|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:49 pm
Датчици!Отчитане на пътникопоток!
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Мога да помогна включително и с изработката на датчиците. Но не мога да ти кажа - ето този датчик купи или така ще ти го направя - и готово. Необходимо е да зная конкретната обстановка, задание, условия, точния смисъл на задачата, количество и т.н. Огледът на место и разговора с пациентите е почти задължителен. Правил съм подобни датчици (не само дтчици на влажност  ) и зная, че по принцип могат да свършата работа. Даже имам спомени за примери за използването им при автобусите. Но това не значи, че всеки датчик от този тип е удачен.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Сеп 18, 2006 12:29 pm |
|
 |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
А нещо на принципа на PIR датчика за аларма монтиран при вратата няма ли да свърши по-добра работа? С такова нещо засичаш не просто крака, ръце, торби, бастуни и прочие, а топло петно, което се движи. С добра точност струва ми се би трябвало да можеш да хванеш и повече от един човек, когато се блъскат да влезнат едновременно  .
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Вто Сеп 19, 2006 8:45 pm |
|
 |
|
sthx
|
Мисля, че пироприемниците не са удчни за случая. Причините са следните:
1.Широка пространствена диаграма на приемане. Трудно ще се различи посоката на движение. Ще има много грешки.
2.Бързодействието обикновено е малко (поне на масово използваните) и може и да не е достатъчно.
3. Реагират на температурна разлика. Ще реагират и на по-далечни, но големи обекти - например автомобили. Възможен е и обратния случай - при по-висока околна температура, чувствителността спрямо излъчването на човешкото лице намалява и е възможно да прави пропуски. Oт чадъри, вестници и други предмети също може да се задейства, стига те да се местят пред фон с голяма температурна разлика - ламарина, тротоар или асфалт и други
4.Чувствителни са на вибрации. Сигналът от механичното смущение е неразличим от полезния.
|
| Вто Сеп 19, 2006 10:25 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hehe
Никой ли не се е замислял да се използва брояч вграден в онези пропускащите механизми като в била или метро дето са на входа .
Ако не стига капацитета на пропускане се изграждат 2-3... колкото е нужно за да не се получава задръстване и във всеки един ще има брояч които ще подава до едно място което ще сумира от всички пропускащи механизми бройката
Е тука ако кажеш че не е точно не знам 
|
| Сря Сеп 20, 2006 10:42 am |
|
 |
|
default_pz
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Апр 15, 2006 12:22 pm Мнения: 22 Местоположение: Пазарджик
|
Такова нещо правих преди две години. Два броя оптични датчици приемник-предавател, на около 10-15см един от друг, 5-8% грешка. Не съм комбинирал с никакви други датчици, единствената защита от измама беше отчитане на грешка при продължително закриване на някой от датчиците. Лъже се лесно. Естествено, греши, ако се разминават хора...или си размахват много крайниците като минават... По-добре пробвай с някакви други датчици, може би капацитивни? Знам ли... май с оптика не е много удачно...
|
| Сря Сеп 20, 2006 10:48 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Hehe
И как ще сложиш бариери на маршрутка или друго превозно средство? Органите по безопасност няма да го позволят, а шофьорите ще те линчуват.
|
| Сря Сеп 20, 2006 11:26 am |
|
 |
|
plameniv
|
Е нали за хора ставаше въпрос а не за коли 
|
| Сря Сеп 20, 2006 11:54 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Прегледай пак темата, да не я спамим излишно. нали говорим за хора, които се качват и слизат от транспортни средства - маршрутки, автобуси? Или аз нещо не съм разбрал?
|
| Сря Сеп 20, 2006 11:59 am |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Да говорим за най-Обикновени хора!  Такива които слизат и се качват от транспортни средства!
На тоя етап датчиците явно се оказват сериозен проблем!
Върти ми се из главата ползването на двойка ултразвукови сензори с намалена чувствителност! И главното им достойнство е че са достъпни !
Друг е въпроса как ще се позиционират !? 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Сеп 25, 2006 12:37 pm |
|
 |
|
ang
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Яну 28, 2006 9:51 am Мнения: 11 Местоположение: Shumen
|
Този проблем не може ли да се реши по друг начин, който да задължава пътника да се "регистрира". Примерно нещо от рода на картите за телефони (Булфон и т.н.). Пускат се в продажба карти по 5лв.,10лв. и пътника като влезе в превозното средство се регистрира - намалява му се сумата, преброяват го, има си "билет" и шофьорът нищо не може да скрие. Само скоростта на четене на картите може да е проблем.Само давам идея, тъй като гледам че работата с датчиците май не потръгва.
|
| Пон Сеп 25, 2006 1:02 pm |
|
 |
|
sthx
|
По метода на Нагаждьов. 
|
| Пон Сеп 25, 2006 1:42 pm |
|
 |
|
WDW
|
Aз тоя метод не го знам,но знам за метода на Нагоденко! Вероятно са братя тия двамата ?
ang, трудно можеш да накараш пътниците , особено в градски транспорт, да се регистрират!
Инак идеята с карти,които се продават по бутките е добра!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Сеп 25, 2006 3:05 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Аз мислех че само на помощ идват руските колеги Нагодяев и Нагласьов и японския приятел Нагоди-Го,ама то имало и още
То идеята е добра но няма ли тогава колеги да се мъчат да излъжат системата ?
|
| Пон Сеп 25, 2006 4:40 pm |
|
 |
|
Dimiter
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 3:18 pm Мнения: 309 Местоположение: Sofia
|
WDW
правил съм такова нещо ICQ the_gentle_elk
|
| Пон Сеп 25, 2006 10:16 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Да разправя и аз какво съм видял по темата:
Не пътниците е трудно, а съответния орган (общински съвет в БГ), който да издаде такава заповед. Стадото лесно ще го накараш. Тука всички автобуси са с едни въртящи такива препядствия на първата врата. Като спре автобуса, шофера отваря само първата врата (където е врътката). Пътниците, които искат да слязат, чинно си чакат реда пред затворените задни врати. Няма дюдюкания и протести. Като се качат всички от предната врата, а това става така: пускаш си магнитната карта на ХАРТИЕНА основа (еФтиния ви казвам!) в апаратчето, то ти я глътва, отчита и ти маркира оставащите пътувания и тогава ти отключва електромагнитната брава на нещо като въртяща врата на супермаркет, но съвсем опростено - три тръби на по 120градуса, разположени на около 45 градуса от плоскостта на въртене, та като се качат всички от предната врата, шофера отваря и задните врати да слезнат тези дето им е омръзнало да се возят. Сичко чинно и почтително. Никой не се опъва. Намира се по някой субект, дето изчаква се пак да отворат задните врати, и се хвърга срещу слизащите от тях хора да се качи. Но такива са процентно много малко, защото ако те блъсне некой дето слиза отгоре (предимството на по-високата статична енергия) некой път много боли (повечето викат "ууух ни съ блъскай ве" - тъй се запознах с доста българи дето живеят тука).
Но това е за автобуси. В маршрутките се плаща при влизането на ръка и е около 1.5пъти по-скъпо. Обаче са си го решили проблема със система от датчици: Тензо-такива на носачите на буса+датчици за движение (най-обикновени индуктивни) на колелетата+датчик (предполагам съпротивителен) под всяка седалка. Контролерчето дето го брои пътникопотока изглежда на външен вид много мижаво, но ми казаха, че грешката (доказано!) е под 0.1%. Това си е 1 на 1000, но като се сетя че тези си приземиха совалката на автопилот (при лоши метео условия!), нищо чудно и да са успели да си напишат такъв софт.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пон Сеп 25, 2006 10:28 pm |
|
|