри или по-точно за едно и същоговориме, но гледаме различни неща.

Аз подхождам така:

хората пишат CLKI външно максимум 32Мхз

Predator говори за друг параметър от таблицата , на базата на който намира 14ns такт ?, 1/4 от такта, и смята че това е хх Mhz / в момемтна не ми се смята затова и ?

HCL говори за Честота на кварца, но това е за основният кварц /според мен естествено :-)

--
така де хроата пишат: external freq :-) / а дали тази честота ще идва от кварц - има ли значение, стига да е в DC х-ките и freq х-ките ? :-)
честотата си е честота :-) или е ХХ хз или е ХХ ?хз :)

Последна промяна trm_only_for_work на Сря Яну 24, 2007 11:17 pm, променена общо 1 път

Сря Яну 24, 2007 11:11 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
малко ме е срам да пусна нова тема с въпрос който ще ви се стори супер тъп
та как по дяволите да свържа кристал към T0CKL на 16Ф84 (примерно), като кристала има 2 крака, а Т0CKL е един :oops:
от 10 часа търся, рових даташитове търсих схеми, обърнах гоогле с хастара навънка и не намерих. Затуй се регистрирах тука де :) иначе само да си чета и да цъкам "Търсене" ми беше добре :P

Сря Яну 24, 2007 11:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator, като гледам графиката в pdf-а, точно над таблицата стр. 211 с OS20 е обозначено минималното време, през което е позволено да лежи H или L ниво на входа на главния oscillator ОSC1. Това време дефинира 32-та MHz маkcимална честота с която PIC-а може да работи на ОSC1. Намалиш ли времето под тази му стойност прескачаш 32МHz и Microchip не дават гаранция, че ще вьрвят добре нещата. Затова и са дефинирали само минимум, маkcимума отива кьм безкрайност при липса на такт DC. А останалите 10%, (1-2*0.45)*Тosc са предвидени за забавянето при преходите L->H, H->L, идеални кварцове няма, на паразитните капацитети им трябва малко време да се разредят.

bkulev пише
Цитат:
В момента конкретно ме интересува за 24FJ - пиновете са наречени SOSC

Това са пин 47 и 48 на 64-пиновотo TQFP. Не 40 и 39 (OSC2 OSC1), което мисля, че те подвежда. Или бьркам някьде.

Сря Яну 24, 2007 11:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Май има право маниака, че говорим за различни неща. Аз говоря за пиновете на вторичния осцилатор SOSC (SOSCI и SOSCO), мисля че за тях се пита в поста. 32kHz твьрдо. Ти говориш за пьрвичния осцилатор POSC (OSC1 и OSC2). Макар и да не разбирам какви са тези 70MHz там. Логиката в CPU-то на PIC-а няма как да превключва толкова бьрзо без да осере аритметиката.

Сря Яну 24, 2007 11:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL написа:
В документацията на 24FJ го дават фиксиран на 32kHz (стр. 95).
Не знам как ще пуснеш 50MHz, като в timing requirements стр. 211 пише min 31kHz, max. 33kHz.
Това за което пише Predator-a трябва да е нещо различно, SOSC не минава през честотен делител, в интерес на истината и OSC не минава през такьв.

HCL смущава ме , че казваш мах вх на външна честота 33kHz, а като гледам pdf-a е 32Мхз и не каза ли ти това в последният си post :?

едит: не говоря за главният кварц да го наречем, който дава тактовата честота на процесора ... говоря за пиновете ,който са да се вържат към Таймер 1 и там да се върже тактов (ВТОРИ!) генератор, то това и пита човека :?

до 18-та серия се наричка T1OSC или нещо от сорта, сега са SOCS ли SOSC .. сранно , според мен , защото първото е малко по-логично, но то и ПИК24 нали е "нова концепция". 8O

edit:Аз съм в грешка, защото гледаm CLKI , което е още едно название на OSC1 , което е главният кварц, ахххх ****

Е момчета във вас е надеждата да изясните кой от давама ви е прав.
факта е че сега като си видях объркването наистиан пише SOSC 31-33khz< но не SOSCx примерно, защото единият е SOsCO, а друият SOSCI, но сигурно това имат в предвид

Сря Яну 24, 2007 11:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
trm_only_for_work написа:
но не SOSCx примерно, защото единият е SOsCO, а друият SOSCI, но сигурно това имат в предвид

едно и сьщо e SOSCO(utput) е изхода, SOCSI(input) е входа.

zaprqn предполагам имаш предвид T0CKI на който можеш да вьржеш вьншен клок за TMR0. За да получиш клок от този кристал ти трябват малко допьлнителни елементи. В Datasheet-а има дадени примерни схеми стр.40 и 41. Ако не ти се занимава можеш да си купиш готов осцилатор. Ако не знаеш каква е разликата може да хвьрлиш едно око тук.
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 0%F6#33035

Чет Яну 25, 2007 12:48 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: PIC Secondary Oscilator
bkulev написа:
Някой знае е ли каква е максималната честота която може да се подава на входа T1OSC, а също и какъв кварц max може да се сложи там.
Нещо не можах да открия инфо в различните datasheets. В момента конкретно ме интересува за 24FJ - пиновете са наречени SOSC - все тая, инфо няма(или аз не съм го намерил).

HCL, съдейки по зададената тема, явно става въпрос за максималната честота, която може да се подава на този пин, така че да върти Timer1, а не за кварца който можеш да сложиш между T1OSCIN и T1OSCOUT (SOSCI и SOSCO в случая) - кварца е ясен - 31-33KHz.

Timer1 може да работи като 16/8 бита таймер/брояч с вътрешен клок (идващ от клока на процесора) или външен, който може да е кварц между двата крака или може да се подава от някакъв друг източник....в последния случай можеш да подаваш клок дори над този на процесора...може да използваш този режим като честотомер например, удобно в случая е че имаш вътрешен prescaler с който можеш да делиш 1:2, 1:4, 1:8...не съм отварял PDF специално на 24FJ професор, но доколкото знам перифериите на Microchip почти не се различават в различните фамилии...както и бъговете :roll:

ПС: тия 70MHz са моя грешка :oops: Гледал съм min време за H/L състояние на главния клок...само да отбележа - тоя клок няма да се ползва за цъкане на процесора а само за Timer1, а той е реализиран като отделен брояч който можеш да клатиш с по-висока честота...това имах в предвид с тия 70MHz, само че сметките ми не са верни. Ще прегледам документацията на 24F, че нещо много взехте да ги обсъждате напоследък :)
....
SOSC = Secondary Oscillator - това е "втори" клок, който можеш да превключиш към професора когато искаш да го караш по-спокойно, примерно да върти просто един часовник. В случая тия 32KHz се отнасят само за oscillator-а на Timer1, иначе пин SOSCO може да се ползва като T1CKI (Timer 1 clock in) и съдейки по опита ми с PIC процесори твърдя, че таймера ще работи с честоти поне до 50MHz

Чет Яну 25, 2007 1:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща