|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:17 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 FT232BM в 3V3 система.
Постановката е следната:
Имам устройство в което нямам 5V захранващо напрежение. Заменям RS232 драйвера с FT232BM. Захранвам FTDI чипа от USB. За VCCIO правя 3.3V с LDO от 5 V на USB. Oстаналата част от схемата ми работи на 3.3 V, но не искам да я захранвам и нея от USB. Тя има свое независимо захранване. Не срещнах никъде този вариант в готовите схемни решения от FTDI, което ме навежда на мисълта че FT232B не обича някой да му пуска 3.3V през UART интерфейса, когато няма подадено захранване 5 V, VCC. Това мога да го гарантирам донякъде като следя с MCU-то дали има подадено захранване на FT232B и да държа UART-a от страна на MCU-то в tri-state ако то не е осигурено. Мога да сложа и резистори последователно на сигналите на UART-a между MCU и FT232. Мога да заложа и по-новия FT232R, който работи до 3.3 V, но не знам как стои въпросът с доставката му.
Някой има ли опит с подобна ситуация? Какво решение бихте ми препоръчали.
Прилагам и принципна схема на това което искам да направя.
|
| Сря Окт 25, 2006 3:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Здрав, аз точно така си ползвам FT245BM и FT232BM има един пин VCCIO - бодваш го на 3 волта и си пееш. то в даташита си е написано
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 25, 2006 4:01 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
а иначе в програмирането на епромчето се указва, че се ползва външно захранване
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 25, 2006 4:03 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
имал съм проблеми когато захранването на останалата схемотехника идва от ТЕС дето е на друга фаза(за ефекта се сети сам)  .ако си изравниш потенциалите няма проблеми
|
| Сря Окт 25, 2006 4:05 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Искаш да кажеш че взимаш 3V3 за VCCIO от твоята система и не ми е необходим LDO?
Понеже устройството ми се храни от батерии и държа сметка за всяка мизерна консумация забелязал ли си каква е утечката през FT232B при такова свързване, когато не е захранен(изключен от USB)?
Благодаря за бързия отговор. 
|
| Сря Окт 25, 2006 4:14 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
ми да.. даже щом си на батерия съвсем нямаш проблеми..
но за да спищ спокойно  направи си прототип и тествай поведението вече на цялата система.
аз си правя 3,3волта от усб5волта щото имам само едно MSP отзад.
|
| Сря Окт 25, 2006 4:41 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
При мен няма проблем с това, на един от дев бордовете си имам FT232BM на 5V и SAM7S32 на 3.3V, като откача USB куплунга схемата на USB остава незахранена, проблем не съм видял в това
|
| Сря Окт 25, 2006 4:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Зависи какво рабираш под проблем. Че чипа няма да гръмне е ясно. Но човека гони консумация.
Незнам какво ще стане, ако чипа е с захранени I/O та, а останалата част виси във въздуха. Едва ли и в дейта шита е описано. Лошото е че и да го експериментираш, няма гаранция че утечката ще е константна. Малко си в небрано лозе.
CMOS чиповете имат гадния навик да се хранят през входовете си, ако нямат стабилно захранване. Аз лично съм брал големи ядове, не точно с FT232, но с процесор в подобна конфигурация. По ядове разбирам, че се хранеше от VDDIO и после при подаване за истинското захранване тръгваше на ебем страна (сиреч божа работа откъде и накъде). А консумацията му беше около 1mA, ама то и това е божа работа.
Всичко зависи как е изпълнен чипа отвътре по отношение на входно/изходните си драйвери и захранванията им. А такава документация не виждам за FT232.
Ако искаш нещата да са по чисти, жертвай едно LDO специално за VDDIO и толкоз.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 25, 2006 5:28 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Аз ли нещо не съм те разбрал но казваш че захранваш VCCIO от отделно LDO. Нали чипа си има вграден стъбилизатор на 3.3V защо не ползваш него за VCCIO.
А наи правилния начин е да си следиш 5V и ако ги нямаш установяваш пиновете на UART-a TXD = LOW а RXD тои си е вход така или иначе просто на тая линия трябва да имаш един pull-down резистор.
А новите им чипове дето са почти без външни елементи глрдам че ги има в Комет.
|
| Сря Окт 25, 2006 6:22 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ако ще правиш нова платка, по-добро решение е FT232RL, по-евтин и по-малко място изисква, работи много стабилно без кварц, изисква и по-малко компоненти. Някои от пиновете можеш да ги променяш чрез MProg, което допълнително улеснява опроводяването.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 25, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
Zdrav
|
Правя втора ревизия на платката на завършена и вече изпитана система. Замяната на RS232 драйвера с FTDI чип е допълнителна, но вече необходима екстра. Няма място за тестване на прототипи вече и затова търсех съвет за готово решение и евентуално впечатления. Разгледах по-подробно FT232R и избора ми пада върху него. Още повече гледам че Комет имат на сайта си нов каталог от 1-ви Октомври в който FT232R е включен и е на по ниска цена от FT232BM. Като сложим и това че в него са интегрирани почти всичките външни елементи  и че ми развързва ръцете за захранването(кеф ти "bus powered" кеф ти "self powered") няма какво повече да му мисля.
Ще послушам Пирев.

|
| Сря Окт 25, 2006 7:25 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|