| Автор |
Съобщение |
|
nickzl
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Фев 02, 2005 7:43 pm Мнения: 27 Местоположение: Varna
|
 Схема за измерване на температура и налягане
Здравейте колеги,
Предварително се извинявам ако пак подхващам тема, която вече може да е обсъждана във форума. Просто нямам физическата способност на прегледам всички теми и което е най-лошото - доста съм "бос" в общата електроника, но пък разбирам от микроконтролери и програмирането им.
Ето какъв е проблема:
1) трябва да измервам температурата на охлаждащата течност и маслото на един двигател с вътрешно горене и да я изобразявам на екран (може LCD или 7seg). Можете ли да ми помогнете със някакви схеми. Изискванията са: захранващо напрежение максимум +12V, връзка с микроконтролер и минимален размер.
2) същите изисквания като 1), но този път ще се измерва налягането на охлаждащата течност и маслото на двигателя. Можете ли да ми помогнете със някакви схеми.
Благодаря ви предварително.
|
| Съб Дек 16, 2006 8:40 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Първо трябва да определиш сензорите (датчиците), с които ще измерваш. Самите сензори ще ти "изберат" схемата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Дек 16, 2006 9:15 pm |
|
 |
|
nik
|
температурата е лесна - микрочип [url]microchip.com[/url] имат разни сензори с изход напрежение или сериен интерфейс, щом разбираш от програмиране на контролери серийните не би трябвало да са ти проблем, налягането не знам датчик
|
| Нед Дек 17, 2006 12:05 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ще трябва да уточниш и каква точност и обхват са ти нужни
|
| Нед Дек 17, 2006 3:47 am |
|
 |
|
nickzl
|
Температурата на охлаждащата течност е в интервала от 40 до 90 градуса, на маслото е почти същия диапазон, наляганията са от 1 до 2.5 бара.
|
| Нед Дек 17, 2006 11:36 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Тука ми замирисва на част от система за наблюдение/контрол на КДВГ...
Та ако е така: системата за измерване на масло е с измерване преди и след филтъра.
Същото важи и за водата -преди и след водните ризи се измерва.Температура на охлаждащата вода над 75 градуса е опасна-т.е трябва да отчиташ с точност 0.1 градус-повече не е необходима.За маслото - ако си с бутална помпа-имаш пулсации на налягането след филтъра -това си го предвиди в софта,ако е зъбна(каквито са най-често) подаването и е по-равномерно.
За датчиците-има из нета една кижка ,казва се "Датчики" на руски,малко е старичка но се описват подробно типове датчици и интерфейсни схеми.Данфос имат богата гама от датчици -провери и там.За измерването на температура няма да ти трябва линеаризация.Абе много неща могат да се кажат,ама кажи по-конкретно с какви датчии си намислил да работиш - тогава чак ще се дискутира схемата,иначе са празни приказки.Айде успех 
|
| Нед Дек 17, 2006 6:13 pm |
|
 |
|
nickzl
|
Контрол е твърде силно казано. Нямам необходимите познания в електрониката, за да направя нещо, което да контролира друго нещо  . Става въпрос само за следене и визуализиране на температура и налягане. Първоначално мислех да използвам микроконтролер за еправлението на дисплея, но после ми попадна една статия от сп. Млад конструктор където е описан цифров термометър с доста проста конструкция и само с една интегрална схема, която управлява дисплея. За сега съм се спрял на нея. С известни промени тя може да се използва и за налягане. Трябва само да намеря трансмитер, който преобразува налягане в напрежение, така че сега започвам да търся. Ако някой ме насочи с нищо по-конкретно ще съм много благодарен.
Поздрави.
P.S. някой име ли линк към тази книжка за датчици, която спомена Ки4о?
|
| Пон Дек 18, 2006 6:00 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ами предполагам мога да ти дам идея как да си изработиш сам датчика за налягане. Вземаш един готов стрелкови с подходящ диапазон на измерване и прикачваш към оста на стрелката един потенциометър. Имай предвид, че потенциометъра трябва да се върти много леко без усилие. Обикновено са стегнати при оста заради херметизацията, но ако го разглобиш и леко пилнеш отвора за да се движи леко, ще се получи. Остава само да вържеш едно АЦП.
А относно индикациите. Предлагам ти най-лесния вариант. Купуваш 2 евтини мултицета (под 10 лв. бройката) дето имат и за измерване на температура и сонда: поне единия). Този с темературата директно ти я отчита (щом не ти трябва да реагира на някакви стойности), а към другия връзваш горния потенциометър на омметъра (с подходящ делител и потенциометър ще докараш съответствие-още повече че и двете величини ще са линейни. Ппотенциометъра трябва да е линеен, не логаритмичен).
|
| Чет Дек 21, 2006 2:18 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Датчика за налягане СЕ КОПУВА !!!! В среда със силни вибрации такива глупости не се вършат!Подходящи са само за ЛЮБИТЕЛСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ !
Ако действително имаш да правиш такава система-направи и справка с БКР.
За датчик може да ползваш някоя стара 'фишка' от аналогов дистанционен термометър(работеща).Хем удобно за поставне,хем направено кат хората и нямаш проблеми.За налягането тази хватка не мож я приложиш-там има тръбичка с етер.За това се копува!Книжката я търси из руските форуми,пък ако и с това не мож се справиш-имам я нейде-ще се разровя.Но преди да започнеш с книжката - избери си датчиците.Това за курсова или дипломна работа ли е или нещо реално?Ако е за реално устройство-съобрази се със стандарта.
|
| Чет Дек 21, 2006 6:08 pm |
|
 |
|
nickzl
|
Не е за курсова работа нито за нещо сериозно като производство. Правя си сам лодка и ми попадна един много хубав дизел от Мерцедес, който е бил поставен на хладилен компресор в ТИР. Ще го нагаждам за главен двигател  за лодката и трябва да си изведа индикация за температурата и налягането на водата и маслото.
|
| Чет Дек 21, 2006 7:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Стана ми интересно това с какъв датчик предлагаш да стане и защо мислиш, че въобще ти трябва такава точност, защото за мен 0.1 градус за температура е космическа точност, какво остава пък за температура на охлаждащата течност на ДВГ  .
|
| Чет Дек 21, 2006 8:26 pm |
|
 |
|
nik
|
хахахаха
ами да ви кажа правих регулатор за инкубатор преди време.... и ако някой си мисли че 0.1 градус целзий се хваща лесно жестоко се лъже.... постигнах го в крайна сметка, но верно си е космическа точност
|
| Чет Дек 21, 2006 8:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
@nickzl - тоя двигател ще се окоти на втория час, независимо дали му следиш налягането, температурата и квото там си искаш. Не случайно лодковите двигатели са от скъпи по-скъпи - работят винаги и постоянно на 100% натоварване на всичко. Със водата шега не бива ...
|
| Пет Дек 22, 2006 1:35 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Не го плаши човека
Двигателите от хладилните компресори са разчетени точно за това - да работят непрекъснато при макс. натоварване.
nickzl, вземи си от магазин за авточасти и термометъра и датчика за налягане на маслото и индикаторите за тях.
Контролната апаратура за автомобилите си е разчетена и за условията на работа, и за режимите, и не се налага да откриваш топлата вода.
Успех в начинанието, и весели празници.

|
| Пет Дек 22, 2006 5:49 pm |
|
 |
|
nickzl
|
Нищо няма за му стане на дизела. Постояно си работи на номиналния режим (разбирай 100% натоварване) от 2400 об/мин. Той е произведен за автономна работа без непрекъснат надзор. Както казах по-рано бил е куплиран с хладилен компресор на някакъв ТИР. Има си всички крайни изключватели и защити при това напълно автоматизирани. И което е най-интересното - работят  . На мен просто ми трябват дистанционни показания в цифров вид.
|
| Пет Дек 22, 2006 5:50 pm |
|
|