Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Благодаря ти за информацията. Беше ми много полезна.

Чет Фев 29, 2024 3:44 pm
Профил

itso.t написа:
Някой забавлявал ли се е с проектиране на rigid-flex платки? Мярнах, че в Алтиум има допълнителни опции за целта.
Бързо гуглене, показва, че има различни конфигурации за rigid-flex - каптона да е външен слой, да е вътрешен.

Та, колко е дървена цялата работа за проектиране и асемблиране? Като надеждност?

В момента ръчкам по една такава, изделието изглежда надеждно, но още е съвсем прясно. Мен топлопроводност ме ръчка, знам че ансис имат тушове ама аз нямам ансис, и ментор имат ама ...аз боря термални симулации със солида и страннен ми се види резултата.
То лошото е че няма как да симулираш контакта, в смисъл там опитно може да установиш термално съпротивление.
Иначе изработката, китайските фабрики са го усвоили, та изглежда достъпно. Каптона е на вътрешен слой.

Пет Мар 01, 2024 7:30 am
Профил
Аватар

Довършвам една джаджа в която се използват конектори и кабелно асембли на Самко.
Хубави са им нещата на юнаците, но ако мина на rigid - flex ще спестя кабелното асембли. Едно, че не е особено евтино, а и като минимална дължина не предлагат толкова късо колкото ми трябва.
Ама ще почета още, ще помедитирам. Накрая ще пусна една тестова партида.

Ето, Маймун вече подсказа базовите работи...

Пет Мар 01, 2024 11:04 am
Профил

Ами точно сега и ние умува е. Имаме ригид флекс, като гледка е за две бутончета. Има отделно платле с един 5 вт лед, което в момента е ФР4, и е точно с конектори и флекс кабел. Опитвам да сметна каква ще е разликата между това да остане фр4 и да го вкарам в ригид флекс платката и това да го сложа на Ал.платка.
п.с.разликата в температурата имам в предвид.

Нед Мар 03, 2024 12:09 am
Профил

itso.t написа:
Довършвам една джаджа в която се използват конектори и кабелно асембли на Самко.
Хубави са им нещата на юнаците, но ако мина на rigid - flex ще спестя кабелното асембли. Едно, че не е особено евтино, а и като минимална дължина не предлагат толкова късо колкото ми трябва.
Ама ще почета още, ще помедитирам. Накрая ще пусна една тестова партида.

Ето, Маймун вече подсказа базовите работи...

като да го нарисуваш на КАД -флекса не е проблем.
Обаче има други работи - например аз в аутомотива винаги имам серифициране на EMC и има и вибрационени тестове ..... съответно има неща на които да обърне човек внимание - за вибраците задължително разговори с производителя ...за EMC си е цяла наука.....
Ако нямаш голями токове , само сигнали например ,общо взето няма проблем..... по принцип флекс платките на държат на голям ток.

Вто Мар 12, 2024 9:06 pm
Профил
Аватар

Впоследствие взех да мисля в по-различна посока. Вместо да се мятам в тая неразорана нива, дали няма да е по-удачно да мина на платка и отделен каптонов кабел запоен към нея щипнат с FFC / FPC конектор.
Хем ще е по-лесно за проектиране и производство, хем при повреда на гъвкавата част няма да се заменя цялата платка, а само флекса.

Пет Мар 15, 2024 12:15 am
Профил

Абе да ти кажа виждам смисъл в комбинацията. Примерно тази дето я ръчкам в момента има два бутона и един лед. И трите са на малки платчици които застават под 90 градуса. Тия с бутоните са съвсем малки, ако трябваше да са с конектори щеше да е доста по-проблемно и от към място и от към асемблаж. За момента леда е само на кабелче но в следваща версия и него май ще го сложа на флекс. Сега тъкмо пуснах една версия с повечко мед и ако успява да се охлажда през корпуса следващата стъпка е флекс.
Та в някои случаи това си е голямо удобство, най-вече от към монтаж. Отделно в момента леда е с кабелче 6х0.5 стъпка, малко да закачи или дръпнеш по-силно и се вади.

Пет Мар 15, 2024 3:21 pm
Профил
Аватар

Моето и твоето приложение се различават. Доколкото разбирам при теб всичко се асемблира, и ако няма проблеми не се пипа повече.
При мен ще има периодично разглобяване за обслужване, което предполага по-голяма вероятност от повреда на флекса - дошло му е времето, някой е имал крив ден или е бързал и е подръпнал повечко. Обичайни неща от ежедневието...

Пет Мар 15, 2024 4:12 pm
Профил

Абе някой поръчвал ли е в PCBWay Rigid-flex ? Отвартям, гледам и съм като теле в железница, ни виждам къде се ъплоудват герберите, нито ми става ясно тия параметри за слоеве какви са аджеба. Най-отгоре има брой слоеве 2,4... по долу има слоеве на флекса .. амо това горе слоеве само на риджида ли са или общо за платката ... чета, чета и не разбирам ....

Сря Мар 20, 2024 9:15 pm
Профил
Аватар

А, и аз минах през това, но не задълбавах ненужно и продължавам да гледам по същия начин. :D

Чет Мар 21, 2024 12:22 am
Профил

Така като нацъкаш някакви параметри и пуснеш запитване ти дава да качиш и гербер, после ни вопъл ни стон. Писах трябват ли пояснения за сега мълчание, от гербера едва ли ще се ориентират въпреки че изглежда логично

Чет Мар 21, 2024 6:55 am
Профил
Колеги,
тепърва се опитвам да поръчвам наситени платки в Китай. До сега винаги само голи платки и насищане тук в България.

Пробвах да ъплоудна в jlcpcb бом, cpl файл, ама не всички части ги има в lcsc и се отказах.
По имейл jlcpcb отказват да дадат оферта.

та въпроса ми е има ли добра китайска платкаджийница, на която може по имейл да изпратиш гербери и бом с парт номера и да ти даде оферта.

Пон Мар 25, 2024 10:26 am
Аватар

Пробвай smart-prototyping.com
Работил съм с тях преди време и бяха добри

Пон Мар 25, 2024 11:08 am
Профил
Аватар

Колегата му трябваха два месеца за да докара платки до насищане. Разбраха се частите дето ги нямат да не ги насищат, а части дето ги имат но са други производители и парт номера трябваше да ги сменя. Освен това там където няма части не слагат припой което е гадно, щото нямаш вариант да сложиш чипа и да го духнеш с духалката и да го запоиш - с поялника и гърч. На неговите платки има и жиесем - познай за къв филм иде реч - модула е BGA - тръгването им е онче бонче като ги пои на ръка с духалката. Първите прототипи ги насищах аз и BGA-то не съм го правил с топчета - падовете са достатъчно големи за да стане и със стенсила с паста - 9 от 10 тръгнаха, на десетата го презапоихме и тръгна. Обаче като има други чаркове по платката няма как да слага стенсил вече и си играе да ги слага с топчета на ръка. За колегата @Ники иде реч - ако има желание той сам може да разкаже филма :)

Пон Мар 25, 2024 11:46 am
Профил ICQ
Cekins написа:
Колегата му трябваха два месеца за да докара платки до насищане. Разбраха се частите дето ги нямат да не ги насищат, а части дето ги имат но са други производители и парт номера трябваше да ги сменя. Освен това там където няма части не слагат припой което е гадно, щото нямаш вариант да сложиш чипа и да го духнеш с духалката и да го запоиш - с поялника и гърч. На неговите платки има и жиесем - познай за къв филм иде реч - модула е BGA - тръгването им е онче бонче като ги пои на ръка с духалката. Първите прототипи ги насищах аз и BGA-то не съм го правил с топчета - падовете са достатъчно големи за да стане и със стенсила с паста - 9 от 10 тръгнаха, на десетата го презапоихме и тръгна. Обаче като има други чаркове по платката няма как да слага стенсил вече и си играе да ги слага с топчета на ръка. За колегата @Ники иде реч - ако има желание той сам може да разкаже филма :)

искаш да кажеш че е тегаво да се разбираш с китаец за насищане на платка?

Пон Мар 25, 2024 12:17 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 89  Следваща