|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:36 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
Схема на хибриден соларен инвертор
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Схема на хибриден соларен инвертор
Търся схеми на каквито и да е хибридни соларни инвертори - монофазни и трифазни, които могат да работят и без батериии. Някой да може да помогне с линк или схема?
(до момента намерих няколко сервизни ръководства, но в тях няма схема )
|
| Нед Юни 30, 2024 5:21 pm |
|
 |
|
bobihot
|
 Re: Схема на хибриден соларен инвертор
Разработваме си с МЦУ управление. Не сме пуснали производство.
|
| Вто Окт 15, 2024 4:26 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
|
| Сря Окт 16, 2024 6:54 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Това е само частта от соларния инвертор, която от DC 400V прави sine 220V AC, но без синхронизация с мрежата. Преди време си поръчах такъв, но още не съм опрял до него.
Това, което ме интересува е DC/DC частта между соларните панели и да кажем преобразувател като този. Т.е. DC/DC, което от последователно (да кажем 3 *40V = 120V) или паралелно (3 панела по 40V) свързани соларни панели с галванично разделяне да направи в изхода си да кажем DC 330 или 400 V. Въпроса ми беше по-скоро от гледна точка на топоилогия на конвертора/конверторите, КПД и минимизиране на броя на силови трафове, бобини и кондензатори.
За моя случай се ориентирам към топология с микро инвертори 500 или 1500W с вход 35-43V, с изходи свързани на 330(400)V DC бъс. (Има доста евтини мощни , но нисковолтови (55-80V) транзистори с много ниско съпротивление на канала )
п.п. Надявам се при една по-студена зима европейците да се сетят най-накрая, че "озеленяването" е чудесна идея, но към момента е пълна педерастия, за която нямаме технологии, с които да заменим съществуващите "не-зелени" електроцентрали, като по този начин да се обезмислят и напъните на нашите родни евро-педали, подтиквани от родните (и не само) схемаджии за рязане на родния ни енергиен клон, на който седим и се крепим.
|
| Сря Окт 16, 2024 10:15 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Малиии - от кога не съм поглеждал  Емо - няма как да се избяга от класическия buck/boost с дроселите. На него е "закачено" и MPPT-то и ако е по-мощничък инвертора даже са и повечко. Стотачките на Хуавей са с по 10 MPPT-та и съответно толкова бууст конвертори. С по 2 стринга на MPPT. Работят на до 1000 волта. На трифазните DC бъса им е седи на около 750 волта обикновено. Паралелно връзване на панели никога не е добра идея. Винаги гледам да имам по около 650 - 750 волта на стринг на празен ход и да слагам колкото се може по малко в паралел. На едно място имаме една централа дето я прави един глупак и сложи два много различни стрнга на едно MPPT - За да го оправя трябва да отида през ноща, щото постоянно текат едни обратни тоци през по малкия стринг.
|
| Вто Окт 29, 2024 1:48 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|