|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:34 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Точно така мисля да го направя, с изключение на това, че сср-а ще си е напълно изцяло китайски.  Взел съм няколко (40А версия) да си ги менкам като горнат. Тия зеро кросс сср-и са ми последното велико откритие от тоя форум, още от проекта с електрическото одеало.  Умирам от кеф, че цялата електроника става егати елементарната, всичко се прави за удобството на малоумните програмисчета. 
|
| Сря Юли 24, 2024 4:39 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
То винаги е по-лесно да купиш, ама аз си имам хобита. 
|
| Сря Юли 24, 2024 4:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Кой знае... Котлоните бяха налични (изостанали след подмяна с по-модерни), терморегулаторите бяха налични, SSR бяха налични, термодвойките, ключове и останалата кинкалерия също. Позанимавах приятел мебелист с малко часпром. След това малко шлайфане, лакиране, шлайфане, лакиране, и така докато ми писна, и толкова. Апропо, не помня откъде ми изпаднаха SSR, но са безобразни - 650V / 75A или нещо подобно. Дори не им хрумва да загряват. Сиромашия... 
|
| Сря Юли 24, 2024 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз така си правих UV сушилня за 3д принтера ... не се върза по-евтино от тая на формлабс, но пък е в тон с мебелите 
|
| Сря Юли 24, 2024 9:15 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Питането ми е за този воден вентилаторен конвектор. Въпроса е някой има ли идея вентилаторите в този вид техникак как се управляват? Намерих монтажната схема на контролера, която прикачам като атачнат файл. Мотора на вентилатора има 5 проводника, като има 4 степени на скоростта на въртене. Възможно ли е единият проводник да е общ и свързан към нулата, а в зависомост от желаните обороти - един от останалите 4 проводника да трябва да се свърже към фазата? (Нямам контролера физически, за видя какво има на платката)
|
| Чет Юли 25, 2024 5:32 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Трудно е да се отгатне по тая картинка. Какво съм виждал по климатици: - асинхронен двигател работещ на 220V, с няколко отделни секции за различните скорости - асинхронен двигател работещ на 220V, с фазово управление - трифазен DC бръшлес двигател с интегриран в двигателя драйвер. Захранва се с изправено мрежово напрежение. Май се управляваше с ШИМ, но не съм сигурен на 100%. Забравил съм... Връщаше сигнал от тахо.
|
| Чет Юли 25, 2024 6:58 pm |
|
 |
|
azxc33
Ранг: Минаващ
|
Мотора е от третия вид, за който споменава Ицо. Безчетков DC с вграден драйвер. Всички вътрешни тела на стандартен съвременен климатик са с такива.
Разположението на пиновете са най-често: +310VDC - самотното перо в крайно ляво. 0VDC - "маса". +15VDC - захранване за драйвера в мотора. 0-5VDC - управляващо постоянно напрежение от платката. Задава оборотите на вентилатора. Сигнал обороти - обратна връзка от мотора. Импулси с амплитуда 15V честота до 400Hz max.
Мощността на тези мотори варира от 15-60W. Тука като го гледам е най малкия 15W.
|
| Пет Юли 26, 2024 9:34 am |
|
 |
|
nik
|
От съвременната техника най честото което стещам е мотор с вграден драйвер Фаза, нула - захранване към драйвера 10V, Vref, маса - излизат от драйвера за потенциометър с който се регулират оборотите, или пък външно управление с напрежение 0-10V
Ако е старата система на асинхронен с повече изводи от намотките лесно ще го познаеш с мултицет - всяка жица ще има връзка с всяка, и то ниско съпротивление
|
| Пет Юли 26, 2024 7:32 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Имам и друг тъп въпрос свързан с монофазен AC мотор. Имам компресор за климатик с монофазен асинхронен мотор, който има стартов ток 60Ампера. Гледам разни софт-стартери за мотори из нета като този и не мога да си обесня как таботи това чудо, каква я върши и въобще някаква върши ли я. Някой може ли да даде сламка как точно работи и каква я вършат този вид устройства? Трифазния честотен инвертор е ясно какработи, но тази монофазна чудесия, която май е и със симистори как работи? Нещо като фазов димер ли е? Става ли за свързване към мотор на компресор?
|
| Пет Юли 26, 2024 11:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Конкретно за компресори софтстартерите не са много ок. Сега климатика не го знам колко натоварен тръгва, но за въздушен компресор по-скоро е беля, може да не успее да завърти.
|
| Съб Юли 27, 2024 12:23 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Софтстартера дали ще е за монофазен или трифазен е все едно и също - триак и фазов регулатор (димер) - според настроеното време включва на настроен градус (ако евентуално има настройка за градуса) след което включва с контактор директно. Трифазните обикновено са с два триака и третата фаза директно. Плавното тръгване на практика е изнасилване на мотора със огромно плъзгане (slip) докато се развърти, но пък тока не е до небесата. Същия е ефекта при пуск звезда->триъгълник на трифазен мотор.
|
| Съб Юли 27, 2024 10:00 am |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Как се минава през новите бариери дето са ги натуряли по паркинзите на Билла и Т-Маркет с кола с десен волан ( как да си дръпна билетчето от колонката до левия прозорец без фокуси а'ла Фред Флинстоун)? Дали на влизане бариерата ще се отвори само по номера на колата?
|
| Нед Юли 28, 2024 1:42 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Зависи от бариерата. Тука в Разград на Била сложиха бариера преди няколко месеца и първо я бяха пуснали с билетчета, обаче е на такова криво място че е направила жестоко задръстване на главен булевард. Само след 2-3 дни я вдигнаха. След 1-2 седмици вече беше направена да отваря по номер. На излизане отваря ако не си надхвърлил там колкото часа на ден ти дава безплатно. Иначе - стинки в процепа и излизаш.
|
| Нед Юли 28, 2024 2:47 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
Преди да правя извращения по платката, тактилен бутон диря, като този - http://store.comet.bg/Catalogue/Product/21419 , но постоянно окъсени са изводите на всяка от късите страни на бутона, а при натискане връзката е между двете къси страни, а не както другите тактили.
|
| Сря Авг 14, 2024 10:15 am |
|
 |
|
nik
|
някой разпознава ли това кодиране? как се казва? някаква вариация на манчестър вероятно? може да е нещо нестандартно на картинката са показани 8 бита, но реално варират - 8, 16, 24 или 32 бита в един пакет времената са следните: break - 2ms, MAB - 500us, startbit/D0-D7 - 1ms има ли лесен вариант pulseview да го разкодира правилно?
ще трябва да напиша програма за контролер който да разкодира такъв сигнал, та всякаква информация ще е полезна, ако е нещо стандартно - примерна програма ще ми спести много ядове
|
| Сря Авг 14, 2024 10:48 pm |
|
|