|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 8:18 am
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Това е мозъкът ма машината - централния контролер, състои се от две стиковани платки, горната е с конектори за сензорите и силовите управления на двигателите а долната е с два PIC32 контролера и три SPARTAN6 FPGA. Единия от пиковете го играе сървър с уеб приложение за настройки на машината, задават се какви инструменти има монтирани на турета (барабана), кой на каква позиция и също кой сензор и силов контролер на кой конектор е свързан, параметри, тип на тегловната клетка и др. това още преди да се заговори масово за IoT. Всичко на платките на контролера съм запоявал на ръка, фърмуера за двата пика, VHDL кода за трите матрици, уеб сървъра, джава софтуера за тестване на машината, вижда се на видеото, всичко е правено от мен. Също и електрониката - схеми, платки ако вече не е станало ясно  .
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Апр 26, 2024 3:55 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Още малко снимки от машината Тук се вижда мотора за Z оста и силовото управление
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Апр 26, 2024 3:59 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12100 Местоположение: Гьотеборг
|
Доста работа... благодаря за снимките. Интересно.
|
| Пет Апр 26, 2024 6:41 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не знам вие как "преживявате", когато толкова работа отиде на практика в коша (няма серийно производство в случая). Лично на мен ми идва да вдигна белия флаг. Евала за работата.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Апр 26, 2024 8:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Ами лично аз проблеми нямам, това са две, дори три отделни работи и всяка на мен си ми е ок сама за себе си. Едното е да го проектираш, подкараш, докажеш че работи. Второто е да го докараш до производство, а третото е да го произвеждаш. На мен най-ми допада началото на първата и най-вече втората, третата ми е най-неприятна но и тя си има чара 
|
| Пет Апр 26, 2024 10:28 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Чувствам се отлично, благодаря! Фирмата ми предостави много добри условия за трупане на опит и професионално развитие, от които се възползвах максимално. Не всичко от постигнатото е на вятъра, благодарение на работата ми на всички стари модели стъпковите мотори се замениха с BLDC, машините станаха по-бързи и безшумни, дори се наложи на някои машини да добавят електронен "шум" - на всеки 5 оборота на Z мотора се генерира тикане с различен тон за движение нагоре/надолу защото клиентите се оплакваха че на новите машини не могат да разберат дали работят или не. Аз си свърших работата отлично, отделът който оглавявах (R&D) се занимава основно с генериране на иновативни идеи, новите машини по принцип се проектират в централата на фирмата-майка, която е немска със седалище в Улм. Няколко пъти съм пътувал до там за да се срещна с техните инженери и да им обясня какво точно правя за да постигна резултати, които никой не вярваше поначало че са възможни изобщо, ами единият инженер е специалист по електродвигатели, друг по захранвания, трети прави платките, фърмуер специалиста им пише само на асемблер, хабер си няма от С, нямат FPGA специалист а шеф на отбора е механичен инженер. Аз съм доволен от постигнатото, както Тони каза - удовлетворението да видиш че идеята ти работи е достатъчно за да оправдае хвърления труд.
|
| Съб Апр 27, 2024 1:45 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12100 Местоположение: Гьотеборг
|
За това се казва развой. Я си представи тия по космическите, военни, че и автомобилни програми - правят работещ прототип, че и дори малка серия и после им казват - отива в архива, или просто - няма да го бъде. Остава удовлетворението, знанията, опита, удоволствието да свършиш нещо сам или с екипа си. Хубаво е, че има фирми които дават възможност, време и средста за развой на уникални неща и че има хора, които намират сили и упорство да го правят.
|
| Съб Апр 27, 2024 9:41 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12767 Местоположение: София
|
А всъщност тия уникални неща са банални процеси през които са минали всички заобикалящи ни вещи. Всяка с нейните си особености...
|
| Съб Апр 27, 2024 9:49 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 |  |  |  | Grubi написа: За това се казва развой. Я си представи тия по космическите, военни, че и автомобилни програми - правят работещ прототип, че и дори малка серия и после им казват - отива в архива, или просто - няма да го бъде. Остава удовлетворението, знанията, опита, удоволствието да свършиш нещо сам или с екипа си. Хубаво е, че има фирми които дават възможност, време и средста за развой на уникални неща и че има хора, които намират сили и упорство да го правят. |  |  |  |  |
Е, в корейските производители(и предимно азиатските) на смартфони, по принцип поне два екипа се състезават да генерират идеи за новия модел телефон(за следващата година. На който екип харесат и одобрят идеята, остават на работа, а другите ги уволняват  така че радвайте се, че като скрапнат проекта при вас, той остава в архива, а вие оставате на работа  П.с. само да уточня става дума за южнокорейски а не севернокорейски производител  предполагам, че в северна корея е малко по-строго наказанието за изоставане от плана за следващата година....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Май 05, 2024 8:40 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12767 Местоположение: София
|
Открай време има глад за квалифицирани кадри. Тия корейски номера да си ги пробутват в Корея. В цивилизования свят ще се фанат за палците. 
|
| Нед Май 05, 2024 11:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Напротив по хуманно, представи си да останеш на улицата, гладен, жаден ..в тая жега ...бавна и мъчителна смърт, къде по хуманно е да те разстрелят.
|
| Нед Май 05, 2024 11:11 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Така е било при Стив Джобс в Апъл, два тийма се състезават да разработят новия модел компютри, печелившият тийм си запазва позициите, лузърите отиват при Стив Восняк да доизкусоряват старите модели, които все още се продават.
|
| Пон Май 06, 2024 10:22 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Страхотен проект, невероятен, перфектен резултат! Иначе, производството и реализацията все пак не е наш (на развоя) проблем. Често, по една или друга причина се случва точно така.
|
| Вто Юни 04, 2024 8:38 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Мерси. Както споменах и преди достатъчно е да се въведат в производство дори само някои нови техники, използвани при разработката за да се осмисли донякъде труда. В смисъл да се осмисли в полза на компанията, иначе ползите за разработчика са неоспорими  .
|
| Вто Юни 04, 2024 11:54 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами не - ако не доставиш това, което си обещал - си търсиш нова работа, ако случайно няма други проекти. Случайно има, но ако свършат - просто знаеш какво те чака, особено ако фирмената каса не е много пълна. Мисля си, че това е нормалния начин - затова хората и пестят (понякога), понеже се случват фалове. А понякога доставяш това което си обещал, и пак оставаш без работа. Ха сега, де?
|
| Вто Юни 04, 2024 1:01 pm |
|
|