|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: EV
Окачването е най-видимата разлика, разбира се има и други. Все пак разликата в цената е двойна. Но говорим за електрички и мога да те уверя, че на тема тъч и USB специално тоя китаец няма кусури, даже напротив.
|
| Пон Май 11, 2026 9:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Остави ги тия тъчове. Говоря за качество на изработката и материалите, ергономия и всякакви подобни. Сам знаеш, че при сходен клас автомобили, разликата между евтините и скъпите е огромна. И не е в тъча...
Затова съм почти сигурен, че разликата между китайчето и BMW не е само в окачването. И между нас казано - намери с какво да сравниш китаеца. Поне да беше го сравнил с някой Фолксваген, Койта или поне Киа...
|
| Пон Май 11, 2026 10:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ....не съм виждал БМВ електричка, но малките им модели са голямо дръвче, и не само техните, и Ауди и Мерцедес са същата боза. Преди 3-4 години като купувахме на щерката ходих да гледам малко Ауди, Q3 или 5 не помня, и това в САЩ, ами дръвче от всякъде, сравнявам със 7-те които сме имали в BG. Нито като материал нито като изработка си приличат, Мерцедес малък същия уй, блъска на ефтино ...та не знам, ако и в електричката са подходили така може и да е само окачването  като цяло доста пада нивото на уж луксозните европейски марки, и аз виждам пряка корелация с появата на бюджетните им модели. Между бюджетен и топ има голяма разлика, но топ модела им днес не е баш като топ модела преди 7-8 или 10 години. Не съм голям фен, но имам наблюдение над s класи, все големи, не е като да няма разлика в изпълнението между 2002-ра и 2012-та ...а последния дето имам наблюдение май беше 2016 или 17 и беше още по-недоправен.
|
| Вто Май 12, 2026 12:20 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе вие средство за придвижване ли оглеждате или зарядно с тъч? --- една шкода отказа да ми даде 12V. няма го в профила изобщо. по-ниски и по-високи напрежения - да, с тока има уговорки. но явно им е трудно да дадат 12V от 12V акумулатор ПС: не е ъпдейтван фърмуера на мотора на чистачките. може би затова. собственика се опасява (бил чел в нещо като бгмама), че ако го ъпдейтне, ще мине на абонамент на лявата чистачка. дясната си работела винаги.
|
| Вто Май 12, 2026 6:46 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не бива да се обобщава щото има китайци и китайци, както европейци и европейци. Но повечето материали се правят в Китай. И не говоря само за пластмаси. Всякакви специализирани стомани и т.н. Някой наскоро беше дал едно видео за китайско електродвигателче и с Pif спорехме дали шиничките му са достатъчно дебели. Не знам дали обърна внимание че е само за китайския пазар, понеже ползва редкоземни магнити. Така че чайниците имат достъп не само до евтини, но и до материали за които другите могат само да си мечтаят. Наскоро гледах за новото ID9 на VW. Изглежда много добре, то тоя модел е и най-високия им клас. Изобщо най-добрия модел на марката. Засега обаче се предлага само в Китай, ще чакаме да дойде и тук та да го видим. Казах ли, че освен че се произвежда само в Китай засега, тоя модел е проектиран изцяло от китайци? Толкова за най-добрия модел на VW. Иначе аз се оглеждам за ID3 или 4 и бих си взел, стига да попадна на оферта.
|
| Вто Май 12, 2026 6:56 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Дедо, ако искаш 12V ще ти трябва конектор, V2G и приставка  Нефелните акумулаторчвта за safety...Друг въпрос, че самите акумулатори са завряни там къде никой не може да стигне. Киа-та май беше лесна, само махаш панелче едно, без винтове и си там. Но пак май е малка батерия, не стартова.
|
| Вто Май 12, 2026 8:02 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Това какво се произвежда в чайника няма общо с това какво използват в евтините модели автомобили. Като пример - вероятно в чайника добиват и злато. Е, и? Като изключим евентуално някое телче за бондиране и конектор с позлатени пера, кое друго е направено от злато в автомобила. Та, по-добре не се опитвай да ми връзваш кънките и да ме пускаш по пързалката. Технически форум сме, технически грамотни хора сме, и това тук е нонсенс... Но като цяло има нещо вярно в казаното от Тони. Производителите поевтиняват продукцията. Познат, голям фен на Койота, разказваше как старият Ярис бил с нормално табло, мекчико и т.н. а на новият с направено от твърда пластмаса. Вероятно от рециклирани бъркалки и чашки за кафе. И най-важната част - освен да има екстри, е важно как работят те. Примери да искаш за направени набързо или евтино функции - колкото да има.
|
| Вто Май 12, 2026 8:18 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами аз явно не съм от грамотните, защото обяснявам едно и също 100 пъти и не ме разбираш. Китаецът не му дреме дали ще направи нещо от чинезийм или от чисто злато. Абсолютно не му дреме дали ще е качествено, некачествено, безопасно или опасно. Единственото за което му дреме е да отвеее конкуренцията НЕЗАВИСИМО как. Ако се наложи ще ти направи колата от масивно злато ИЗОБЩО не се съмнявай и не ги подценявай. Ако трябва да е евтина ще е най-евтината. Преди време бях давал линк за един дето си беше купил китайски Москвич. Е месеци след това същия човек пак прави видео и някои неща като боята примерно са правени вероятно в същия гараж дето правят твоите 120W адаптери. Но ако трябва да направи качествен автомобил, то колкото и да не ти си вярва го прави наистина качествено. Демек проблемът който си мислиш, че имаме с китайците НЕ е че ни заливат с боклуци. Проблемът е, че завземат всички сегменти - от най-големия боклук, до най-качественото и скъпото. И в нито един от сегментите НЕ МОЖЕШ да се конкурираш с тях. Не можеш да правиш толкова евтини боклуци, даже и да искаш. Не можеш да правиш и толкова качествени и технологични неща като тях, просто защото там има наистина сериозна индустрия с много пари, с много R&D, с много големи обеми производство и т.н.
|
| Вто Май 12, 2026 10:29 am |
|
 |
|
Pif
|
Миро, я слез на земята. Кое е последното качественно нещо което е разработено в китай и е без аналог в света? Кажи ми едно. Кажи една технология която е произлязла от тях. Нещичко. Едно нещо дето не са откраднали? Още чакам да им видя ЕУВ литографията. Как ще слязат под 18 нанометра. Чакам да им видя 13 нанометровия лазер и 2 нанометровия процес. Другото го откраднаха. Ама това не могат. Не става до вчера да си гледал ориз на полето а днеска да правиш високи технологии.
|
| Вто Май 12, 2026 12:51 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Порцелана, барута и фойерверките.
Огромна част от релетата и контакторите са китайски - както те крадат, така крадат и от тях.
Влакове като техните...вероятно само Шинкансен в Япония. Как те можаха, а тука още се влачим със старите локомотиви.
|
| Вто Май 12, 2026 1:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Бърз растеж е имало в много държави... Сингапур е класическият пример от миналия век. Но Китай цепи мрака с мащабите. Това как някакво рибарско селище преди 30 години днес е 30 милионен мегаполис е най-малкото нещо. Не говорим просто за високи технологии, а за пълно превъзходство над останалите. От копането на рудата до телефона или електричката или каквото и да е там. Цялата верига, в която R&D-то е нищожна част. Днес дори и да измислиш супер-дупер технология, ако не си в Китай няма да стигнеш до пазара. Само ще се фукаш колко си велик, най-много някое наУчно списание да пише за теб и толкоз. До стока в магазина няма да стигнеш.
|
| Вто Май 12, 2026 4:17 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
E,Груби има и друг момент за влаковете... как ще имаш шинкансен с 250-300км/ч и рязни цигани дето хвърлят камъни -ей така за кеф по влаковете. Или свободно оасящи и мигриращи говеда, да не говорим за селски тарикати детоим е мого ванжо да пресичат на спусната бариера.... в китай и япония има смъртни присъди , тука няма...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Май 12, 2026 4:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Изнамерили барута, но не могат да направят читаво оръдие, изнамерили фоьерверките, но читава бойна ракета нямат... Все клонинги. На китаеца му трабват няколко века бой и ебанье, но от бели ора.
|
| Вто Май 12, 2026 4:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не са могли да направят читаво оръдие тогава, както и доста други не са могли, повечето от тия другите бели, доста време читавите оръдия са били кът и в европа, монопол на технология. Подценявате ги много, смесвате лични пристрастия и чуства с факти ... не ги обичам, хич даже, но това не променя фактите. То аз и американци не обичам много, ама живея и работя в САЩ. Същото е и с ненависта към Руснаци, много хора не ги обичат и са склонни да зачеркнат всичко що е Руско. А само преди няколко седмици видяхме как модернизирани F16 не могат да се справят с 50 годишни F4 .. и двете американски, едните управлявани от тренирани американски пилоти, другите от мюсулмански тарамбуки ... ама дай щото мразим тарамбуките да кажем че то не е било баш така ... всеки знае за себе си, но аз се опитвам да не смесвам чувства и пристрастия с факти. Има една две нации при които почти се припокриват, индийските маймуни са едни от тях, но дори и там има неща които не можеш да им отречеш, нищо че като им видя босите мръсни крачета в някоя жалка фабрика ми се иска да ги изтребя до един. Миро е прав за влаковете, това което са сътворили китайците в Европа можем само да го сънуваме, и не са само влакове, влакове, автобуси, метро, ферита, в 30 млн Шанхай стигам от едно място до друго в пъти по-бързо от колкото в 15 млн лондон или 13 млн Париж, и което е по-интересното няма разни утрепки които се опитват да ти свият нещо или гледат на кръв. От централна част на Шанхай, стигам до град на 400 км, с връзка през гара нейде в покрайнините, по-бързо от колкото от Лондон Сити до Гетуик ... та може да има китайски боклуци, може да са отвратителни хорица, но са постигнали неща които бие белите в Европа не сме, и като гледам никога няма да успеем, европа потъва ... това че сме много умни, красиви, културсни и образовани няма да ни спаси, то това всъщност май е най-големия проблем....
|
| Вто Май 12, 2026 6:29 pm |
|
 |
|
HCL
|
Що да са отвратителни хорица? Имаме доста семейни приятели от там и като цяло ги намирам за доста близки по манталитет до нашия. Не толкова колкото турци и румънци, но определено повече от доста европейски нации. Относно бързото развити обаче няма да се учудя ако корейците са преди тях. Една интересна книга по въпроса - https://www.amazon.de/-/en/Korea-Imposs ... 804846391/
|
| Вто Май 12, 2026 7:31 pm |
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|