Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
itso.t написа:
Първи въпрос - надежден начин за снаждане на намотките, изпълним в стандартни условия. Тоест, нямам машина за ултразвуково заваряване, нямам и подходящ пункшвайц който може да завари надеждно 2 мм. емайлиран проводник.
Нещо друго подходящо за целта?

Може да пробваш да ги завариш с електрожен.
Почистваш лака от проводниците, усикваш ги около 1см, режеш със секачки края им така, че в сряза да присъстват краищата и на двата усукани проводника. После с клежи към които е свързана масата на електрожена хвашташ оголената от лак част на усуканите проводници на 5мм от краят им. Използваш коксов електрод (ако нямаш става и с "+" електрод на батерия 1.5V), който си хванал в ръкохватката на електрожена и с някакъв малък ток (10-20А, който опитно си установил колко да е като си правил проби за заваряване на други проводници със същото сечение) докосваш за секунда двата проводника в точката, където са срязани.
Целта е да се получи стопено топче мед в края на усуканите проводници.

Както в товавидео например.

Изпробвал съм техниката като заварих по този начин всички кабели от инсталацията на моята къща.

Чет Ное 07, 2024 10:32 am
Профил

Да питам и аз нещо - Дойде ми за ремонт една платка на OBD диагностика за кола. Заляли са платката със смес от нещо като секундно лепило и някакъв бял прах. Как се сваля това чудо без да се повреди платката и залятите с неого компоненти, за да може да се ремонтира устройството?

Пробвах да нагрявам с мини пистолет за гореш въздух и замириса точно като на секундно лепило.
омеква съвсем леко при нагряване, но не мога безопасно да го сваля с изстъргване.

Някакви идеи каво е това и как се сваля?

Чет Ное 07, 2024 10:38 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

emilvtc написа:
Заляли са платката със смес от нещо като секундно лепило и някакъв бял прах.

Секундно лепило с готварска сода. Съществува поверие, че така слепката става здрава и неразрушима.
Не го нагрявай или поне да не е на закрито,че изпаренията са много отровни- основна съставка на секундното лепило е цианакрилат.

Чет Ное 07, 2024 11:05 am
Профил
Аватар

emilvtc написа:
Може да пробваш да ги завариш с електрожен.
Почистваш лака от проводниците, усикваш ги около 1см, режеш със секачки края им така, че в сряза да присъстват краищата и на двата усукани проводника. После с клежи към които е свързана масата на електрожена хвашташ оголената от лак част на усуканите проводници на 5мм от краят им. Използваш коксов електрод (ако нямаш става и с "+" електрод на батерия 1.5V), който си хванал в ръкохватката на електрожена и с някакъв малък ток (10-20А, който опитно си установил колко да е като си правил проби за заваряване на други проводници със същото сечение) докосваш за секунда двата проводника в точката, където са срязани.
Целта е да се получи стопено топче мед в края на усуканите проводници.

Както в товавидео например.

Изпробвал съм техниката като заварих по този начин всички кабели от инсталацията на моята къща.

Да припомня, че говорим за завършено изделие, с изрязани на подходяща дължина изводи, импрегнирано, с изолационни шлауси и т,н.
Каквото и да се прави с по-висока температура трябва да приключи за половин до една секунда на извод, иначе джаджата ще се оджаджи.
Затова и не съм разсъждавал на тема аргон, въпреки че бакъра се заварява добре.

А според мен заваряване на бакър без защитна газова среда е грешка (като в примера с коксовия електрод).

Тони, дай линк или покажи картинка за да се ориентирам какво имаш предвид?

Чет Ное 07, 2024 11:31 am
Профил

Понеже спомена запояване в лустърклеми, реших че имаш дължина на проводниците поне 1см, което е достатъчно за заваряването, което споменах.
За газовата среда - принципно е както казваш. Ако решиш можеш да обдухваш с аргон зоната на консовия електрод, но от моя опит - няма нужда. Стопената мед под формата на медно топче в края на усуканите проводници със сигурност осигурява много по-добър контакт между тях в сравнение със всакакво усукване или притискане с клеми, пък били те и WAGO.

Чет Ное 07, 2024 12:12 pm
Профил
Аватар

Ваго... Всъщност в пружинните клеми на Ваго няма нищо иновативно. Подобни клеми съществуват от десетилетия, и са произвеждани и все още се произвеждат от не по-малко реномирани производители. Ако Ваго изобщо минава за такъв...

Чет Ное 07, 2024 12:32 pm
Профил
Аватар

Цитат:
няма нищо иновативно.

WAGO - просто са лесно достъпни в БГ
всевъзможни джигитайци ги произваждат

Чет Ное 07, 2024 12:39 pm
Профил ICQ

emilvtc написа:
Да питам и аз нещо - Дойде ми за ремонт една платка на OBD диагностика за кола. Заляли са платката със смес от нещо като секундно лепило и някакъв бял прах. Как се сваля това чудо без да се повреди платката и залятите с неого компоненти, за да може да се ремонтира устройството?

Пробвах да нагрявам с мини пистолет за гореш въздух и замириса точно като на секундно лепило.
омеква съвсем леко при нагряване, но не мога безопасно да го сваля с изстъргване.

Някакви идеи каво е това и как се сваля?

Пробвай с ацетон, по принцип разтваря цианоакрилатните лепила, но ще разтвори и много други пластмаси наоколо, тъй че внимателно

Чет Ное 07, 2024 4:01 pm
Профил
Аватар

ако те е "страх" от ацетона - пробвай Кореселин ( без съдържание на ацетон - прецаква пластмаси )
някога чистехме GSM-и :D ... по-късно се появиха "фешън разтвори" за чистене

Чет Ное 07, 2024 4:07 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

За лепилото: изопропилов алкохол.

Чет Ное 07, 2024 4:55 pm
Профил
Аватар

Имаше едни юнаци които освен по-нормални лепила продаваха и някакви извращения като лепило за полиетилен или полипропилен. Та в техния сайт съм мяркал чистител за цианакрилатни лепила. https://ld-gmbh.com/bg/products-1_1509

Не съм го използвал, и не знам какво друго чисти. Да не се окаже, че чисти платката заедно с компонентите. :D

Чет Ное 07, 2024 5:16 pm
Профил

Лепилата за цианоакрили работят, аз изпозлвам на 3М, ама точно сега ми е трудно да видя номер, като ми мине мързела ще се разходя до склада. Лепилото го чисти добре, не съм забелязвал много да поврежда пластмасите, ние лепим акрил и абс.

Ицо те за такова говоря, не знам дали ще ти свърши работа.

Прикачени файлове:
stb.jpeg
stb.jpeg [ 5.29 KiB | Прегледано 1774 пъти ]
Чет Ное 07, 2024 7:06 pm
Профил
Аватар

Мислех за нещо подобно, но ушаците му за запояване трябва да са настрани. Не знам дали съществува такава джаджа, но ще погугля.

Чет Ное 07, 2024 10:22 pm
Профил

На платката има SMD бобинки. Тези разтворители за секундното лепило дали няма да разтворят и изолацията на намотките им? Ако това стане - упражнението се обезмисля ...

Пет Ное 08, 2024 9:25 am
Профил
Аватар

Край, окупирам темата. :D

Някой да е попадал на регулируем източник на ток (DC) от порядъка 10 - 100A / 1- 3V, и разбира се да позволява прецизно регулиране и следене на тока?

Първата идея за самоделка която му хрумва е да преправя някой VRM от компютърно дънце, макар и да не съм убеден, че задачата ще е тривиална.
Други идеи? Ако е нещо готово, да не е на цената на органи за донорство...

Пон Ное 11, 2024 7:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286 ... 315  Следваща