Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Схема за измерване на температура и налягане 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Схема за измерване на температура и налягане
Здравейте колеги,

Предварително се извинявам ако пак подхващам тема, която вече може да е обсъждана във форума. Просто нямам физическата способност на прегледам всички теми и което е най-лошото - доста съм "бос" в общата електроника, но пък разбирам от микроконтролери и програмирането им.

Ето какъв е проблема:

1) трябва да измервам температурата на охлаждащата течност и маслото на един двигател с вътрешно горене и да я изобразявам на екран (може LCD или 7seg). Можете ли да ми помогнете със някакви схеми. Изискванията са: захранващо напрежение максимум +12V, връзка с микроконтролер и минимален размер.

2) същите изисквания като 1), но този път ще се измерва налягането на охлаждащата течност и маслото на двигателя. Можете ли да ми помогнете със някакви схеми.

Благодаря ви предварително.

Съб Дек 16, 2006 8:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Първо трябва да определиш сензорите (датчиците), с които ще измерваш. Самите сензори ще ти "изберат" схемата.

Съб Дек 16, 2006 9:15 pm
Профил

Мнение 
температурата е лесна - микрочип [url]microchip.com[/url] имат разни сензори с изход напрежение или сериен интерфейс, щом разбираш от програмиране на контролери серийните не би трябвало да са ти проблем, налягането не знам датчик

Нед Дек 17, 2006 12:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ще трябва да уточниш и каква точност и обхват са ти нужни

Нед Дек 17, 2006 3:47 am
Профил WWW

Мнение 
Температурата на охлаждащата течност е в интервала от 40 до 90 градуса, на маслото е почти същия диапазон, наляганията са от 1 до 2.5 бара.

Нед Дек 17, 2006 11:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тука ми замирисва на част от система за наблюдение/контрол на КДВГ... :D
Та ако е така: системата за измерване на масло е с измерване преди и след филтъра.
Същото важи и за водата -преди и след водните ризи се измерва.Температура на охлаждащата вода над 75 градуса е опасна-т.е трябва да отчиташ с точност 0.1 градус-повече не е необходима.За маслото - ако си с бутална помпа-имаш пулсации на налягането след филтъра -това си го предвиди в софта,ако е зъбна(каквито са най-често) подаването и е по-равномерно.
За датчиците-има из нета една кижка ,казва се "Датчики" на руски,малко е старичка но се описват подробно типове датчици и интерфейсни схеми.Данфос имат богата гама от датчици -провери и там.За измерването на температура няма да ти трябва линеаризация.Абе много неща могат да се кажат,ама кажи по-конкретно с какви датчии си намислил да работиш - тогава чак ще се дискутира схемата,иначе са празни приказки.Айде успех :)

Нед Дек 17, 2006 6:13 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Тука ми замирисва на част от система за наблюдение/контрол на КДВГ...

Контрол е твърде силно казано. Нямам необходимите познания в електрониката, за да направя нещо, което да контролира друго нещо :( . Става въпрос само за следене и визуализиране на температура и налягане. Първоначално мислех да използвам микроконтролер за еправлението на дисплея, но после ми попадна една статия от сп. Млад конструктор където е описан цифров термометър с доста проста конструкция и само с една интегрална схема, която управлява дисплея. За сега съм се спрял на нея. С известни промени тя може да се използва и за налягане. Трябва само да намеря трансмитер, който преобразува налягане в напрежение, така че сега започвам да търся. Ако някой ме насочи с нищо по-конкретно ще съм много благодарен.

Поздрави.

P.S. някой име ли линк към тази книжка за датчици, която спомена Ки4о?

Пон Дек 18, 2006 6:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
nickzl написа:
Ки4о написа:
Тука ми замирисва на част от система за наблюдение/контрол на КДВГ...

Контрол е твърде силно казано. Нямам необходимите познания в електрониката, за да направя нещо, което да контролира друго нещо :( . Става въпрос само за следене и визуализиране на температура и налягане. Първоначално мислех да използвам микроконтролер за еправлението на дисплея, но после ми попадна една статия от сп. Млад конструктор където е описан цифров термометър с доста проста конструкция и само с една интегрална схема, която управлява дисплея. За сега съм се спрял на нея. С известни промени тя може да се използва и за налягане. Трябва само да намеря трансмитер, който преобразува налягане в напрежение, така че сега започвам да търся. Ако някой ме насочи с нищо по-конкретно ще съм много благодарен.

Поздрави.

P.S. някой име ли линк към тази книжка за датчици, която спомена Ки4о?

Ами предполагам мога да ти дам идея как да си изработиш сам датчика за налягане. Вземаш един готов стрелкови с подходящ диапазон на измерване и прикачваш към оста на стрелката един потенциометър. Имай предвид, че потенциометъра трябва да се върти много леко без усилие. Обикновено са стегнати при оста заради херметизацията, но ако го разглобиш и леко пилнеш отвора за да се движи леко, ще се получи. Остава само да вържеш едно АЦП.
А относно индикациите. Предлагам ти най-лесния вариант. Купуваш 2 евтини мултицета (под 10 лв. бройката) дето имат и за измерване на температура и сонда: поне единия). Този с темературата директно ти я отчита (щом не ти трябва да реагира на някакви стойности), а към другия връзваш горния потенциометър на омметъра (с подходящ делител и потенциометър ще докараш съответствие-още повече че и двете величини ще са линейни. Ппотенциометъра трябва да е линеен, не логаритмичен).

Чет Дек 21, 2006 2:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Датчика за налягане СЕ КОПУВА !!!! В среда със силни вибрации такива глупости не се вършат!Подходящи са само за ЛЮБИТЕЛСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ !
Ако действително имаш да правиш такава система-направи и справка с БКР.
За датчик може да ползваш някоя стара 'фишка' от аналогов дистанционен термометър(работеща).Хем удобно за поставне,хем направено кат хората и нямаш проблеми.За налягането тази хватка не мож я приложиш-там има тръбичка с етер.За това се копува!Книжката я търси из руските форуми,пък ако и с това не мож се справиш-имам я нейде-ще се разровя.Но преди да започнеш с книжката - избери си датчиците.Това за курсова или дипломна работа ли е или нещо реално?Ако е за реално устройство-съобрази се със стандарта.

Чет Дек 21, 2006 6:08 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Това за курсова или дипломна работа ли е или нещо реално?Ако е за реално устройство-съобрази се със стандарта.

Не е за курсова работа нито за нещо сериозно като производство. Правя си сам лодка и ми попадна един много хубав дизел от Мерцедес, който е бил поставен на хладилен компресор в ТИР. Ще го нагаждам за главен двигател :D за лодката и трябва да си изведа индикация за температурата и налягането на водата и маслото.

Чет Дек 21, 2006 7:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
точност 0.1 градус-повече не е необходима.

Стана ми интересно това с какъв датчик предлагаш да стане и защо мислиш, че въобще ти трябва такава точност, защото за мен 0.1 градус за температура е космическа точност, какво остава пък за температура на охлаждащата течност на ДВГ 8) .

Чет Дек 21, 2006 8:26 pm
Профил

Мнение 
хахахаха
ами да ви кажа правих регулатор за инкубатор преди време.... и ако някой си мисли че 0.1 градус целзий се хваща лесно жестоко се лъже.... постигнах го в крайна сметка, но верно си е космическа точност

Чет Дек 21, 2006 8:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@nickzl - тоя двигател ще се окоти на втория час, независимо дали му следиш налягането, температурата и квото там си искаш. Не случайно лодковите двигатели са от скъпи по-скъпи - работят винаги и постоянно на 100% натоварване на всичко. Със водата шега не бива ...

Пет Дек 22, 2006 1:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не го плаши човека :twisted:

Двигателите от хладилните компресори са разчетени точно за това - да работят непрекъснато при макс. натоварване.

nickzl, вземи си от магазин за авточасти и термометъра и датчика за налягане на маслото и индикаторите за тях.
Контролната апаратура за автомобилите си е разчетена и за условията на работа, и за режимите, и не се налага да откриваш топлата вода.

Успех в начинанието, и весели празници.
:partyman:

Пет Дек 22, 2006 5:49 pm
Профил WWW

Мнение 
Cekins написа:
@nickzl - тоя двигател ще се окоти на втория час, независимо дали му следиш налягането, температурата и квото там си искаш. Не случайно лодковите двигатели са от скъпи по-скъпи - работят винаги и постоянно на 100% натоварване на всичко. Със водата шега не бива ...

Нищо няма за му стане на дизела. Постояно си работи на номиналния режим (разбирай 100% натоварване) от 2400 об/мин. Той е произведен за автономна работа без непрекъснат надзор. Както казах по-рано бил е куплиран с хладилен компресор на някакъв ТИР. Има си всички крайни изключватели и защити при това напълно автоматизирани. И което е най-интересното - работят :o . На мен просто ми трябват дистанционни показания в цифров вид.

Пет Дек 22, 2006 5:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща