Отговори на тема  [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
pipilica написа:
А пробва ли да заредиш малко батерията ръчно.

Ами батерията е 3 елемента и, съответно, 3 пина. Всеки поотделно, последователно или успоредно да ги зареждам?

Чет Авг 31, 2023 11:47 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Реконструктор написа:
Ок, мерси, ще пробвам. Идиотски въпрос - задължително ли е матрицата да е вързана за мадърборда за да запали?

Виж форума на Делл. С външен монитор и разкачен неговия, май прави същото като твоя.
https://www.dell.com/community/en/conversations/inspiron/using-hdmi-external-display-without-original-display-screen-connected/647f948df4ccf8a8de6db695

Чет Авг 31, 2023 1:37 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Реконструктор написа:
Ами батерията е 3 елемента и, съответно, 3 пина. Всеки поотделно, последователно или успоредно да ги зареждам?

Каква е тая батерия с три пина? Кабелчето или буксата трябва да са поне със 7: два за плюс, два за маса, CLK, SDA и Bat_ON.

Чет Авг 31, 2023 2:51 pm
Профил
Аватар

Какви са тези фантазии да зареждате умряла батерия на лаптоп "директно"... Щом е умряла има само едно решение - нова. Миналата седмица на щерката лаптопа почна да се държи странно - за сега диагнозата е батерия. Тия дни ще го пратя на майстора и да седи при него докато го накара да работи нормално. Да му търси там каквото трябва. Ако трябва да му сменя и процесор и видео и квото се сети. Щото сега, за парите дето съм дал за тоя "картоф" (както му вика щерката), не мога да купя нещо и наполовина като него.

Чет Авг 31, 2023 3:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Stoimen написа:
Махни батерията и не я слагай докато не "запали" дъното!
Включи адаптера. Не натискай power бутона.
Провери дали имаш +19VB. Това е след PQ718. Може би най-лесно ще е на PR703.
Ако +19VB са налични, провери +3VALW. Това се изработва от PU100. Може да го провериш на дросела PL100.
Ако няма +19VB, измери какво има на 1,2,18,19,20 краче на PU703.
Засега толкова.

п.п. Не намерих datasheet на ISL88739HRZ. Ренесас не дават без регистрация.

Благодаря за насоките, братле, ще пия 1 бира за твое здраве. :) На PL100 няма никой, дросела пищи на късо към маса. На PU100 има маркировка "awv6rl". Пуснах гугъла и това е първия резултат. Излиза, че чипсета (по-малкия кристал) е фира, което обезсмисля всякакъв ремонт, освен ако някой не се навие да ми продаде цяло дъно за без пари. Същия проц, най-вероятно, е изключено да намеря. С което намирам въпроса за изчерпан. :)

Чет Авг 31, 2023 8:46 pm
Профил
Аватар

Рек - ще останеш изненадан колко много и най-различни платки имат по сервизите за лаптопи. Този моя майстор има цял гардероб с дъна от лаптопи. Обикалят по битаците и купуват каквото намерят ставащо за резервни части. Купуват счупени с всевъзможни механични повреди - стига да има читави части вътре. Имат и канали за снабдяване с нови чипове. Сменят всичко - чипсети, процесори, видео чипове. На това мойто HP имаше съмнения във флаша на биос-а - смениха го ама той обикновен SO8. В момента при тия цени на нова техника всичко живо гледа да ремонтира старото щото иначе сметката никак не излиза. Аз на 5-6 години сменям лаптоп обикновено с нов. Сега ако тръгна да сменям трябва да си продам единия бърбрек... Втората употреба са котка в чувал.

Пет Сеп 01, 2023 12:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами аз потърсих, намират се такива дъна, ама на цена 150 лв. :) При цена от 300 лв. за друг лаптоп няма смисъл. За 50 никой няма да ми продаде дъно.

Пет Сеп 01, 2023 5:32 pm
Профил

s7ama7 написа:
Pif написа:
Някой знае ли сервиз / човек който успешно може да флашва телефони самсунг през Jtag или с разпояване на чипа? Трябва 2 самсунга S9 да се флашнат със стоковия андроид 8. Бутлоудера дори отключен не позволява връщането на версията. Става само с отваряне но трябва читав човек дето да е наясно.

Виж тук https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=893621
Както казаха по горе щом включва работата не е за jtag
nik написа:
Мисля че не е нужно отваряне, потърси дали няма за твоя модел combination firmware, флашва се с odin, след него вече се флашва каквото искаш

Трябва ми оригиналният фърмуер с който телефонът е дошъл. Не ми върши работа 3рд парти фърмуер.

Качих комбинейшън фърмуер който трябва да е с бутлоудер същата версия като телефона. В момента в който телефона се ъпгрейдне до андроид 10 то и бутлоудера се ъпгрейдва до по-нова версия. Последната е мисля 21. Андроид 8 работи на версии 1 и 2. Не намерих начин да флашна телефона със стар бутлоудер. Който и да попитам ми казва, че без Джейтаг не става.

Ако някой знае как - да каже. Целта е да се върне версията на бутлоудера. Другото е лесно. Няма проблем и да платя на човек който може да го направи.

Пон Сеп 11, 2023 9:36 pm
Профил
Аватар

https://bits-chips.nl/artikel/the-weste ... d-spoiled/
Относно китайската дискусия :)

Сря Сеп 13, 2023 11:31 am
Профил
Аватар

Домашното ми PC ме сюрпризира днес с 3 бипкания и черен екран. Което значи проблем с паметта. Отворих го и наистина фиксатора на едната плочка не беше добре щракнат. Щракнах го, сега пак стартира с 3 бипкания и без екран на биоса, обаче джамците си тръгват нормално и всичко изглежда си работи нормално. Системната информация си дава пълния инсталиран обем памет. Има ли шанс паметта нещо да е прицъркала и да се е скапала, обаче джамците да не им пука?

Пет Сеп 29, 2023 6:29 pm
Профил

Някои BIOS-и реагират така при смяна на памет и докато не влезеш в BIOS-a да потвърдиш смяната чрез запис,
не спират да бипкат. Лошо щракнатата памет и оправянето на щракалката може да се възприеме като смяна на паметта.
За да си сигурен, може да пуснеш тест на паметта. Ако си с Windows 10, има вграден:
https://www.windowscentral.com/how-chec ... windows-10

Пет Сеп 29, 2023 7:46 pm
Профил
Аватар

Ясно, мерси. :) ама как да вляза в биоса като не му виждам екрана. Бип-бип-бип и уиндоус

Пет Сеп 29, 2023 8:34 pm
Профил

Като включиш или рестартираш компютъра, още на черен екран почваш бясно да натискаш DEL и/или F1, F2, /най-често/, докато излезе BIOS-a.
Ето някои комбинации за влизане в BIOS:
https://www.pinterest.com/pin/478718635375425098/

Пет Сеп 29, 2023 8:53 pm
Профил
Аватар

За ремонтите :) Подгряваща плоча, хвалят я доста
https://www.dfrobot.com/product-2530.html

Пет Окт 06, 2023 11:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Не съм пипал телевизори от няколко години. Супер е да има отделен раздел за ремонт на електроника, да може темите да се разделят.
Сега имам един sharp LC-40LE811E мига диода по средата ...... индицираната грешка е LAMP ERROR.
Когато има детектване на грешката на лапите, след 5 грешки, курника гасне и не ще да се пусне
Ако е да се отърва от него има опция да сетна Lamp error detection -> off mode. Има опция за ресет на грешката ...
Но проблема ще си остане. Тъпите лампи имат свойството да си вдигат тока успоредно със отработените часове ... докато започне да бъде проблем.
Проблема е че и импулсното захранването на лампите започва да грее по осезателно и може да дефектира. Аз знам как да излъжа меинборда че тока на лампите е ОК ... но не е въпроса там.
Искам да питам , някой сменял ли е лампи на панел на такъв или подобен SHARP. Колко горе долу пръчки са вътре ... и колко ще ми отсече да ги поръчам.
Знам че има специализирани форуми за подобна техника ... но по определени обективни причини не влизам в тях.
Благодаря и поздрави.

Изображение

Съб Окт 07, 2023 3:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща