|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 zerro cross detection
Някакъв zerro cross чип да се сещате ... дискретно е ясно как става, ама се чудя няма ли нещо дето хем да изолира, хем да детектва .. не за друго ама при следващата криза за компоненти да се чудя с какво да го сменям 
|
| Нед Юни 29, 2025 9:50 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: zerro cross detection
LTV814 + два резистора.
|
| Нед Юни 29, 2025 9:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ами ... чисто оптроннто решение също е вариант, но там нулата малко мърда, не че на някой му пука май толкова, това е за въпросното фазово управление .. май взех да се престаравам  п.с. мислех за AMC2310 но то иска захранване ... преди години бях праивл някакъв SSR с него, трябва да ровя да видя какво съм творил тогава, ама нали съм от най-подредените дори не се сещам име на проекта ....
|
| Нед Юни 29, 2025 10:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
къде не мърда (без MCU) 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Юни 29, 2025 10:07 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Едно малко старомодно решение е ако използваш малък мрежов трансформатор. От вторичната му страна ще можеш прецизно с компаратор да си следиш нулата + опция да си захранваш маломощната управляваща електроника от него.
Ако захранването на електрониката ти ще е импулсно - тогава отиваш на вариянта с оптрона. "Мърдането" за което говориш всъщност не е мърдане, а фазово изместване на сигнала в изхода на оптрона спрямо реалното преминаване през нулата. Ако имаш микроконтролер, това лесно ще можеш да го компенсираш с таймерната система при това в реално време, така че да получиш почти идеално преминаването през нулата на мрежовото напрежение. (Предполагам, че за фазов димер за мотор това едва ли ти е чак пък толкова важно...)
|
| Пон Юни 30, 2025 12:12 am |
|
 |
|
ToHu
|
ако изключим това, че май се престаравам, мърдането има два компонента, да не кажа три, а ако вземем да задълбаваме са и повече но като цяло всички те могат да с екомпенсират сравнително лесно. Изместванеот на фаза на база чисто физическо забавяне на сигнала в случая не играе, то е пренебрежимо спрямо честоата на сигнала. Ако обаче изпозлваш импулса по преден или заден фронт имаш изместване в зависимост от нивото при което получаваш фронта което се влияе от няколко фактора. На първо място това как генерираш импулса, ако е прост оптрон това ниво е сравнително "високо" да речем между 1-2 V. Тези 1-2 V дават фиксирано фазоизместване но само при сходни входни напрежения, между 120 и 240 V фазовото изместване значително ще се различава, относителната грешка може да е доста голяма но абсолютната не е кой знае каква. Вторият фактор е температурата, която също влияе и третият по-осезаем фактор са толерансите в компонентите. На практика нищо от това няма кой зане какво значение в моя случай при 50 /60 hz сигнал, грешката ще е доволно под 1%. Ако говорим за чисто фазово управление, а и дори да не е фазово, ако се изпозлва контролер реалната нула може бързо да бъде намерена на база преден и заден фронт, тя е в средата. Та когато е нужно да си по-близо до нулата, простият оптрон не е най-доброто решение, или не сам по себе си оптрон, оптрон компаратор, или компаратор - оптрон, или всякакви други трикове които от една страна работят при по-ниско ниво , примерно 100-200 mV а и защо не по-ниско, и от друга имат по-точен референс, и от трета осигуряват по-добра температурна стабилност. ... и всичко това като цяло е ненужно за 50 Hz, реално и на 400 Hz не е от голямо значение. Тия SSR-ти които правих трябваше да комутират до 600 Hz, по спомен ги тествах до 1200, дори и там няма съществено изместване на нулата със сравнително прости схемни решения. Сега като е само SSR нямаш много възможност за компенсации освен ако не го направиш по-умен от нужното, но в моя случай могад а компенсирам и на мексиканката дето ще го сглобява цикъла ...стига да имам обратна връзка за него Просто не ми се слага прост оптрон, макар и сигурно да ми свърши достатътчно работа, и се чудех няма ли нещо дето хем да е малко по точно, хем да не иска да го паса от към захранване. Сега като гледах PDF-а на 2310 се сетих, бях сложил някакъв драйвер но не краварския, който осигуряваше захранване и на детектора .. ама де го проекта един господ знае, но там така или иначе бях с MOSFET-и, за тая гад сигурно ще изпозлвам тиристор или триак, ще видим кое ще ми пасне като корпус / мощност. То направо си е за нова тема ... варианти много ... хем боли хем сърби .. в случая мързи ... а и бюджет гледам. На едното рамо е кацнало дяволчето което шепне сложи един MOSFET изправител, послед читав DC-DC и си пей .... на другото рамо англечето върти очи и повтаря, прекалено благ и бого не е драг, слагай един триак някое друго оптронче и не се знаимавай с глупости ..... и аз горкия изпадам в депресия и започвам да си пазаруивам сонди и скопове ..... 
|
| Пон Юни 30, 2025 12:54 am |
|
 |
|
ToHu
|
... седя смятам, гледам какво има ... май ще залитна към MOSFET вместо триак, верно цената ми скача но от към регулиране ще имам доста повече възможност, и най-вече от към раазсеяна мощност. Има не много скъпи мосфети които са 40-50 мОм, което при 10 А ще е 4-5 W и то разелено между два транзистора. С триака при 10 А ..... ммм доста ще пече, отделно там съм на фазово, докато мосфета си става като управляем тиристорен изправител, ще комутирам в 0, дори ОВ може да се пусне въпреки че не мисля, че е нужно, ще е доста по-тихо ...
|
| Пон Юни 30, 2025 3:10 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Може и да сложиш няколко мосфет в паралел и ще намалиш още съпротивлението... Или да опиташ SicMosfet...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Юни 30, 2025 10:51 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами харесах си едни които са 600 V 40 mom, мисля няма да има нужда да са в паралел, два срещуположно ще са ок. Ако станат повече драйвера може да е малък, въпреки че капацитета им не е голям
|
| Пон Юни 30, 2025 4:35 pm |
|
 |
|
stefan63
|
По каква схема се свързват транзисторите, ако не е тайна?
|
| Чет Юли 03, 2025 1:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
N канални, срещуположно с общи сортове и гейтове. Драйвера е между сорса и гейта, използвам изолиран драйвер. Храни се от страната на процесора.
|
| Чет Юли 03, 2025 2:17 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Апропо, тексасците имаха някакъв приличен чип за подобни цели - с вграден DC-DC и драйвер за мосфет. По спомен можеше да осигури 2А пиков ток за отпушване и 3А за запушване на транзисторите. Тоест, не се нуждаеш от изолирано захранване.
|
| Чет Юли 03, 2025 3:57 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Като са срещуположно свързани, обратните диоди в транзисторите какво ще ги правиш?
|
| Чет Юли 03, 2025 4:05 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Диодите си почиват...
|
| Чет Юли 03, 2025 4:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е те затова са два срещуположно. Диодите и те са един срещу друг. Виж пдф на тоя драйвер https://www.ti.com/product/TPSI3050?utm ... lsrc=aw.ds
|
| Чет Юли 03, 2025 5:00 pm |
|
|