| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12767 Местоположение: София
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Благодаря ти за информацията. Беше ми много полезна.
|
| Чет Фев 29, 2024 3:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
В момента ръчкам по една такава, изделието изглежда надеждно, но още е съвсем прясно. Мен топлопроводност ме ръчка, знам че ансис имат тушове ама аз нямам ансис, и ментор имат ама ...аз боря термални симулации със солида и страннен ми се види резултата. То лошото е че няма как да симулираш контакта, в смисъл там опитно може да установиш термално съпротивление. Иначе изработката, китайските фабрики са го усвоили, та изглежда достъпно. Каптона е на вътрешен слой.
|
| Пет Мар 01, 2024 7:30 am |
|
 |
|
itso.t
|
Довършвам една джаджа в която се използват конектори и кабелно асембли на Самко. Хубави са им нещата на юнаците, но ако мина на rigid - flex ще спестя кабелното асембли. Едно, че не е особено евтино, а и като минимална дължина не предлагат толкова късо колкото ми трябва. Ама ще почета още, ще помедитирам. Накрая ще пусна една тестова партида.
Ето, Маймун вече подсказа базовите работи...
|
| Пет Мар 01, 2024 11:04 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами точно сега и ние умува е. Имаме ригид флекс, като гледка е за две бутончета. Има отделно платле с един 5 вт лед, което в момента е ФР4, и е точно с конектори и флекс кабел. Опитвам да сметна каква ще е разликата между това да остане фр4 и да го вкарам в ригид флекс платката и това да го сложа на Ал.платка. п.с.разликата в температурата имам в предвид.
|
| Нед Мар 03, 2024 12:09 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
като да го нарисуваш на КАД -флекса не е проблем. Обаче има други работи - например аз в аутомотива винаги имам серифициране на EMC и има и вибрационени тестове ..... съответно има неща на които да обърне човек внимание - за вибраците задължително разговори с производителя ...за EMC си е цяла наука..... Ако нямаш голями токове , само сигнали например ,общо взето няма проблем..... по принцип флекс платките на държат на голям ток.
|
| Вто Мар 12, 2024 9:06 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Впоследствие взех да мисля в по-различна посока. Вместо да се мятам в тая неразорана нива, дали няма да е по-удачно да мина на платка и отделен каптонов кабел запоен към нея щипнат с FFC / FPC конектор. Хем ще е по-лесно за проектиране и производство, хем при повреда на гъвкавата част няма да се заменя цялата платка, а само флекса.
|
| Пет Мар 15, 2024 12:15 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе да ти кажа виждам смисъл в комбинацията. Примерно тази дето я ръчкам в момента има два бутона и един лед. И трите са на малки платчици които застават под 90 градуса. Тия с бутоните са съвсем малки, ако трябваше да са с конектори щеше да е доста по-проблемно и от към място и от към асемблаж. За момента леда е само на кабелче но в следваща версия и него май ще го сложа на флекс. Сега тъкмо пуснах една версия с повечко мед и ако успява да се охлажда през корпуса следващата стъпка е флекс. Та в някои случаи това си е голямо удобство, най-вече от към монтаж. Отделно в момента леда е с кабелче 6х0.5 стъпка, малко да закачи или дръпнеш по-силно и се вади.
|
| Пет Мар 15, 2024 3:21 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Моето и твоето приложение се различават. Доколкото разбирам при теб всичко се асемблира, и ако няма проблеми не се пипа повече. При мен ще има периодично разглобяване за обслужване, което предполага по-голяма вероятност от повреда на флекса - дошло му е времето, някой е имал крив ден или е бързал и е подръпнал повечко. Обичайни неща от ежедневието...
|
| Пет Мар 15, 2024 4:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе някой поръчвал ли е в PCBWay Rigid-flex ? Отвартям, гледам и съм като теле в железница, ни виждам къде се ъплоудват герберите, нито ми става ясно тия параметри за слоеве какви са аджеба. Най-отгоре има брой слоеве 2,4... по долу има слоеве на флекса .. амо това горе слоеве само на риджида ли са или общо за платката ... чета, чета и не разбирам ....
|
| Сря Мар 20, 2024 9:15 pm |
|
 |
|
itso.t
|
А, и аз минах през това, но не задълбавах ненужно и продължавам да гледам по същия начин. 
|
| Чет Мар 21, 2024 12:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Така като нацъкаш някакви параметри и пуснеш запитване ти дава да качиш и гербер, после ни вопъл ни стон. Писах трябват ли пояснения за сега мълчание, от гербера едва ли ще се ориентират въпреки че изглежда логично
|
| Чет Мар 21, 2024 6:55 am |
|
 |
|
maiden
|
Колеги, тепърва се опитвам да поръчвам наситени платки в Китай. До сега винаги само голи платки и насищане тук в България.
Пробвах да ъплоудна в jlcpcb бом, cpl файл, ама не всички части ги има в lcsc и се отказах. По имейл jlcpcb отказват да дадат оферта.
та въпроса ми е има ли добра китайска платкаджийница, на която може по имейл да изпратиш гербери и бом с парт номера и да ти даде оферта.
|
| Пон Мар 25, 2024 10:26 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Пробвай smart-prototyping.com Работил съм с тях преди време и бяха добри
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Мар 25, 2024 11:08 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9120 Местоположение: Разград
|
Колегата му трябваха два месеца за да докара платки до насищане. Разбраха се частите дето ги нямат да не ги насищат, а части дето ги имат но са други производители и парт номера трябваше да ги сменя. Освен това там където няма части не слагат припой което е гадно, щото нямаш вариант да сложиш чипа и да го духнеш с духалката и да го запоиш - с поялника и гърч. На неговите платки има и жиесем - познай за къв филм иде реч - модула е BGA - тръгването им е онче бонче като ги пои на ръка с духалката. Първите прототипи ги насищах аз и BGA-то не съм го правил с топчета - падовете са достатъчно големи за да стане и със стенсила с паста - 9 от 10 тръгнаха, на десетата го презапоихме и тръгна. Обаче като има други чаркове по платката няма как да слага стенсил вече и си играе да ги слага с топчета на ръка. За колегата @Ники иде реч - ако има желание той сам може да разкаже филма 
|
| Пон Мар 25, 2024 11:46 am |
|
 |
|
maiden
|
искаш да кажеш че е тегаво да се разбираш с китаец за насищане на платка?
|
| Пон Мар 25, 2024 12:17 pm |
|
|