Отговори на тема  [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща
Избор на лабораторно захранване. 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
Да кажем, че от 0 до 50 е супер при няколко ампера. За честотата - 50Hz. Това което предлагаш го търсих и си мислех да му сложа стъпков мотор и да има обратна връзка ама става упражнение за луди. И в крайна сметка търсих нещо готово. Иначе отделно ще ми трябва друг от 0-240/250V там е ясно, че ще е с траф който може да се регулира защото с транзистори няма да стане скоро. Иначе за малките напрежения мисля да пробвам с линеен стабилизатор свързан в изхода на грец и обратната му връзка да е към товара.

Чет Яну 25, 2024 3:43 pm
Профил
Аватар

velio написа:
nikolay.kolev написа:
Здравейте, някой използва ли регулеруемо захранване за променливо напрежение. Рових се но за жалост има само марки които са доста скъпи.

Ние си купихме наскоро AC6802B Keysight. Не е от евтините, ама в общата схема не е и кой знае колко скъпо.
Има алтернативи на Extech (сега се казват EEC). Преди имаше относително добри цени, за 1kVA. Ама сега не знам вече.
GWInstek също имат...
APS-7000

Реално това са си инвертори.

AC6802B Keysight си е 10+ К което честно казано ми идва в повече за уред който бих ползвал няколко пъти в годината. Иначе от техните осцилоскопи съм доволен но там се ползва почти всеки ден и е оправдано. Странното е, че Китайците не видях да са изкарали нещо на народни цени.

Чет Яну 25, 2024 3:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

nikolay.kolev написа:

AC6802B Keysight си е 10+ К което честно казано ми идва в повече за уред който бих ползвал няколко пъти в годината. Иначе от техните осцилоскопи съм доволен но там се ползва почти всеки ден и е оправдано. Странното е, че Китайците не видях да са изкарали нещо на народни цени.

Така си е. Като гледам цените, повечето тръгват някъде от 2000 евро нагоре.
Ей това видях, не знам какво е, хвърчи ли, лети ли... Просто го видях в ибей
https://www.ebay.com/itm/404503111104?hash=item5e2e43a5c0:g:8~UAAOSwe~BgZFuG&amdata=enc%3AAQAIAAAA4N9UCyFzYUEm%2FZDi6Igr7ht%2BoezVT6PePMuJ%2FwUg89ytJLdSHEVJ%2FSj0gZLmnCItpW%2FwSxEa6BqPK8NY7RVSnPbj24io2R8HCflFUCl4bkeot6Vhpte6e2yoINlzsOW5hb%2FLUJ8Pc5S7D33%2F1EJFTgyNWKE4cgEuk6n01aweQRhYrEr6g7io%2FcXNTXblJ5pDKyk941xbjr5Ph6BT1C4dixkImhxcNvHHeo1c%2BVDHWNWVStz0wNPz%2B6B%2FkoJ63EIkRLOPK4cCmSNGvS4QRlu4J8xjm3NC0jCJ1Vj8w30CZ6Bx%7Ctkp%3ABFBMssKWjahj

Чет Яну 25, 2024 4:34 pm
Профил
Аватар

velio написа:
nikolay.kolev написа:

Така си е. Като гледам цените, повечето тръгват някъде от 2000 евро нагоре.
Ей това видях, не знам какво е, хвърчи ли, лети ли... Просто го видях в ибей
https://www.ebay.com/itm/404503111104?hash=item5e2e43a5c0:g:8~UAAOSwe~BgZFuG&amdata=enc%3AAQAIAAAA4N9UCyFzYUEm%2FZDi6Igr7ht%2BoezVT6PePMuJ%2FwUg89ytJLdSHEVJ%2FSj0gZLmnCItpW%2FwSxEa6BqPK8NY7RVSnPbj24io2R8HCflFUCl4bkeot6Vhpte6e2yoINlzsOW5hb%2FLUJ8Pc5S7D33%2F1EJFTgyNWKE4cgEuk6n01aweQRhYrEr6g7io%2FcXNTXblJ5pDKyk941xbjr5Ph6BT1C4dixkImhxcNvHHeo1c%2BVDHWNWVStz0wNPz%2B6B%2FkoJ63EIkRLOPK4cCmSNGvS4QRlu4J8xjm3NC0jCJ1Vj8w30CZ6Bx%7Ctkp%3ABFBMssKWjahj

Явно не съм го търсил по правилния начин е Али защото сега ми излезе https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... ry_from%3A

Чет Яну 25, 2024 5:04 pm
Профил
Аватар

Аз имах предвид че не ми е познато и не знам дали и колко работи.

Чет Фев 01, 2024 4:30 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Аз имах предвид че не ми е познато и не знам дали и колко работи.

За момента мисля да подхода, единия чисто линеен, а другия с H мост и импулсни регулатори. Ако много закъсам може да го пробвам този Китаец.

Пет Фев 02, 2024 10:40 am
Профил
Аватар

Линейните ми се струват че са нещо като усилватели, евентуално с изходен трансформатор.

Между другото, що не пробваш с някой (аудио) усилвател, стига да ти пасва на напреженията... 100 ватовите са със захранване 50-на волта. вероятно 200 вата би свършил работа. Втора ръка може и да е евтино.

Пет Фев 02, 2024 3:38 pm
Профил
Аватар

Aми и това ми минава през главата. Мисля че дори и имам усилватели за целта.

Пет Фев 02, 2024 6:03 pm
Профил
Аватар

Има готови стъпала които почти отговарят на изискванията.
Едни юнаци от бившия соц-лагер: https://www.pknaudio.com/3phase_eng.html

С подобна джаджа дори може да си направите трифазно захранване... :D

Пет Фев 02, 2024 6:20 pm
Профил
Аватар

Днес завърших мода на Riden a.

- Сменени всички електролити с истински, марките които бяха вътре са без коментар.
- Добавени байпасни на изхода на захранващия модул 1,10,100nF.
- Всички кабели са сменени с по-голямо сечение и термошлауфки.
- Захранващия конектор е заменен с марков.
- Добавен варистор на входа който не бе наситен.
- Добавен варистор в изхода на захранващия модул.
- Добавени два резистора паралелно на входните електролити, че незнам по каква причина липсваха.
- Добавен резистор на изхода на захранващия модул за минимален товар, че пищи.
- Добавени ферити на вход/изход на захранващия модул и на вентилатора.
- Термо датчика е сложен на силовата част на захранващия модул.
- Сменени гумени крачета с малко по-високи за да има повече поток от долната страна.
- Добавени байпасни кондензатори в изхода и tvs диоди. (Ще бъдат на отделна платка и още я чакам да пристигне)

Прикачени файлове:
IMG_20240208_160800.jpg
IMG_20240208_160800.jpg [ 4.71 MiB | Прегледано 2975 пъти ]
IMG_20240208_144917.jpg
IMG_20240208_144917.jpg [ 3.01 MiB | Прегледано 2975 пъти ]
IMG_20240208_144015.jpg
IMG_20240208_144015.jpg [ 4.33 MiB | Прегледано 2975 пъти ]
IMG_20240208_104100.jpg
IMG_20240208_104100.jpg [ 4.72 MiB | Прегледано 2975 пъти ]
IMG_20240208_104019.jpg
IMG_20240208_104019.jpg [ 4.6 MiB | Прегледано 2975 пъти ]
IMG_20240208_095611.jpg
IMG_20240208_095611.jpg [ 3.9 MiB | Прегледано 2975 пъти ]

Чет Фев 08, 2024 5:26 pm
Профил
Аватар

Motech a с термо регулатор на двата канала.

Прикачени файлове:
IMG_20240208_185516.jpg
IMG_20240208_185516.jpg [ 5.21 MiB | Прегледано 2942 пъти ]

Чет Фев 08, 2024 8:15 pm
Профил
Аватар

nikolay.kolev написа:
Днес завърших мода на Riden a.

- Сменени всички електролити с истински, марките които бяха вътре са без коментар.
- Добавени байпасни на изхода на захранващия модул 1,10,100nF.
- Всички кабели са сменени с по-голямо сечение и термошлауфки.
- Захранващия конектор е заменен с марков.
- Добавен варистор на входа който не бе наситен.
- Добавен варистор в изхода на захранващия модул.
- Добавени два резистора паралелно на входните електролити, че незнам по каква причина липсваха.
- Добавен резистор на изхода на захранващия модул за минимален товар, че пищи.
- Добавени ферити на вход/изход на захранващия модул и на вентилатора.
- Термо датчика е сложен на силовата част на захранващия модул.
- Сменени гумени крачета с малко по-високи за да има повече поток от долната страна.
- Добавени байпасни кондензатори в изхода и tvs диоди. (Ще бъдат на отделна платка и още я чакам да пристигне)

Eто я и платката която се запоява на гърба на бананките.

Прикачени файлове:
Riden RD6024 Prot.jpg
Riden RD6024 Prot.jpg [ 2.41 MiB | Прегледано 2775 пъти ]

Пет Мар 01, 2024 12:49 pm
Профил
Аватар

1. Какъв е точно смисъла от TVS диоди на изхода на лабораторно захранване? Едно време българските ТЕС имаха проблеми при включване и пускаха импулс с високо напрежение на изхода. Но всяко що годе нормално захранване е лишено от този недостатък и той не се решава по този начин. Освен това има голям набор устройства, които биха изгорели щастливо и на 12V или дори 9 или 5. Така че 35V TVS не решава нищо в случая, според мен.
2. Какъв е смисъла от добавяне на 3 различни вида кондензатори на изхода? Знам поне един -двама известни гурута в EMI областта, които имат да кажат нещо против такива изпълнения. От една страна различните кондензатори имат различни резонансни честоти и два различни кондензатора създават условия за допълнителни резонанси (с индуктивната съставка на единия и капацитета на другия), в следствие на което общия им импеданс се вдига и до някаква степен филтриращите им способности намаляват. Възможно да се подходи по този начин, но трябва да се изследва точно поведението на паралелните кондензатори и ефекта им върху смущенията. Откъдето следва и това че подбора им силно зависи от характера на смущението. От друга страна, при изчисляването на ОВ на регулатора се взема предвид изходния капацитет с неговите паразитни индуктивности и ESR, за да се компенсира правилно. Слагането на кондензатор с нискъ ESR в някакви случаи може да доведе до нестабилност на регулатора а и доста по-сложна АЧХ и ФЧХ. Поне теорията така казва и масово се слага само един вид кондензатори на изходите. На практика не съм успявал да постигна нестабилност по този начин, но е хубаво да се има предвид.
Общо взето, ако ти трябва добър филтър по високи честоти, слагай си такъв на самото захранвано устройство. Още повече че тия филтри са по-ефективни, когато са близо до товара (малки индуктивности в свързващите проводници).

На кратко, смяната на кондензаторите има по-скоро плацебо ефект. Възможно е да повиши надеждността на устройството, но откъм стабилност и качество на работата е съмнитално. Но пък сигурно удовлетворението е голямо :).

Пет Мар 15, 2024 5:14 pm
Профил
Аватар

velio написа:
1. Какъв е точно смисъла от TVS диоди на изхода на лабораторно захранване? Едно време българските ТЕС имаха проблеми при включване и пускаха импулс с високо напрежение на изхода. Но всяко що годе нормално захранване е лишено от този недостатък и той не се решава по този начин. Освен това има голям набор устройства, които биха изгорели щастливо и на 12V или дори 9 или 5. Така че 35V TVS не решава нищо в случая, според мен.
2. Какъв е смисъла от добавяне на 3 различни вида кондензатори на изхода? Знам поне един -двама известни гурута в EMI областта, които имат да кажат нещо против такива изпълнения. От една страна различните кондензатори имат различни резонансни честоти и два различни кондензатора създават условия за допълнителни резонанси (с индуктивната съставка на единия и капацитета на другия), в следствие на което общия им импеданс се вдига и до някаква степен филтриращите им способности намаляват. Възможно да се подходи по този начин, но трябва да се изследва точно поведението на паралелните кондензатори и ефекта им върху смущенията. Откъдето следва и това че подбора им силно зависи от характера на смущението. От друга страна, при изчисляването на ОВ на регулатора се взема предвид изходния капацитет с неговите паразитни индуктивности и ESR, за да се компенсира правилно. Слагането на кондензатор с нискъ ESR в някакви случаи може да доведе до нестабилност на регулатора а и доста по-сложна АЧХ и ФЧХ. Поне теорията така казва и масово се слага само един вид кондензатори на изходите. На практика не съм успявал да постигна нестабилност по този начин, но е хубаво да се има предвид.
Общо взето, ако ти трябва добър филтър по високи честоти, слагай си такъв на самото захранвано устройство. Още повече че тия филтри са по-ефективни, когато са близо до товара (малки индуктивности в свързващите проводници).

На кратко, смяната на кондензаторите има по-скоро плацебо ефект. Възможно е да повиши надеждността на устройството, но откъм стабилност и качество на работата е съмнитално. Но пък сигурно удовлетворението е голямо :).

Нямам никакво намерение да влизам в ненужен спор. Ще изкажа мнението си и ще сложа точка по темата.

Прав си за TVS те от тази гледна точка но тези ТЕС-ве които са били линейни с превключване по първична намотка и т.н. Не това ме притеснява, а използването на индуктивен товар при голям ток и последвалите преходни процеси които са ми горили читаво лабораторно захранване, а това определено не го причислявам към читавите. Различните стойности на кондезаторите за мен лично имат ефект и както каза много правилно трябва да се правят измервания и т.н. Дали има ефект или не всеки си има виждане. За мен има и слагам, за който няма нека да не слага. За това че трябва да се сложи непосредствено преди товара си прав но тук монетата има две страни. Тоест идеята е не само да се пази товара, а и самото захранване. За плацебо ефекта и марковите кондензатори както каза ще повиши надежността което за мен е на първо място. За качеството на работа определено има подобрение и то това се проверява много лесно с опитни постановки в които съм изкарал доста дни и нощи. Има разлика от една марка кондезатор но различна серия и то голяма разлика. Преди години ми казваха, че високия клас аудио нямало значение какви са кондензаторите и резисторите но практиката показа друго. Всеки е свободен си слага каквото иска :)

Пет Мар 15, 2024 10:02 pm
Профил
Аватар

И още нещо - ако изпълнението е направено добре, би могло да пази захранването от статика.
Имам едно захранване на TTi. Много прилична машинка, но като се наелектризирам и го изтрескам със статика по изходните терминали, индикацията му или примигва и се рестартира и се оправя или започва да примигва и да се рестартира на равни интервали.

Съб Мар 16, 2024 10:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Следваща