Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Grubi написа:
@Bai Ui, кажи какъв е тоя барабан за револвер - много фешън изглежда. Наистина е яко :)

Това е мозъкът ма машината - централния контролер, състои се от две стиковани платки, горната е с конектори за сензорите и силовите управления на двигателите а долната е с два PIC32 контролера и три SPARTAN6 FPGA. Единия от пиковете го играе сървър с уеб приложение за настройки на машината, задават се какви инструменти има монтирани на турета (барабана), кой на каква позиция и също кой сензор и силов контролер на кой конектор е свързан, параметри, тип на тегловната клетка и др. това още преди да се заговори масово за IoT. Всичко на платките на контролера съм запоявал на ръка, фърмуера за двата пика, VHDL кода за трите матрици, уеб сървъра, джава софтуера за тестване на машината, вижда се на видеото, всичко е правено от мен. Също и електрониката - схеми, платки ако вече не е станало ясно :-).

Прикачени файлове:
IMG_2100.JPG
IMG_2100.JPG [ 1.92 MiB | Прегледано 5011 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_1869.JPG
IMG_1869.JPG [ 1.68 MiB | Прегледано 5011 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_1979.JPG
IMG_1979.JPG [ 1.25 MiB | Прегледано 5011 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_2106.JPG
IMG_2106.JPG [ 1.99 MiB | Прегледано 5011 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_2107.JPG
IMG_2107.JPG [ 2.41 MiB | Прегледано 5011 пъти ]

Пет Апр 26, 2024 3:55 pm
Профил

Още малко снимки от машината
Прикачени файлове:
IMG_1975.JPG
IMG_1975.JPG [ 1.06 MiB | Прегледано 5009 пъти ]

Прикачени файлове:
IMG_1976.JPG
IMG_1976.JPG [ 1.49 MiB | Прегледано 5009 пъти ]

Тук се вижда мотора за Z оста и силовото управление

Прикачени файлове:
IMG_1977.JPG
IMG_1977.JPG [ 1.14 MiB | Прегледано 5009 пъти ]

Пет Апр 26, 2024 3:59 pm
Профил
Аватар

Доста работа... благодаря за снимките. Интересно.

Пет Апр 26, 2024 6:41 pm
Профил

Bai Ui написа:
.....

Не знам вие как "преживявате", когато толкова работа отиде на практика в коша (няма серийно производство в случая). Лично на мен ми идва да вдигна белия флаг.

Евала за работата.

Пет Апр 26, 2024 8:01 pm
Профил

Ами лично аз проблеми нямам, това са две, дори три отделни работи и всяка на мен си ми е ок сама за себе си. Едното е да го проектираш, подкараш, докажеш че работи. Второто е да го докараш до производство, а третото е да го произвеждаш. На мен най-ми допада началото на първата и най-вече втората, третата ми е най-неприятна но и тя си има чара :D

Пет Апр 26, 2024 10:28 pm
Профил

dan написа:
Не знам вие как "преживявате", когато толкова работа отиде на практика в коша (няма серийно производство в случая). Лично на мен ми идва да вдигна белия флаг.

Евала за работата.

Чувствам се отлично, благодаря! Фирмата ми предостави много добри условия за трупане на опит и професионално развитие, от които се възползвах максимално. Не всичко от постигнатото е на вятъра, благодарение на работата ми на всички стари модели стъпковите мотори се замениха с BLDC, машините станаха по-бързи и безшумни, дори се наложи на някои машини да добавят електронен "шум" - на всеки 5 оборота на Z мотора се генерира тикане с различен тон за движение нагоре/надолу защото клиентите се оплакваха че на новите машини не могат да разберат дали работят или не. Аз си свърших работата отлично, отделът който оглавявах (R&D) се занимава основно с генериране на иновативни идеи, новите машини по принцип се проектират в централата на фирмата-майка, която е немска със седалище в Улм. Няколко пъти съм пътувал до там за да се срещна с техните инженери и да им обясня какво точно правя за да постигна резултати, които никой не вярваше поначало че са възможни изобщо, ами единият инженер е специалист по електродвигатели, друг по захранвания, трети прави платките, фърмуер специалиста им пише само на асемблер, хабер си няма от С, нямат FPGA специалист а шеф на отбора е механичен инженер. Аз съм доволен от постигнатото, както Тони каза - удовлетворението да видиш че идеята ти работи е достатъчно за да оправдае хвърления труд.

Съб Апр 27, 2024 1:45 am
Профил
Аватар

За това се казва развой. Я си представи тия по космическите, военни, че и автомобилни програми - правят работещ прототип, че и дори малка серия и после им казват - отива в архива, или просто - няма да го бъде. Остава удовлетворението, знанията, опита, удоволствието да свършиш нещо сам или с екипа си. Хубаво е, че има фирми които дават възможност, време и средста за развой на уникални неща и че има хора, които намират сили и упорство да го правят.

Съб Апр 27, 2024 9:41 am
Профил
Аватар

А всъщност тия уникални неща са банални процеси през които са минали всички заобикалящи ни вещи. Всяка с нейните си особености...

Съб Апр 27, 2024 9:49 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Grubi написа:
За това се казва развой. Я си представи тия по космическите, военни, че и автомобилни програми - правят работещ прототип, че и дори малка серия и после им казват - отива в архива, или просто - няма да го бъде. Остава удовлетворението, знанията, опита, удоволствието да свършиш нещо сам или с екипа си. Хубаво е, че има фирми които дават възможност, време и средста за развой на уникални неща и че има хора, които намират сили и упорство да го правят.

Е, в корейските производители(и предимно азиатските) на смартфони, по принцип поне два екипа се състезават да генерират идеи за новия модел телефон(за следващата година. На който екип харесат и одобрят идеята, остават на работа, а другите ги уволняват :!: така че радвайте се, че като скрапнат проекта при вас, той остава в архива, а вие оставате на работа :)
П.с. само да уточня става дума за южнокорейски а не севернокорейски производител :) предполагам, че в северна корея е малко по-строго наказанието за изоставане от плана за следващата година....

Нед Май 05, 2024 8:40 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
...така че радвайте се, че като скрапнат проекта при вас, той остава в архива, а вие оставате на работа...

Открай време има глад за квалифицирани кадри. Тия корейски номера да си ги пробутват в Корея. В цивилизования свят ще се фанат за палците. :lol:

Нед Май 05, 2024 11:11 pm
Профил

Напротив по хуманно, представи си да останеш на улицата, гладен, жаден ..в тая жега ...бавна и мъчителна смърт, къде по хуманно е да те разстрелят.

Нед Май 05, 2024 11:11 pm
Профил

MYXATA написа:
Е, в корейските производители(и предимно азиатските) на смартфони, по принцип поне два екипа се състезават да генерират идеи за новия модел телефон..

Така е било при Стив Джобс в Апъл, два тийма се състезават да разработят новия модел компютри, печелившият тийм си запазва позициите, лузърите отиват при Стив Восняк да доизкусоряват старите модели, които все още се продават.

Пон Май 06, 2024 10:22 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Bai Ui написа:
Още малко снимки от машината...

Страхотен проект, невероятен, перфектен резултат!
Иначе, производството и реализацията все пак не е наш (на развоя) проблем. Често, по една или друга причина се случва точно така.

Вто Юни 04, 2024 8:38 am
Профил

milmar написа:
Страхотен проект, невероятен, перфектен резултат!
Иначе, производството и реализацията все пак не е наш (на развоя) проблем. Често, по една или друга причина се случва точно така.

Мерси. Както споменах и преди достатъчно е да се въведат в производство дори само някои нови техники, използвани при разработката за да се осмисли донякъде труда. В смисъл да се осмисли в полза на компанията, иначе ползите за разработчика са неоспорими :D.

Вто Юни 04, 2024 11:54 am
Профил
Аватар

Ами не - ако не доставиш това, което си обещал - си търсиш нова работа, ако случайно няма други проекти.
Случайно има, но ако свършат - просто знаеш какво те чака, особено ако фирмената каса не е много пълна.
Мисля си, че това е нормалния начин - затова хората и пестят (понякога), понеже се случват фалове.
А понякога доставяш това което си обещал, и пак оставаш без работа. Ха сега, де?

Вто Юни 04, 2024 1:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 89  Следваща