| Автор |
Съобщение |
|
HyperMadMax
Ранг: Минаващ
|
 Триак и Трансформатор ПРОБЛЕМ:))
Mnogo shte mi pomognete ako mi dadete savet i shema na sledniq proble.
Iskam chrez triak (bt136 ili kt207) da upravlqvam I -ta namotka (220V) , a na II-ta da varja tovara sled grec.Problema e che triaca ne se zapushva sled nulata.Qvno trqbva nqkakva shema za induktiven tovar.Upravlqvam go sprqmo nulata , no imam chustvoto che ostatacnata energiq ot II-ta namotka mi varti nomera:),moje i da ne e tova.Trafa e 220V na 20V 7A.
Blagodarq predvaritelno.
Sas sigornost ne opisva problema dostatachno qsno , no koito proqvi interes za pomosht shte mu doobqsnq
------------ на кирилица -------------------
Много ще ми помогнете ако ми дадете съвет и схема на следния проблем.
Искам чрез триак (BT136 или kt207) , да управлявам 1-та намотка (220V) , а на 2-та да вържа само товара след грец.
Проблема е че триака не се запушва след нулата.Явно трябва някаква схема за индуктивен товар.Имам чувството , че остатачната енергия от 2-та намотка ми върти номера  ) , но може и да не е това.Трафа е 220В на 20В 7А.
Благодаря предварително!
Със сигорност не описвам проблема достатачно ясно , но който прояви желание за помощ ще му дообясня.
Последна промяна HyperMadMax на Пет Дек 08, 2006 9:43 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Дек 08, 2006 8:37 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Triac i Transformator PROBLEM:)
Препиши го на нашенски, че не се чете. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Дек 08, 2006 9:05 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
dano tova da ti pomogne
|
| Пет Дек 08, 2006 11:53 pm |
|
 |
|
sthx
|
За да се запуши триакът, токът през него трябва да стане достатъчно малък. При смесен товар (индуктивен и активен) това може и да не се случи. Явно такъв е твоя случай.
С риск да сгреша, мога да ти предложа да използваш 2 тиристора вместо триак. Радикалното решение е използването на транзисторно регулиране след греца.
|
| Пет Дек 08, 2006 11:55 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не го мотайте човека. То вярно че с гордите 1 пост в форума що ли да му помагаме ама може и да излезе свестен човека.
Паралелно на симистора си сложи варистор на напрежение 400-450V. Също и кондензатор около 10nf. Симистора които ползваш трябва да е на 600V минимум.
Проблема ти идва от това че като прекъснеш управляващия ток на симистора той се запушва при прехода на тока през нула но натрупаната енергия в трафа води до индукция на напрежение в първичната намотка на трафа което пък води до отпушване на симистора при достигане на праговото му напрежение върху него.
И така на всеки преход на тока на трафа през нулата. Ако закачиш осцилоскоп между краката на трафа ще видиш формата на напрежението върху него.
Ролята на варистора е да обере отскока на напрежение върху симистора. А кондензатора е за да ограничи скороста на нарастване на напрежението от една страна,защото симистора може и да се отпушва и от много стръмен фтонт на покачване на напрежението ,а от друга за понамали смущенията които се получават при изключване.
И в тоя форум ако искаш да пишеш забрави за маимуницата
|
| Съб Дек 09, 2006 1:11 am |
|
 |
|
sthx
|
Никола, може и да си прав с твоята хипотеза, но може и да не си. Трябва да се провери.
Аз съм правил подобно изпълнение за управление на двигатели и нямах никакви проблеми, без да взимам специални мерки. Схемата за управление на триака беше TDA1185.
|
| Съб Дек 09, 2006 8:49 am |
|
 |
|
zaphod
|
прав е никола с хипотезата си, това че при тебе не е имало проблем нищо не значи.
|
| Съб Дек 09, 2006 11:03 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
sthx не е хипотеза
А и скоро някой беше споменавал тук как се прави управление на индуктивен товар с симистор че и схемичка беше начертал май 
|
| Съб Дек 09, 2006 12:59 pm |
|
 |
|
sthx
|
Никола, прав си. Така е. Доколкото си спомням и на моята схема имах варистор, а един кондензатор за намаляване на dU/dt ще e много полезен. Стойността на този кондензатор в моята практика я определям опитно - обикновено между 100 nF и 2.2 mkF със свързан последователно резистор от порядъка на 100 ома, 1-2W. Tриакът може да се да се включва и от външни смущения - типичен пример е ,ако в близост има честотни управления на асинхронни двигатели без филтър към мрежата. Имал съм и такива случаи и с кондензатор съм оправял проблема. Снощи явно ми е била мътна главата и не съм се сетил за това. Сигурно съм се подвел и по това, че колегата е констатирал, че триака не се запушва, а не, че се отпушва сам. Не съм искал да заблуждавам HyperMadMax по никаъв начин. Надявам се да се похвали, че е решил проблема именно по този начин, щото е и най-безболезнен. 
|
| Съб Дек 09, 2006 1:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Големия кондензатор не е добро решение. По принцип и само с достатъчно голям кондензатор може да се мине без варистор. Но недостатъка е че през товара протича ток при запушен симистор. Тоест тока които минава през кондензатора. При 1uF тоя ток не е за пренебрегване.
Предимството на малкия кондензатор е че не се налага да се слага последователно на него и резистор. Ако подходим теоретично трябва разбира се да се сложи но на практика не се налага. Досега нямам избил такъв кондензатор а съм слагал по този начин на доста места. А и като цена и габарит е по добре 10-20nf разбира се. Изключение за кондензатора е когато се комутира голям товар. Тъи като в гасенето на предния фронт на евентуален импулс по захранването участват както този паралелен кондензатор така и товара,при нисък Z на товара и малък кондензатор разбира се получения филтър е с малка времеконстанта и при един по мошен импулс по мрежата може да се премине скороста на нарастване при която симистора се отпушва и да се получи лъжливо сработване. Тази ситуация всъщност е по честа когато имаме комутация на голям активен товар а в мрежата често присъстват големи краткотрайни пикове. Тогава борбата е или по скъпия вариант в които последователно на товара се слага и малка индуктивност или поставянето на по голям кондензатор.
|
| Съб Дек 09, 2006 8:56 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
[quote="Nikola Kirov"]Големия кондензатор не е добро решение... [quote]
Солидарен съм с мнението...,че и патил  .Бях сложил кондензатори (май бяха над 100nF- имах под ръка 470nF) успоредно на симистори без резистор последователно. Беше опит да сборя произволни отпушвания , и успях да одумкам няколко 25 А симистори.
|
| Съб Дек 09, 2006 9:34 pm |
|
 |
|
zaphod
|
стига ве! само от 470 нф? верно че при отварянето на тиристора, той поема цялата енергия на кондензатора. ако предположим че това става винаги най-горе, то имаме към 0.02 джаула на импулс, което е два вата. верно че и тока няма да е малък, но все пак съм учуден.
|
| Съб Дек 09, 2006 9:51 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
То и на мен ми беше чудно,ама го помня ,че после дирих спешно няколко симистора 
|
| Съб Дек 09, 2006 9:55 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Руските симистори издържаха без проблем 1uF без резистор. Като новобранец съм правил такова изпълнение. Не съм пробвал западен как му понася голям кондензатор без последователен резистор.
|
| Съб Дек 09, 2006 10:04 pm |
|
 |
|
velio
|
Причината се крие в начина на отпушване на тиристора. Първоначално проводящата зона физически е много малка (в областта до гейта) и ако не се ограничи dI/dt в този момент настъпва локално прегряване и пробив...
|
| Нед Дек 10, 2006 12:52 am |
|
|