| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Може да пробваш да ги завариш с електрожен. Почистваш лака от проводниците, усикваш ги около 1см, режеш със секачки края им така, че в сряза да присъстват краищата и на двата усукани проводника. После с клежи към които е свързана масата на електрожена хвашташ оголената от лак част на усуканите проводници на 5мм от краят им. Използваш коксов електрод (ако нямаш става и с "+" електрод на батерия 1.5V), който си хванал в ръкохватката на електрожена и с някакъв малък ток (10-20А, който опитно си установил колко да е като си правил проби за заваряване на други проводници със същото сечение) докосваш за секунда двата проводника в точката, където са срязани. Целта е да се получи стопено топче мед в края на усуканите проводници. Както в товавидео например. Изпробвал съм техниката като заварих по този начин всички кабели от инсталацията на моята къща.
|
| Чет Ное 07, 2024 10:32 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Да питам и аз нещо - Дойде ми за ремонт една платка на OBD диагностика за кола. Заляли са платката със смес от нещо като секундно лепило и някакъв бял прах. Как се сваля това чудо без да се повреди платката и залятите с неого компоненти, за да може да се ремонтира устройството?
Пробвах да нагрявам с мини пистолет за гореш въздух и замириса точно като на секундно лепило. омеква съвсем леко при нагряване, но не мога безопасно да го сваля с изстъргване.
Някакви идеи каво е това и как се сваля?
|
| Чет Ное 07, 2024 10:38 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Секундно лепило с готварска сода. Съществува поверие, че така слепката става здрава и неразрушима. Не го нагрявай или поне да не е на закрито,че изпаренията са много отровни- основна съставка на секундното лепило е цианакрилат.
|
| Чет Ное 07, 2024 11:05 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 |  |  |  | emilvtc написа: Може да пробваш да ги завариш с електрожен. Почистваш лака от проводниците, усикваш ги около 1см, режеш със секачки края им така, че в сряза да присъстват краищата и на двата усукани проводника. После с клежи към които е свързана масата на електрожена хвашташ оголената от лак част на усуканите проводници на 5мм от краят им. Използваш коксов електрод (ако нямаш става и с "+" електрод на батерия 1.5V), който си хванал в ръкохватката на електрожена и с някакъв малък ток (10-20А, който опитно си установил колко да е като си правил проби за заваряване на други проводници със същото сечение) докосваш за секунда двата проводника в точката, където са срязани. Целта е да се получи стопено топче мед в края на усуканите проводници. Както в товавидео например. Изпробвал съм техниката като заварих по този начин всички кабели от инсталацията на моята къща. |  |  |  |  |
Да припомня, че говорим за завършено изделие, с изрязани на подходяща дължина изводи, импрегнирано, с изолационни шлауси и т,н. Каквото и да се прави с по-висока температура трябва да приключи за половин до една секунда на извод, иначе джаджата ще се оджаджи. Затова и не съм разсъждавал на тема аргон, въпреки че бакъра се заварява добре. А според мен заваряване на бакър без защитна газова среда е грешка (като в примера с коксовия електрод). ************** Тони, дай линк или покажи картинка за да се ориентирам какво имаш предвид?
|
| Чет Ное 07, 2024 11:31 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Понеже спомена запояване в лустърклеми, реших че имаш дължина на проводниците поне 1см, което е достатъчно за заваряването, което споменах. За газовата среда - принципно е както казваш. Ако решиш можеш да обдухваш с аргон зоната на консовия електрод, но от моя опит - няма нужда. Стопената мед под формата на медно топче в края на усуканите проводници със сигурност осигурява много по-добър контакт между тях в сравнение със всакакво усукване или притискане с клеми, пък били те и WAGO.
|
| Чет Ное 07, 2024 12:12 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ваго... Всъщност в пружинните клеми на Ваго няма нищо иновативно. Подобни клеми съществуват от десетилетия, и са произвеждани и все още се произвеждат от не по-малко реномирани производители. Ако Ваго изобщо минава за такъв...
|
| Чет Ное 07, 2024 12:32 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
WAGO - просто са лесно достъпни в БГ всевъзможни джигитайци ги произваждат
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Ное 07, 2024 12:39 pm |
|
 |
|
nik
|
Пробвай с ацетон, по принцип разтваря цианоакрилатните лепила, но ще разтвори и много други пластмаси наоколо, тъй че внимателно
|
| Чет Ное 07, 2024 4:01 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ако те е "страх" от ацетона - пробвай Кореселин ( без съдържание на ацетон - прецаква пластмаси ) някога чистехме GSM-и  ... по-късно се появиха "фешън разтвори" за чистене
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Ное 07, 2024 4:07 pm |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
За лепилото: изопропилов алкохол.
|
| Чет Ное 07, 2024 4:55 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Имаше едни юнаци които освен по-нормални лепила продаваха и някакви извращения като лепило за полиетилен или полипропилен. Та в техния сайт съм мяркал чистител за цианакрилатни лепила. https://ld-gmbh.com/bg/products-1_1509Не съм го използвал, и не знам какво друго чисти. Да не се окаже, че чисти платката заедно с компонентите. 
|
| Чет Ное 07, 2024 5:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Лепилата за цианоакрили работят, аз изпозлвам на 3М, ама точно сега ми е трудно да видя номер, като ми мине мързела ще се разходя до склада. Лепилото го чисти добре, не съм забелязвал много да поврежда пластмасите, ние лепим акрил и абс.
Ицо те за такова говоря, не знам дали ще ти свърши работа.
|
| Чет Ное 07, 2024 7:06 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Мислех за нещо подобно, но ушаците му за запояване трябва да са настрани. Не знам дали съществува такава джаджа, но ще погугля.
|
| Чет Ное 07, 2024 10:22 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
На платката има SMD бобинки. Тези разтворители за секундното лепило дали няма да разтворят и изолацията на намотките им? Ако това стане - упражнението се обезмисля ...
|
| Пет Ное 08, 2024 9:25 am |
|
 |
|
itso.t
|
Край, окупирам темата. Някой да е попадал на регулируем източник на ток (DC) от порядъка 10 - 100A / 1- 3V, и разбира се да позволява прецизно регулиране и следене на тока? Първата идея за самоделка която му хрумва е да преправя някой VRM от компютърно дънце, макар и да не съм убеден, че задачата ще е тривиална. Други идеи? Ако е нещо готово, да не е на цената на органи за донорство...
|
| Пон Ное 11, 2024 7:26 pm |
|
|